Vremenska prognoza

Velika promjena vremena: Stižu olujno jugo i kiša, a ponegdje bi moglo biti tuče i – snijega

P. N.



Južina je u zraku! Ako je ne osjećate – do petka ćete je moći pratiti po padu tlaka, jačanju južnog i jugozapadnog vjetra u unutrašnjosti, te još više juga na Jadranu. Biometeorološke prilike bit će sve nepovoljnije, a upozorenja na opasne vremenske pojave sve češća i ozbiljnija. No, barem će mnogi željni kiše doći na svoje, osobito na Jadranu i uz njega – manje tijekom srijede, a više u četvrtak i petak, kada će pasti i zamjetnije količine. Nažalost, često u obliku kratkotrajnih pljuskova s grmljavinom, koji u kombinaciji s jakim i olujnim jugom lokalno mogu prouzročiti i poplavljivanja, osobito od četvrtka navečer do petka ujutro, do kada će u gorju, osobito Gorskoga kotara i Like – pasti i malo snijega! Planirate li na put, svakako imajte zimsku opremu.


Osim snijega u gorju – travanjsku zanimljivost koja većini neće prouzročiti znatnije nevolje – jamačno je važnije upozoriti kako će potkraj četvrtka i u prvom dijelu petka ponegdje biti i olujnog nevremena. Tuča je moguća, a nagle promjene vjetra gotovo su sigurne, i to ne samo na Jadranu, nego i područjima uz njega, pa i u sjevernijim krajevima, gdje će kiše biti najmanje, iako bi mnogima dobro došla. No valja se nadati barem djelomičnom ublažavanju suše, poručuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula. 


U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenljivo oblačno, uz mogućnost za malo kiše uglavnom u zapadnim krajevima. Vjetar slab do umjeren jugoistočni, a temperatura ujutro od 5 do 8 °C, poslijepodne od 20 do 22 °C. Samo malo manje toplo poslijepodne bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz povremenu slabu kišu češću nego na istoku, osim u Međimurju i Zagorju gdje će se vjerojatno zadržati suho, te uz slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar.




U gorju i na sjevernom Jadranu vjetrovitije, većinom uz umjereno i jako jugo, te oblačnije i kišovitije, mjestimice i uz pljuskove s grmljavinom. Najniža temperatura od 9 do 14 °C, u unutrašnjosti od 4 do 9 °C, a najviša između 15 i 17 °C, u gorju između 11 i 15 °C. U Dalmaciji toplije, ali poslijepodne manje nego u utorak jer će biti vjetrovitije i oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu. Lokalno može i zagrmjeti. Puhat će umjereno i jako jugo, uz koje će more veći dio dana biti umjereno valovito. I na jugu Hrvatske će jačati jugo, ali će još prevladavati suho i djelomice sunčano, samo ponegdje uz mogućnost kratkotrajne kiše. Temperatura ujutro od 11 do 14 °C, u unutrašnjosti i oko 7 °C, a poslijepodne najviša od 17 do 19 °C.


U nastavku tjedna i početkom novoga malo manje toplo, ali u četvrtak i petak još vjetrovitije nego u srijedu, i gdjekad na kopnu uz mjestimice jak i olujan vjetar. Ponegdje će biti i obilne kiše i grmljavine, osobito u gorju i unutrašnjosti Istre i Dalmacije, i to ponajviše u noći s četvrtka na petak, kada će, uz zahladnjenje, u gorju kratkotrajno padati i snijeg. Već u subotu barem djelomice sunčano i većinom bez oborine, uz iznimku unutrašnjosti Dalmacije, a od nedjelje se ponovno povećava vjerojatnost za kišu i drugdje.


Na Jadranu do petka još vjetrovitije nego na kopnu, uz većinom jako i olujno jugo, te također uz povremenu kišu, često i obilnu, te pljuskove s grmljavinom. Mjestimice će biti i olujnog nevremena, osobito od četvrtka navečer do petka ujutro, kada će i vjetar naglo mijenjati smjer. Tijekom petka sa zapada smirivanje vremena i razvedravanje, pa je u subotu samo rijetko moguć poneki pljusak, ali već od nedjelje ponovno je moguća kiša duž cijeloga Jadrana. Srećom, uz slabiji vjetar nego do petka, kaže Vakula.