Dva Riječanina u Vladi

Već se zna kadrovska križaljka buduće Vlade

Tihana Tomičić

Pod Radimirom Čačićem najvjerojatnije čak šest resora

Hrvatska je u nedjelju dobila novu vladu koju će kao premijer voditi SDP-ov predsjednik Zoran Milanović, a njegovi najbliži suradnici će biti tri potpredsjednika, dva iz SDP-a i jedan iz HNS-a. Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić vodit će resor društvenih djelatnosti, odnosno socijale, Neven Mimica široko područje unutarnje i vanjske politike i EU poslova, a šef HNS-a Radimir Čačić gospodarstvo u najširem smislu, i pod njegovom kapom bit će šest ministarstava, od samog gospodarstva preko regionalnog razvoja do financija.




U planu je da se veliki resor zaštite okoliša i graditeljstva podijeli na dva – Mirela Holy vodit će zaštitu okoliša, a graditeljstvo još nije poznato – kako se navodi u stožeru SDP-a i Kukuriku saveza, do srijede ili četvrtka Milanović će sigurno definirati sve, i predsjedniku Ivi Josipoviću otići sa kompletnim popisom imena svih ministara.


Poznato je – u vladi će biti dva Riječana, Slavko Linić koji će voditi financije, te Zlatko Komadina koji će držati promet i infrastrukuru. Prema onome što je dosad poznato, SDP-ov ekonomski strateg Branko Grčić, dekan splitske ekonomije, imat će resor regionalnog razvoja, koji uključuje i korištenje EU fondova u velikoj mjeri, jer se u dominantnom SDP-u ionako smatra da Europska unija postaje unutarnje pitanje – barem nakon 1. srpnja 2013. godine.


Vanjske poslove u najširem smislu vodit će HNS-ova Vesna Pusić, sa HNS bi mogao po svemu sudeći dobiti i resor poljoprivrede, koji će čini se voditi Osječanin Ivan Vrdoljak, blizak vrhu svoje stranke.Kako je od ranije poznato, unutarnje poslove vodit će Ranko Ostojić, zdravstvo Rajko Ostojić, a pravosuđe vjerojatno Josip Leko. Njegovo se ime spominjalo kao kandidata za šefa Sabora, no čini se da mu Milanović želi namijeniti pravosuđe, te bi Boris Šprem mogao biti novi “barba Luka”, odnosno novi predsjednik parlamenta.

Naravno, IDS-ovce će u vladi predstavljati Veljko Ostojić u resoru turizma, a HSU neće imati čovjeka u vladi – Silvano Hrelja bit će vjerojatno potpredsjednik Sabora (moguće kao i Damir Kajin, IDS).




SDP-ov Ante Kontromanović držat će resor branitelja, dok se očekuje da bi “Josipovićev čovjek” Mirando Mrsić vjerojatno držao obranu.  Po svemu sudeći, ministarstvo uprave mogao bi voditi SDP-ov “matematički guru” Arsen Bauk. Još jedan mladi lav SDP-a, Gordan Maras, navodno bi mogao voditi ovi resor – poduzetništvo.


Ukoliko HNS prepusti resor kulture SDP-u, budući da vjerojatno ulazi njihov Vrdoljak, tada će se vjerojato tražiti neko ime van same stranke.  Resor znanosti još je, po svemu sudeći, otvoren – navodo vanjski Neven Budak nije u igri više, kao i riječki rektor Pero Lučin, a spominjala su se imena Riječana Željka Jovanovića ili Romane Jerković, no s obzirom na uspjeh Kukuriku liste u 8. jedinici – svi s liste će morati u Sabor, te za ostale Riječane nema puno šanse da prođu u izvršnu vlast. Stoga je Jovanoviću namijenjeno mjesto potpredsjednika Sabora, kako se zasad čini.


– Sve o čemu se dosad pisalo, uglavnom je više-manje točno, neće biti previše iznenađenja, jer naši  kadrovi su javnosti dobro poznati. Dakle, malo će se koja obrva podignuti kad se objavi sastav vlade – kaže naš sugovornik u vrhu SDP-a.