Prijedlog Europske komisije

VIZNA POLITIKA: Turistima iz Rusije i Kine skuplji dolazak

Irena Frlan Gašparović

Pristojba za vizu trenutačno iznosi 60 eura / Snimio Marin ANIČIĆ

Pristojba za vizu trenutačno iznosi 60 eura / Snimio Marin ANIČIĆ

Povećanje pristojbe od 20 eura pridonijet će ubrzanju procesa izdavanja viza, a vjerujemo da podnositeljima zahtjeva neće predstavljati prepreku, ističu u Ministarstvu turizma



ZAGREB  Za turiste iz zemalja poput Kine i Rusije dolazak u Hrvatsku mogao bi postati skuplji, i to za 20 eura po osobi, ako zemlje članice Europske unije prihvate prijedlog Europske komisije za reformu vizne politike koja, među ostalim, predviđa i poskupljenje vizne pristojbe.


Pristojba za vizu trenutačno iznosi 60 eura, odnosno 460 kuna. U Bruxellesu, međutim, smatraju da EU, koja ima zajedničku viznu politiku s kojom se Hrvatska usklađuje, treba povećati taj iznos na 80 eura. Prijedlog opravdavaju tvrdnjom da su tijekom proteklih godina znatno povećani troškovi obrade zahtjeva za vizu, dok vizna pristojba nije rasla od 2006. godine.


»Tim će se povišenjem državama članicama omogućiti da zadrže odgovarajući broj konzularnih službenika diljem svijeta kako bi postrožile sigurnosne provjere te unaprijedile informatičku opremu i softver, a podnositeljima zahtjeva za vizu neće predstavljati prepreku«, ocijenila je Komisija kada je prošlog tjedna predstavljala prijedlog reforme zajedničke vizne politike.




U Komisiji smatraju da umjereno povećanje pristojbe neće odvratiti putnike kojima treba viza da putuju u Europsku uniju, odnosno da 20 eura više neće biti odlučujući faktor u usporedbi s drugim troškovima putovanja. Negativni učinak na ponašanje putnika i time na europsku turističku industriju bit će »minimalan«, ocjenjuju u Bruxellesu.


Lakše poslovanje


S tom se ocjenom slažu i u Ministarstvu turizma. Povećanje pristojbe od 20 eura »pridonijet će ubrzanju procesa izdavanja viza, te će se tako moći više ulagati u troškove radne snage, radnih prostora, informatičke opreme i softvera, edukacije i treninga zaposlenika, a vjerujemo da podnositeljima zahtjeva neće predstavljati prepreku«, odgovorili su na naš upit iz resora ministra Garija Cappellija.


Oko visine pristojbe, kao i oko drugih prijedloga Komisije, zemlje članice EU-a tek se trebaju dogovoriti. Što se pristojbe tiče, neslužbeni izvori tvrde da među članicama prevladava stav da bi trebala biti povećana. No, osim Komisijina prijedloga da poskupi za 20 eura, postoje i druge ideje, primjerice, da vize koje se izdaju na razdoblje od pet godina budu skuplje od viza od šest mjeseci.


U okviru reforme, Komisija je predstavila i druge prijedloge za koje u Ministarstvu turizma smatraju da bi mogli pomoći turističkom sektoru jer bi trebali omogućiti da putnici lakše dobiju vizu za Europu, »što će olakšati turizam, trgovinu i poslovanje, a istodobno povećati sigurnost i smanjiti rizike od nezakonitih migracija«.


»Najavljene izmjene trebale bi olakšati procese što posebno veseli jer iskustvo pokazuje da dugotrajni i složeni postupci dobivanja vize u turističkim destinacijama mogu odvratiti turiste od putovanja. Time se stvara i velika prepreka za Hrvatsku jer smanjuje interes posjetitelja, a posljedično ulaganja i potrošnju preusmjerava na druge zemlje i negativno utječe na gospodarstvo Hrvatske, kao i ostalih zemalja Europske unije«, ističu u Ministarstvu turizma.


Strogi uvjeti


Među prijedlozima koji će, smatraju u Bruxellesu, olakšati dobivanje viza je i skraćivanje roka za odlučivanje o zahtjevima za izdavanje viza sa 15 na deset dana. Osim toga, putnici će moći zahtjeve podnijeti do šest mjeseci prije planiranog putovanja, umjesto sadašnja tri mjeseca, te ih ispuniti i potpisati u elektroničkom obliku, navela je Komisija.


Reformom bi se državama članicama trebalo dopustiti i da na vanjskim kopnenim i morskim granicama izdaju kratkotrajne vize u svrhu turizma. Te vize vrijedile bi za boravak od najviše sedam dana, samo u državi članici koja ih je izdala.


Prema neslužbenim informacijama, ako ovaj prijedlog bude prihvaćen, država – primjerice, Hrvatska – mogla bi, uz prethodno odobrenje Komisije, na nekim prijelazima izdavati vize tijekom najviše četiri mjeseca u godini.


Naši sugovornici objašnjavaju da bi uz tu shemu bili vezani vrlo strogi uvjeti te da bi država unaprijed morala izvijestiti Komisiju na koga bi se taj shema odnosila i na kojem bi se ograničenom zemljopisnom području provodila. Hrvatskoj bi, smatraju, ta mogućnost eventualno mogla dobro doći kada su u pitanju skupine turista koje posjećuju susjedne zemlje, a žele i nekoliko dana provesti u Hrvatskoj.