Velika akcija Uskoka i policije

Uhićeni Bandić, Ljubičić i Pripuz: Pod lupom izmjene GUP-a, otpad i predsjednička kampanja

Ana Raić Knežević

Ljubičić je, doznajemo uhićen, na graničnom prijelazu Bregana. Nije nam potvrđeno je li možda pokušao pobjeći, no namjera da napusti zemlju bila je okidač da se akcija pokrene i finalizira



ZAGREB – Zagrebačka policija danas je, po nalogu Uskoka, uhitila zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića i vlasnika CIOS-a Petar Pripuz zbog sumnje u više koruptivnih kaznenih djela na štetu grada. Uhićeni su danas u poslijepodnevnim satima, a uz njih je, kako doznajemo, pritvoreno još desetak ljudi.


Istraživanje su proveli Ravnateljstvo policije i Policijski nacionalni USKOK, a koordinirali su ga DORH i Uskok.



Zanimljivo je da je prije samo mjesec i pol dana RTL televizija nepravomoćno osuđena na isplatu Milanu Bandiću 50.000 kuna zbog klevete. Tužbu je podigao zbog intervjua premijera Zorana Milanovića, koji je Bandića tom prilikom oveo u vezu s korupcijom i kriminalom. Sutkinja zagrebačkog Općinskog građanskog suda Vanesa Brizić Bahun obrazložila je kako je tom izjavom premijer povrijedio pravo osobnosti Milana Badića. 





“Nakon višemjesečnog složenog kriminalističkog istraživanja vezanog za nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu d.o.o. koje su proveli Ravnateljstvo policije i Policijski nacionalni USKOK, a koje su koordinirali Državno odvjetništvo RH i USKOK, uhićeno je više osoba. (19. 10. 2014.).U odnosu na uhićene osobe provest će se određene dokazne radnje te će u zakonskom roku biti dovedene pritvorskom nadzorniku. Kaznena prijava zbog osnovane sumnje na počinjenje većeg broja koruptivnih kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem, bit će podnesena USKOK-u”, priopćeno je večeras iz Uskoka.


Glasnogovornica gradonačelnika Bandića Martina Šušnjara izjavila je Hini kako nema informacije o eventualnom uhićenju Bandića, rekavši da je gradonačelnik danas popodne brao mahune u svom vrtu na Savici. 


Zagrebački odvjetnik Krešimir Krsnik potvrdio je večeras da on zastupa privedenog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je popodne navodno uhićen zajedno s predsjednikom Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodanom Ljubičićem i vlasnikom CIOS-a Petrom Pripuzom zbog sumnje u više koruptivnih kaznenih djela na štetu grada.



Nekoliko sati nakon uhićenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na njegovu facebook profilu objavljene su fotografije uz prateći tekst kako je gradonačelnik par nedjeljnih »slobodnih sati između obveza« proveo u svom vrtu u zagrebačkom naselju Savica.»Gradonačelnik je današnjih par slobodnih sati između obaveza proveo radno u svom vrtu na Savici, berući mahune s prijateljima«, objavljeno je na Bandićevu facebooku uz njegove fotografije dok s prijateljima sakuplja i čiste zelene grahorice.Posjetitelji Bandićeva profila fotografije su komentirali linkovima na medijske napise o uhićenju, youtube snimkama pjesama poput »A sad adio« i »Mile voli disko« ali i brojnim kritikama te izrazima potpore.Tako primjerice Bandićeve pristaše u komentarima navode da je riječ o političkom progonu najuspješnijeg političara, dok ga oni koji mu nisu skloni nazivaju lažljivcem i lopovom.


»Da, ja sam njegov odvjetnik, idem upravo k njemu na ‘Oranice’«, kazao je za Hinu Krsnik večeras nešto iz 19 sati. Oranice su kolokvijalni naziv za sjedište Policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, ali i mjesto gdje se usmnjičenici predaju pritvorskom nadzorniku.


No, Krsnik nije mogao potvrditi je li Bandić i formalno uhićen ili je kod policije na razgovoru.


Ljubičićev odvjetnik Veljko Miljević izjavio je za Novu TV kako ne zna puno, osim da je njegov klijent uhićen danas poslijepodne. Čudi se što je priveden u nedjelju i tvrdi da je tema sasvim općenita i nije vezano isključivo za njega. Pripuzov odvjetnik Mate Matić uvjeren je pak kako se radi o političko montiranom procesu bez pravog uporišta.


Vjeruje se da su ovoga puta istražitelji došli do čvrstih dokaza protiv zagrebačkog gradonačelnika, njegovog najbližeg suradnika Ljubičića i poduzetnika Petra Pripuza.


U posljednjih dva mjeseca, naime, ispitano je čak tristo osoba u sklopu ove istrage, te je izvjesno da su istražitelji došli do kvalitetnih svjedoka protiv prvog čovjeka Zagreba.


Poznato je da su Ljubičić i Pripuz godinama tijesno poslovno povezani. Ljubičić kako se pisalo, ima čak poslovne udjele u jednoj od Pripuzovih tvrtki.


Pripuzovo ime spominjano je u unosnim poslovima s Gradom oko zbrinjavanja glomaznog otpada. upućeni vjeruju kako je Bandić bio svojevrsna siva eminencija upravo kako bi zaštitio poslovnu suradnju ovog dvojca.


Međutim, prema informacijama do kojih smo došli istražitelji su zagrebli Bandićeve predsjedničke kampanje te račun na koji je tada dobivao donacije.


Taj račun navodno je još aktivan te su se na njega sve dosad slijevali milijunski iznosi.



Svjetske i regionalne agencije prenijele su u nedjelu vijest da je uhićen zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pod sumnjom da je počinio više koruptivnih kaznenih djela na štetu grada.Agencije prenose da je uz Bandića policija uhitila po nalogu Uskoka i predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza koji se bavi sakupljanjem i primarnom preradom industrijskog otpada.Kako navode njih se sumnjiči za korupciju, zloporabu ovlasti i trgovanje utjecajem.Ministarstvo unutarnjih poslova je na svojim internetskim stranicama objavilo da je više osoba uhićeno nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja nezakonitosti u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu.Bandić (58) bio je član Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), navodi AFP, koja ga je izbacila iz stranke 2009. nakon čega se kandidirao kao neovisni kandidat na predsjedničkim izborima.  »Taj populist upravlja glavnim hrvatskim gradom od 2000. Samo jedanput je imao prekid u mandatu od 2002-2005 i mediji su ga često povezivali s korupcijom«, piše AFP.Agencija Reuters piše kako se u izvješćima Bandić »povezivao s brojnim istragama o korupciji u proteklom desetljeću ali da do sada nije bio ispitivan ili pritvoren«.Reuters uhićenje stavlja u kontekst sveobuhvatne borbe s korupcijom koju je Hrvatska pokrenula 2010. kako bi, kako tvrdi, potaknula nastojanja da uđe u Europsku uniju te podsjeća da je otada sudila i osudila nekoliko najviših državnih dužnosnika među kojima i bivšeg premijera Ivu Sanadera.O Bandićevu uhićenju javlja i talijanska agencija ANSA pozivajući se, kao i sve druge, na izvješća hrvatskih medija.Slovenska agencija STA navodi kako je Bandić već peti mandat zagrebački gradonačelnik a da je na optužbe o korupciji u pravilu odgovarao neka »institucije pravne države rade svoj posao«. Bandićevo uhićenje popratile su i srbijanske agencije Tanjug i Beta. »Rođeni Hercegovac i bivši član Socijaldemokratske partije već duže vrijeme je u sporu s premijerom Zoranom Milanovićem, koji je u vrijeme lokalnih izbora u Hrvatskoj izjavio da ‘klijentelističku elitu treba očistiti od korupcije’, piše Tanjug.Dodaje da je zadnji put izabran kao neovisni kandidat, a njegova lista je na posljednjim lokalnim izborima u svibnju 2013. osvojila najviše mandata u gradskoj skupštini Zagreba.


Istražuju se, kako doznajemo i izmjene GUP-a Grada Zagreba, te poslovi sa zbrinjavanjem glomaznog otpada. Istražiteljima je posebno zanimljiva prodaja zemljišta u Držićevoj ulici.


Jedna od priča koja se u ovom slučaju našla pod lupom istražitelja je i donacija konja Bandiću, koji su bili smješteni na zagrebačkom Hipodromu, a on ih je kasnije poklonio za terapijske svrhe.


Vrlo je vjerojatno kako su u lanac korupcije bili uključeni Pripuz i Ljubičić, dok bi Bandić trebao odgovarati na takozvanu trgovinu utjecajem.


Zanimljivo je kako je prije dva dana ravnateljica Uskoka Tamara Laptoš osobno bila na Županijskom sudu u Zagrebu gdje je, sasvim izvjesno, koordinirala početak ove akcije, odnosno izdavanje sudskih naloga za pretragu i domova i poslovnih prostora osumnjičene trojke.


Da je Bandić već duže vrijeme u fokusu interesa istražitelja u više navrata se nagađalo, a u tom kontekstu zanimljiv je podatak da su predstavnici saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost tijekom nedavnog posjeta OTC-u propitkivali je li upravo njegov telefon pod mjerama tajnog nadzora.


U akciju je bila uključena i SOA, a postupak će sasvim sigurno ići dalje, te se već ovaj tjedan očekuju nova uhićenja.


Upravljanje gradom trebale bi preuzeti Bandićeve zamjenice.


Ljubičić je, doznajemo uhićen, na graničnom prijelazu Bregana. Nije nam potvrđeno je li možda pokušao pobjeći, no namjera da napusti zemlju bila je okidač da se akcija pokrene i finalizira.


U sjedište Grada Zagreba tijekom večeri stigao je Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama te Zoran Nevistić, pročelnik za mjesnu samoupravu.


Zamjenica gradonačenika Sandra Švaljek potvrdila je da je održan radni sastanak u sjedištu Gradskog pogavarstva, te da će Grad nastaviti normalno funkcionirati.Tramvaji će nastaviti voziti i smeće će se uredno voziti. Sve službe će funkcionirati, rekla je zamjenica Švaljek potvrdivši tako neizravno da je među uhićenima bivši direktor ZET-a Ivan Tolić. Međutim, detalje operacije, kako tvrdi, doznala je iz medija.Gradski pročelnik za financije Slavko Kojić rekao je da policija poslovanje Grada istražuje već dvije godine, da nema dokumenta kojeg nisu “okrenuli”, no po njegovom uvjeravanju, tu malverzacija nije bilo. O Bandićevom odnosu s Pripuzom nije želio govoriti, priznavši kako mu je teško jer je uhićena osoba koja mu je izuzetno bliska.– Kako bi vama bilo da vam uhite brata, rekao je teatralno Kojić, dodajući kako ne zna je li i on predmet ove istrage. Dodao je da su ga istražitelji nekoliko puta ispitivali.