Ekstremni rujan

Vakula tvrdi da je ovaj rujan bio jedan od najekstremnijih u povijesti. Evo što nas čeka za vikend

P. N.

DHMZ za danas prognozira sunčano i malo toplije vrijeme. Ujutro je ponajprije po kotlinama i uz rijeke moguća magla. Vjetar na kopnu uglavnom slab. Na Jadranu slaba i umjerena bura, poslijepodne sjeverozapadnjak i zapadnjak, a krajem dana na sjevernom dijelu bura u jačanju



Ovogodišnji rujan u meteorološkom je smislu jedan od najekstremnijih u povijesti. Nakon iznimne topline prva tri rujanska tjedna, u posljednjem se temperatura spustila na ponegdje najniže razine u povijesti. Zoran Vakula navodi kako je niža temperatura od jučerašnje, primjerice, u Kninu izmjerena samo dvaput u povijesti – 29. rujna 1970. i 28. rujna 1977. godine. 


– U Sinju je rekord još značajniji jer minusi do sada u rujnu nikada nisu zabilježeni, a danas je bilo čak -2,6 °C, napisao je Vakula. 


DHMZ za danas prognozira sunčano i malo toplije vrijeme. Ujutro je ponajprije po kotlinama i uz rijeke moguća magla. Vjetar na kopnu uglavnom slab. Na Jadranu slaba i umjerena bura, poslijepodne sjeverozapadnjak i zapadnjak, a krajem dana na sjevernom dijelu bura u jačanju. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 20 i 25, na moru i 27 °C.




Porast temperature, navodi Vakula, u odnosu na sredinu tjedna osjećat će se i na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj, po čijim će kotlinama biti jutarnje magle, koja je moguća i u unutrašnjosti Istre. Zamjetnije bure bit će samo rijetko podno Velebita.


Već od subote na kopnu ponovno svježije i oblačnije. Kiša će tijekom vikenda vjerojatno malo kome smetati, i to samo nakratko, uglavnom u gorju, ali će aktivnosti na otvorenome nekima možda remetiti povremeno umjeren i jak sjeveroistočnjak, osobito u subotu. Odviše toplo i stabilno neće biti ni u prvom dijelu sljedećega tjedna.


I na Jadranu će sljedećih dana biti većinom više oblaka nego u četvrtak i petak, ali uz uglavnom suho vrijeme. Osjećaj svježine, osim ponovnog pada temperature, pojačavat će tijekom vikenda ponovno često jaka, gdjekad i olujna bura, koja će u ponedjeljak oslabjeti, a u utorak ponovno pojačati, piše HRT.