Ukidanje kontrola na granici

Ulazak Hrvatske u EU: Od srpnja 2013. nema više carine, ali ni povrata IVA-e

Irena Frlan Gašparović

Hrvatska se, pojasnili su, uskladila s europskom direktivom koja propisuje pravila povrata poreza na dodanu vrijednost



ZAGREB Svi koji računaju na jeftiniju kupovinu preko granice zbog naknadnog povrata PDV-a, toj se povlastici mogu veseliti još samo neko vrijeme.


Ako Hrvatska postane članica Europske unije 1. srpnja 2013. godine, kako je to zasad predviđeno, hrvatski državljani nakon šopinga u, primjerice, Italiji ili Austriji, neće više ostvarivati pravo na povrat plaćene IVA-e, odnosno Merwesteuera. To pravo sada imaju ako pojedinačni račun prelazi određeni iznos, na primjer, u slučaju kupovine u Austriji radi se o 71 euru, u Italiji o 155 eura.


No, i državljani zemalja članica EU-a koji kupuju u Hrvatskoj također će izgubiti mogućnost povrata PDV-a. Strani državljani, što znači i kupci iz EU-a, to pravo trenutačno ostvaruju ako su potrošili više od 500 kuna. Da se situacija nakon pristupanja Uniji mijenja, potvrdili su nam i u Poreznoj upravi.   

Hrvatska se, pojasnili su, uskladila s europskom direktivom koja propisuje pravila povrata poreza na dodanu vrijednost. Ta direktiva kaže da je jedan od uvjeta da bi se ostvarilo pravo na povrat poreza u putničkom prometu to da putnik nema prebivalište ili uobičajeno boravište u državama članicama EU-a.




Stoga građani koji takvo prebivalište imaju »ne mogu ostvarivati pravo na povrat poreza na dodanu vrijednost plaćenog prilikom kupovine u nekoj drugoj državi članici Europske unije«. 


 No, ukidanje tog prava ima i drugu stranu. Ulaskom u EU na granicama prema državama članicama EU-a, Sloveniji i Mađarskoj, ukidaju se carinske kontrole. To znači da hrvatski građani, nakon pristupanja Uniji, više neće morati brinuti prilikom prelaska granice jer će moći kupiti robu u bilo kojoj zemlji članici EU-a i bez ikakvih carinskih pristojbi uvesti je u Hrvatsku.


Granice s drugim susjednim državama – Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom te Srbijom – postat će vanjske granice Unije i na njima će i dalje postojati carinske kontrole.