Postavljeni jasni kriteriji

Ustavni sud: Nedovoljno potpisa za referendum o izboru zastupnika “imenom i prezimenom”

Hina

Narodnu ustavotvornu inicijativu "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" nije podržao dovoljan broj birača



Ustavni sud u četvrtak je objavio da građanska inicijativa “U ime obitelji” nije prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi, među ostalim, tražili da se saborske zastupnike bira “imenom i prezimenom”.


“U povodu zahtjeva Organizacijskog odbora Građanske inicijative “U ime obitelji” nije dopušteno raspisivanje referenduma iz točke I. ove izreke jer je prema očitovanju tog odbora raspisivanje referenduma zatražilo 380.649 birača, a njegovo raspisivanje trebala su zatražiti 404.252 birača s obzirom da su na dan 21. rujna 2014. u Republici Hrvatskoj bila registrirana 4.042.522 birača”, navodi se u odluci Ustavnog suda objavljenoj na njihovoj internetskoj stranici.


Iako je zaključio da u konkretnom slučaju nije prikupljen dovoljan broj potpisa Ustavni sud je zauzeo je stav da bi se o pitanjima o kojima je udruga “U ime obitelji” tražila izjašnjavanje građana, uz dovoljan broj potpisa, mogao raspisati referendum.




No, Ustavni sud pritom nije razmatrao ustavnost samog referendumskog pitanja, jer Hrvatski sabor od njih to nije ni zatražio.


U obrazloženju svoje odluke Ustavni sud je istaknuo da pravo glasovanja, odnosno odlučivanja na referendumu imaju svi birači upisani u registar birača neovisno o prebivalištu, ali da se potpisi za raspisivanje referenduma mogu prikupljati samo na području Republike Hrvatske.


“Pravo birača da svojim potpisom zatraži raspisivanje referenduma ne ovisi, dakle, ni o kakvim drugim pretpostavkama (prebivalištu, važećoj osobnoj iskaznici, činjenici da stvarno ne živi na području Republike Hrvatske, i sl.), osim pravne činjenice da je potpisnik birač (što znači da je upisan u registar birača) i faktične činjenice da je potpis dao na području Republike Hrvatske”, tumači Ustavni sud.


“Isključivanje birača koji nema prebivalište u Republici Hrvatskoj od mogućnosti potpisivanja inicijative za održavanje referenduma, ako se takav birač zatekne na području Republike Hrvatske u vrijeme prikupljanja potpisa, ne bi se moglo kvalificirati kao “nužno u demokratskom društvu” za postizanje legitimnog cilja (ostvarenja neposredne demokracije) i moralo bi biti kvalificirano kao suprotno načelu demokracije”, navodi se u odluci.


“Sukladno tome, budući da je Organizacijski odbor Građanske inicijative “U ime obitelji” u zahtjevu za raspisivanje referenduma, predanom Hrvatskom saboru, naveo da je prikupljeno 380.649 potpisa birača iz Hrvatske, narodnu ustavotvornu inicijativu “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” nije podržao dovoljan broj birača.


Hrvatski sabor, i bez provjere valjanosti potpisa, nema ustavnu obvezu postupiti u skladu s člankom 87. stavkom 3. Ustava”, zaključuje Ustavni sud.Ministar uprave Arsena Bauk izjavio je u četvrtak kako je Ustavni sud svojom odlukom riješio prijepor da li u ukupan broj birača u Hrvatskoj ulazi dijasora ili ne te postavio jasne kriterije za buduće referendume.


“Ustavni sud riješio je prijepore koje smo imali oko toga da li u ukupan broj birača u Republici Hrvatskoj ulazi dijaspora ili ne, postavio je jasne kriterije i za buduće referendume i sada će se svi koji sudjeluju u tom postupku držati te odluke”, izjavio je Bauk nakon sjednice Vlade upitan za komentar odluke Ustavnoga suda.