Prognoza

Vikend ponovo donosi kišu. Zahladit će i na Jadranu, ali to ne znači da već morate pospremiti kupaće kostime

P. N.

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina



Posljednji dan kolovoza donosi najavu promjene vremena. Tijekom noći i jutra oblačnije će biti na sjeverozapadu, mjestimice s kišom, a poslijepodne i navečer kiše i grmljavine može biti osobito u gorju te na dijelu sjevernog Jadrana, piše meteorolog Krunoslav Mikec za HRT. 


U istočnoj Hrvatskoj dan će biti još uglavnom sunčan uz vrlo toplo, mjestimice i vruće vrijeme. Ujutro ponegdje može biti kratkotrajne magle, a tijekom noći i jutra uz više oblaka u zapadnoj Slavoniji mjestimične slabe kiše ili pokojeg pljuska. Vjetar će biti većinom slab, samo ponegdje umjeren sjeveroistočni, kao i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će u noći i prijepodne biti umjereno i znatno oblačno, mjestimice s kišom, moguće i grmljavinom. Poslijepodne sunčanije, ali još ponegdje uz mogućnost za poneki pljusak. Najniža jutarnja temperatura od 14 do 18, a najviša dnevna između 23 i 27 °C.


Malo manje toplo nego u četvrtak bit će i u gorju te na sjevernom Jadranu. Pritom će poslijepodne ponegdje, uz jači razvoj oblaka, biti povećana vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu, na koje treba računati osobito navečer i u noći, kada će se i jače naoblačiti. Puhat će slaba i umjerena, u noći i ujutro podno Velebita i jaka bura, a danju jugoistočnjak i istočnjak.




Na srednjem i južnom Jadranu od sredine dana bit će jugozapadnjaka, uz more još mirno i malo valovito, temperature od 23 do 27 °C. Prevladavat će sunčano, u unutrašnjosti samo rijetko uz mogućnost za pokoji pljusak. Najviša dnevna temperatura od 28 do 31 °C, a na krajnjem jugu ponegdje i do 32 °C.


Od subote na kopnu oblačnije s povremenom kišom, uglavnom u dane vikenda praćenom grmljavinom. Pritom mjestimice može biti obilnije kiše, poglavito na zapadu zemlje. Temperatura zraka malo će se sniziti, najkasnije, tek u ponedjeljak – na istoku. Sredinom idućeg tjedna povećava se vjerojatnost za stabilnije i sunčanije dane.


I na Jadranu će prvi dani rujna biti promjenljivi, s povremenom kišom, te malo manje topli. Tijekom vikenda može biti lokalnih nevera, uz veću količinu oborine, u subotu na sjeveru, a u nedjelju u Dalmaciji. Puhat će jugoistočnjak, početkom tjedna sjeverozapadnjak i bura, piše HRT.