Strašni uvjeti

Vatrogascima se topila oprema: ‘U gorućem stanu u Splitu temperatura je bila nevjerojatnih 1.000 stupnjeva’

Hina

Foto Milan Šabić / PIXSELL

Foto Milan Šabić / PIXSELL

Zbog raznog otpada u stanu vatra je nekontrolirano buktila i mijenjala smjerove te zajedno s jakim jugom koje je puhalo vatrogascima stvaralo nesagledive probleme. Uz to pristup zgradi je bio otežan zbog mnoštva parkiranih automobila



Splitskim vatrogascima trebalo je osam sati da ugase požar u stanu na šestom katu u Papandopulovoj ulici u kojem je u nedjelju u 9 sati vatra progutala cijeli stambeni prostor, stvorivši temperaturu od nevjerojatnih tisuću stupnjeva od kojih se vatrogascima otapala oprema.


Osim tog stana, u kojem su vatrogasci pronašli veliku količinu otpada pa čak i automobilske gume, oštećeni su balkoni na stanovima iznad, ali i oni ispod u koje je doprla voda od gašenja požara.


Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) grada Splita Ivan Kovačević za Hinu je kazao da se od ogromne temperature koju je požar proizveo vatrogascima otapala oprema, a metalna ograda na balkonu gorućeg stana pretvorila se u pepeo.




»Naša odijela su testirana na tisuću stupnjeva i zahvaljujući tim kvalitetnim i najmodernijim odijelima vatrogascima se na tako visokim temperaturama nije dogodilo ništa, odnosno nisu zadobili nikakve opekotine. Na testiranju prilikom izgaranja plina propan-butana vatrogasno odijelo mora izdržati osam sekundi da bude cijelo u plamenu te vatrogasac ne smije imati više od deset posto opekotina prvog stupnja. To naša odijela mogu izdržati. Imamo najbolja odijela koja su izašla na tržište kada smo ih kupili«, objašnjava Kovačević za Hinu.


Zbog raznog otpada u stanu vatra je nekontrolirano buktila i mijenjala smjerove te zajedno s jakim jugom koje je puhalo vatrogascima stvaralo nesagledive probleme. Uz to pristup zgradi je bio otežan zbog mnoštva parkiranih automobila pa je morao reagirati pauk koji je vozila premještao da bi se vatrogasci mogli što više približiti zgradi.


Požar je buknuo u nedjelju u 9 sati na šestom katu Papandopulove 9 na Trsteniku. Vatrogasci su dolaskom na intervenciju zatekli požar u razbuktaloj fazi, u plamenu je bio kompletni stan s balkonom, a preko fasade i balkona požar se proširio na balkone šestog i sedmog kata.


Na intervenciji gašenja sudjelovao je 41 vatrogasac s 15 vozila iz Javne vatrogasne postrojbe (JVP) grada Splita te članovi DVD-a iz Splita, Žrnovnice i Vranjica.Tijekom gašenja požara ozlijeđeno je pet vatrogasaca JVP grada Splita, većinom se radilo o porezotinama prsta ruke, dehidraciji i problemima s disanjem. Osim vatrogasaca lakše je ozlijede na glavi zadobila i jedna stanarka kojoj je tijekom napuštanja zgrade u plamenu nešto palo na glavu, a pretpostavlja se da je riječ o staklu.

Požar je lokaliziran u 12.06 sati, a sasvim ugašen u 17.15 sati, no usprkos tome na dežurstvu je cijelu noć ostalo vatrogasno vozilo s dvojicom vatrogasaca JVP Split. Policija je u nedjelju popodne razgovarala sa stanarima koji su pretrpjeli materijalnu štetu od požara i gašenja, a jutros započinje očevid u stanu M.T. u kojem je planulo.


Dok očevid ne završi neće se znati gdje je bio centar požara, odnosno što mu je bio uzrok. Materijalna šteta će biti višemilijunska, jer je štetu već prijavilo deset vlasnika stanova.