Ima li razumijevanja?

Varga će tražiti amandman zakona: ‘Oboljelima u Hrvatskoj treba omogućiti uzgoj kanabisa’

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Reuters

Foto Reuters

Hoće li aktualna vlast, i u kojoj mjeri, biti sklona liberaliziranju postojećeg stanja, koje evidentno nije dobro riješeno kad oboljelima koji žele takvu terapiju prijete zatvorske kazne, tek će se vidjeti



ZAGREB Unatoč tome što je medicinski kanabis u Hrvatskoj legaliziran još 2015. godine, pacijenti do njega u ljekarnama jako teško dolaze, zbog čega se neki, poput Huanita Luksetića, odlučuju na sadnju konoplje za vlastite potrebe pa i po cijenu zatvorske kazne.


Razlozi tome su poznati – specijalisti nerado propisuju pripravke kanabisa koji su dostupni u ljekarnama, a popis indikacija na temelju kojih se na recept može dobiti takav pripravak prilično je uzak. Osim toga, cijena kanabisa kupljenog u ljekarni je visoka pa ga mnogi pacijenti, kad bi i htjeli, ne mogu platiti.


Aktualna vlast nije sklona izaći im ususret i olakšati simptome teških bolesti od kojih boluju, iako svjetske studije potvrđuju djelotvornost tog pomoćnog sredstva. Tako i izmjene Zakona suzbijanju zlouporabe droga koje se upravo nalaze u saborskoj proceduri neće ni na koji način olakšati pristup medicinskom kanabisu skupinama pacijenata s multiplom sklerozom, karcinomom, epilepsijom i AIDS-om.




U zakonskom se prijedlogu, koji u proceduru ulazi nakon dugo vremena, predvidjela samo liberalizacija uzgoja i korištenja industrijskje konoplje, dok o medicinskoj praktički nema ni riječi.


To, međutim, ne znači da političkog pritiska na širenje primjene medicinskog kanabisa u Hrvatskoj neće biti. Bivši ministar zdravstva iz redova SDP-a, Siniša Varga, najavljuje da će amandmanom tražiti da spomenuti zakon odobri proizvodnju medicinskog kanabisa u Hrvatskoj. To ne znači, objašnjava Varga, da bi se pojedincima dopustio uzgoj konoplje za osobne potrebe, već bi proizvodnju za hrvatsko tržište na sebe preuzela farmakološka tvrtka koja bi dobila dozvolu HALMED-a za proizvodnju narkotika.


Takvih će zahtjeva u Saboru sigurno biti još jer je i Živi zid, podsjetimo, svojedobno tražio legalizaciju marihuane. Hoće li aktualna vlast, i u kojoj mjeri, biti sklona liberaliziranju postojećeg stanja, koje evidentno nije dobro riješeno kad oboljelima koji žele takvu terapiju prijete zatvorske kazne, tek će se vidjeti. Dosad razumijevanja za ovaj problem u HDZ-ovoj vlasti nije bilo.