Splitsko-dalmatinska županija

Uspješno dodijeljene koncesije u županiji: Plaža u park šumi na upravljanje sinu predsjednika županijske Skupštine

Hina

snimila Ivana Ivanović / PIXELL

snimila Ivana Ivanović / PIXELL

Koncesije su dodijeljene jednoglasno s obzirom da je oporba, s ukupno 19 vijećnika, napustila sjednicu nezadovoljna što nije prihvaćen njihov prijedlog da se te točke dnevnog reda povuku, pa je 28 vijećnika HDZ-a i HGS- a diglo ruku za te odluke.



SPLIT – Splitsko-dalmatinska Županijska skupština u ponedjeljak je dodijelila koncesije na pomorskom dobru na Benama u Park šumi Marjan, supetarskom hotelu Supetrus u uvalama Banj i Veloj luci na Braču, te koncesiju za uvalu Vruje ispod prijevoja Dupci kod Brela.


Koncesije su dodijeljene jednoglasno s obzirom da je oporba, s ukupno 19 vijećnika, napustila sjednicu nezadovoljna što nije prihvaćen njihov prijedlog da se te točke dnevnog reda povuku, pa je 28 vijećnika HDZ-a i HGS- a diglo ruku za te odluke.Tako će sljedećih 15 godina Benama upravljati tvrtka National kojoj je vlasnik Igor Sapunar, inače sin predsjednika Županijske skupštine Petroslava Sapunara.Mostov Ante Čikotić izjavio je novinarima kako uredba kaže da se koncesija ne može izdavati bez urbanističkog plana uređenja (UPU), kojeg za plažu Bene nema, ističući da svima čuvanje Marjana treba biti prioritet.“Građevinska inspekcija nakon više od godinu dana nije izdala svoje rješenje, nije ocijenila usklađenost sa zakonom. Imamo tamo sprave koje nisu dovedene u funkciju. Županija kao regionalna vlast ne bi smjela davati koncesije na 15 godina za sitne sadržaje. Zašto ulazimo u prostor Grada Splita i za 15 godina dajemo koncesije? Županija se ne bi trebala baviti skuterima, suncobranima i ležaljkama. Gdje je granica odobrenja koje za to daje Grad ili županija”, zapitao se Čikotić.Istaknuo je kako teniski tereni nemaju dozvole, iako se izdaju računi za njihovo korištenje, te pozvao Carinsku upravu da izda svoje rješenje i najvećom mogućom naknadom zaštiti korištenje pomorskog dobra. Čikotiću je žao što Grad Split nije preuzeo inicijativu i preuzeo odgovornost za to područje.Pročelnik županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja novinarima je objasnio da je županija osigurana jer se novi koncesionar obvezao u roku od deset mjeseci vratiti dug koji iznosi milijun kuna.HDZ- ov Kruno Peronja drži da je odluka u skladu sa zakonom. “Vjerujem da će naš sjajni župan štititi naše interese, ponašat će se kao i kada se ne plaća struja, odnosno ako se ne plate dvije rate ugovor će se raskinuti, a dug naplatiti iz osiguranja”, rekao je Peronja.