Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Ispis članka: Veljko Ostojić i HUT žele nižu stopu PDV-a u turizmu - Novi List

NoviList.hr

Veljko Ostojić i HUT žele nižu stopu PDV-a u turizmu

Hrvatska udruga turizma

6. srpanj 2018 21:06

Napisao: Andrea Bralić

Stoji i otvoreno važno pitanje sustava turističkih zajednica koje treba redefinirati, a što će biti preduvjet povećanja boravišne pristojbe, ističe direktor novoosnovane udruge Veljko Ostojić

Veljko Ostojić / Snimio Denis LOVROVIĆ

RIJEKA Hrvatski turizam nikad dosad nije imao toliko snažnu turističku udrugu poput novonastale Hrvatske udruge turizma (HUT) čiji je cilj objedinjavanje svih zainteresiranih hotelskih i turističkih poduzeća, strukovnih udruga u ugostiteljstvu i turizmu, a na čije je čelo imenovan Veljko Ostojić kao direktor, dok je predsjednik Tomislav Popović, čelnik Maistre.

S obzirom na činjenicu da su se u rad Udruge, uz Maistru, Udrugu poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske i Kamping udruženje Hrvatske, uključili i Valamar Riviera, Plava laguna, Bluesun, Falkensteiner, Turisthotel i druge turističke tvrtke, nije teško zaključiti da je Ministarstvo turizma dobilo ravnopravnog partnera, a to nam i potvrđuje novi direktor HUT-a i bivši ministar turizma Veljko Ostojić.

PDV prije svega

– Glavni cilj nam je postaviti turistički sektor na mjesto koje mu pripada, a u rad uključiti sve one koji žele raditi na povećanju konkurentnosti hrvatskog turizma jer nam je to jedini put opstanka. Bez razvoja turizma, nema budućnosti, a mi smo otvoreni za sve one koji na bilo koji način kreiraju turistički proizvod. Strukovne udruge i dalje će se baviti strukom, a mi smo tu da komuniciramo sa zakonodavcem, ističe Ostojić.

Od kada se u javnosti pročula vijest da se osniva Hrvatska udruga turizma kojoj će na čelu biti Ostojić i Popović, brojni turistički djelatnici komentirali su da ovime hrvatski turizam dobiva paralelno ministarstvo. Karijere i jednog i drugog čelnika doista su impresivne, a osnivači ostvaruju visokih 70 posto ukupnog prihoda u sektoru. Ostojić je siguran da će HUT postati značajan igrač na turističkoj sceni.

– Mi bismo trebali zajedno raditi s Ministarstvom turizma i to očekujemo. Izlazit ćemo argumentirano, predlagati promjene, a sve kako bismo povećali kvalitetu, zaposlenost i na taj način pridonijeli hrvatskom gospodarstvu, ističe Ostojić, dodajući da će jedno od prvih pitanja biti diferencijalna stopa PDV-a u turizmu.

Turistički djelatnici, naime, upozoravaju da PDV slabi konkurentnost hrvatskog turističkog proizvoda i umanjuje investicije. Zadnji jači investicijski ciklus dogodio se upravo dok je stopa PDV-a bila niža, a mnogi smatraju da je sada pravo vrijeme za smanjenje stope s obzirom na popularnost hrvatskog turizma i interes investitora. I Veljko Ostojić, nije nepoznato, smatra da bi stopa PDV-a trebala biti barem deset posto po uzoru na nama konkurentne zemlje. Riješilo bi to i pitanje jačanja konkurentnosti, povećalo investicije i otvorilo prostor povećanju plaća u turizmu.

Otvorena pitanja

– Što prije ćemo razgovarati o smanjenju PDV-a u turizmu, te o nizu zakona koji se tiču razvoja turizma, a to su, prije svega, Zakon o turističkom zemljištu, državnoj imovini, pomorskom dobru. Stoji i otvoreno važno pitanje sustava turističkih zajednica koje treba redefinirati, a što će biti svakako preduvjet povećanja boravišne pristojbe o kojem se ovih dana govori, zaključuje Ostojić.

Sva otvorena pitanja hrvatskog turizma članovi HUT-a su očito odlučili riješiti, odnosno potaknuti njihovo rješavanje kako bi stvorili kvalitetan okvir funkcioniranja grane koja pridonosi s 18 posto nacionalnom BDP-u. S obzirom na to da je pitanje PDV-a u turizmu prvo na dnevnom redu, a vladajuća struktura čvrsto stoji pri postojećoj stopi za turizam, zanimljivo će biti vidjeti na koji će se način doista moćna ekipa u HUT-u izboriti za svoje ciljeve.