(Ne)promišljeni model

Više posla, manji prihodi: Zvali umirovljenike da rade, ali im nisu rekli da će dobiti manju mirovinu

P. N.



Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje 10.300 umirovljenika vratilo se raditi na pola radnog vremena uz zadržavanje mirovine. Među njima je i Vlastica Barišić.


Kao i mnogi drugi umirovljenici, i Vlastica je malu mirovinu prisiljena ‘podebljati’ plaćom koju dobije za četiri sata rada dnevno, što je mogućnost koju, kao i drugi umirovljenici, ima od početka ove godine, piše Novac.hr Jutarnjeg lista.


No, nakon što joj je uplaćena prva plaća, Vlastica je doživjela pravi šok! Uvidom u stanje tekućeg računa shvatila je da je za prošli mjesec primila manju mirovinu od dosadašnje. Naime, dosad joj je mirovina iznosila 2.329,26 kuna. Po novom, za mirovinu joj se isplaćuje 1.949,23 kune.




Osim mirovine, za prošli je mjesec dobila i prvu plaću za rad u jednoj ustanovi za brigu o starim i nemoćnima, i to u bruto iznosu od 1.800 kuna. Upravo u tom dodatnom prihodu i leži problem.


U HZMO-u su joj objasnili da ostvarivanjem dodatnog dohotka mora plaćati porez na dohodak i prirez, kao i doprinose. Razlog je taj što je dodatnim prihodima prešla granicu neoporezivog dijela dohotka od 3.800 kuna mjesečno, pa joj se iznosi koji prelaze neoporezivi dio oporezuju.


“Za mene je tih 300 ili 400 kuna, za koliko mi je sada manja mirovina, velik iznos. Nije mi jasno otkud im pravo da mi oporezuju mirovinu, koju sam zaradila za puni staž?! U HZMO-u su mi rekli da je normalno da plaćam porez i prirez za dohodak koji ostvarujem radom, no nitko nije spominjao da će mi se to odraziti i na mirovinu. Da sam to znala, ne bih se zaposlila, iako volim raditi. Uostalom, i dosad sam godinama volontirala u jednom domu za starije i nemoćne osobe, njegovateljica sam po struci”, vrlo emotivno govori 69-godišnja Vlastica, žaleći se da joj je pozlilo kada je vidjela stanje na računu.


Naša čitateljica dodaje kako je razočarana tako smišljenim modelom zapošljavanja umirovljenika i da pod takvim uvjetima ne želi raditi. Posebno se žali na to da umirovljenicima nitko nije objasnio da povratkom na tržište rada riskiraju manji iznos isplaćene mirovine.


Međutim, u HZMO-u kažu da su nemoćni jer da su takvi porezni propisi. Po njima, na mjesečni dohodak veći od 3.800 kuna mora se platiti porez na dohodak i prirez. Porez na dohodak veći od 3.800 kuna plaća se po stopama od 24 i 36 posto, ovisno o iznosu. U slučaju umirovljenika, mirovine iznad 3.800 kuna oporezuju se po upola manjim stopama – 12 i 18 posto. Na sve to obračunava se i prirez, koji opet ovisi od jedne do druge lokalne zajednice. U slučaju Zagreba, on iznosi 18 posto, piše Novac.hr Jutarnjeg lista.