Rast kvalitete

Utjecajni njemački autoklub ADAC: Hrvatski kampovi drugi su po kvaliteti u Europi

Hina

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

"Još jednom je u ADAC-ovu kamping vodiču za Europu potvrđeno da hrvatski kampovi imaju potencijala postati najkonkurentniji na Mediteranu te se ponosimo svojim članovima koji svake godine ulažu u podizanje kvalitete. Uz to, kampovi su u zadnjih deset godina stalno rasli, čemu su također pridonijela ulaganja", ocjena je direktora KUH-a Adriana Palmana, koji ističe da ta udruga okuplja 271 kamp.



ZAGREB – Hrvatski kampovi su po ocjeni iznesenoj u ADAC-ovu kamping vodiču ostvarili najveći rast kvalitete u Europi, za 2,1 posto, čime su zauzeli drugom mjesto po kvaliteti iza nizozemskih kampova, koji stagniraju, izvijestili iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH).


Utjecajni njemački autoklub ADAC je za ovu godinu na popis najboljih europskih kampova uvrstio 134 hrvatska kampa, što je osam više nego u 2019., a tri su nova dobila posebnu oznaku Superplatz 2020 koja se dodjeljuje najboljim europskim kampovima.


To su kampovi Aminess Camping Sirena iz Novigrada, Istra Premium Camping Resort iz Funtane te Camping Čikat na Malom Lošinju, koji su se pridružili desetorici ‘starih’ dobitnika te oznake, od čega ih je najviše, šest, u Istri, a potom četiri u Primorsko-goranskoj, dva u Zadarskoj te u Ličko-senjskoj županija jedan.




Istra Premium Camping Resort u Funtani dobio je od ADAC i posebno priznanje za prvo mjesto u kategoriji “Inovacije i razvoj”.


“Još jednom je u ADAC-ovu kamping vodiču za Europu potvrđeno da hrvatski kampovi imaju potencijala postati najkonkurentniji na Mediteranu te se ponosimo svojim članovima koji svake godine ulažu u podizanje kvalitete. Uz to, kampovi su u zadnjih deset godina stalno rasli, čemu su također pridonijela ulaganja”, ocjena je direktora KUH-a Adriana Palmana, koji ističe da ta udruga okuplja 271 kamp.


ADAC-ov vodič koji je nedavno objavljen na sajmu u Stuttgartu, ističe da su lani u Europi za 3 posto rasla i noćenja u kampovima i prodaja kamping vozila, ali uz stagnaciju broja kampova.


“U Hrvatskoj su među kamping gostima tradicionalno najvažniji oni iz Njemačke, kojima je ADAC vodič ključan izvor informacija. Iako Nijemci najradije biraju domaće tržište, a kada putuju u inozemstvo prvo Italiju, ipak im je Hrvatska za kampove na drugom mjestu, što daje optimizam za budućnost i vjerujemo da možemo s tog tržišta i više”, kaže Palman.


Iznosi i da je najveći rast kvalitete u kampovima ostvaren u Zadarskoj županiji, te u Karlovačkoj i Zagrebačkoj, uz napomenu da se ADAC u označavanju kvalitete kampova koristi i oznakama za posebnu ponudu, pa tako čak 31 hrvatski kamp smatra idealnim za obitelji s djecom, 21 za obitelji s psima, 19 za naturiste, a sedam za wellnes.


Osim ADAC-ovih, hrvatski kampovi su dobili i priznanja za ovu godinu i od nekih od važnijih touroperatora u Europi, dodaje Palman.


U Hrvatskoj po KUH-ovim podacima ima 433 srednje velika kampa i 301 manji kamp u domaćinstvu ili na OPG-u. Sedam ih nosi pet zvjezdica, a 66 ih ima četiri, pri čemu Palman ističe da su to kampovi iznimno visoke kvalitete, koji čine gotovo 50 posto ukupnih kamping kapaciteta. U Istri je najviše kampova, 49 posto od ukupnih hrvatskih kapaciteta, dok je u Dalmaciji 28 posto, od čega na zadarskom području najviše (13 posto), dok je na kontinentu najjača Karlovačka županija s osam kampova.