Odluka

Ustavni sud odlučio da je valutna klauzula zakonita, a Stjepanu Mesiću definitivno ukinuo ured

Hina

Šeparović je izvijestio i da je Ustavni sud odbacio tužbu bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića kojemu je ukinuto pravo na ured i s njim povezana prava, »kao posebno pravo vezano uz nastavak njegovog javnog djelovanja na teret državnog proračuna Republike Hrvatske«



Ustavni sud u utorak je izvijestio da nije prihvatio ustavnu tužbu u vezi valutne klauzule koju su podnijeli 31 udruga i pojadinac, ali je, u drugoj odluci, djelomično usvojio ustavnu tužbu društva Potrošača te je ukinuo odluku Vrhovnog suda u dijelu koji se odnosi na valutnu klauzulu u »švicarcu«.


Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izvijestio je na konferenciji za novinare da Ustavni sud nije prihvatio prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom članka 22. Zakona o obveznim odnosima kojim se dopušta ugovaranje izračuna vrijednosti novčane obveze u hrvatskoj valuti prema cijeni zlata ili prema tečaju kune u odnosu prema stranoj valuti (tzv. valutna klauzula).


U postupku koji je prethodio drugoj odluci Potrošač je na temelju Zakona o zaštiti potrošača podnio tužbu nadležnom trgovačkom sudu protiv osam najvećih banaka radi zaštite kolektivnih interesa potrošača, zbog ugovaranja nepoštenih ugovornih odredaba ugovora o potrošačkim kreditima o valutnoj klauzuli (vezanost glavnice uz švicarski franak) i o promjenjivoj kamatnoj stopi.




»Prvostupanjski sud usvojio je tužbeni zahtjev Potrošača. Drugostupanjski i Vrhovni sud odbili su tužbeni zahtjev u dijelu koji se odnosi na ništetnost ugovorne odredbe kojom je glavnica vezana uz švicarski franak, te u cijelosti u odnosu na 8. tuženu banku Sberbank d.d.«, stoji u ustavnosudskoj odluci.


Šeparović je kazao da je Ustavni sud djelomično usvojio ustavnu tužbu Potrošača te je ukinuo odluku Vrhovnog suda u dijelu koji se odnosi na valutnu klauzulu u švicarskom franku za sve banke i na 8. tuženu banku Sberbank d.d. u dijelu koji se odnosi na promjenjivu kamatnu stopu.


U preostalom dijelu ustavna tužba podnositelja Potrošača odbijena je, kao i ustavne tužbe sedam podnositelja banaka.


Šeparović je izvijestio i da je Ustavni sud odbacio tužbu bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića kojemu je ukinuto pravo na ured i s njim povezana prava, »kao posebno pravo vezano uz nastavak njegovog javnog djelovanja na teret državnog proračuna Republike Hrvatske«.


Predsjednik Udruge Franak Goran Aleksić čestitao je na konferenciji za novinare ustavnim sucima »na pravičnosti«. Kazao je i da svijim odlukama Ustavni sud dokazuje da nije pod utjecajem ničijih lobija.