Udruga manjinskih dioničara Agrokora: Pozdravljamo zaokret

Hina

 Udruga manjinskih dioničara Agrokora priopćila je u subotu da pozdravlja »zaokret u smjeru i postupanju novog izvanrednog povjerenika«. »Udruga manjinskih dioničara pozdravlja evidentan zaokret u pristupu novog izvanrednog povjerenika gospodina (Fabrisa) Peruška, koji je od prvog dana očigledno usmjerio napore u postizanje pravične i zakonite nagodbe, a ne vođenje osobnih bitki poput njegovog prethodnika. To je vidljivo i iz činjenice da je u manje od 10 dana gospodin Peruško prepoznao svu nelogičnost i kapricioznost ‘taktičkog’ osporavanja osnovne tražbine Sberbanke i ozbiljno se približio uključivanju iste u postupak nagodbe što će u konačnosti zasigurno doprinijeti kvaliteti cjelokupnog procesa,« poručuju manjinski dioničari.

Udruga je uvjerena kako će u svrhu postizanja zakonite nagodbe novi povjerenik ispraviti i ostale nelogičnosti i nezakonitosti koje je bivši povjerenik »namjerno ili iz neznanja učinio ili propustio učiniti«. Poručuje kako je uvjerena da će novi povjerenik pritom imati na umu da je načelo razmjernosti bitni element vladavine prava i da je u preambuli Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima propisano da mjere neće predstavljati prekomjeran teret za njegove adresate.


Udruga podsjeća da je »kontinuirano isticala protuzakonitost postupanja bivšeg izvanrednog povjerenika« koji bi, ističe, trebao na svaki mogući legalan i legitiman način umanjiti obveze dužnika osporavajući svaku koja je nezakonita ili pak sumnjiva i s druge strane pokušati očuvati vrijednost imovine društva ili istu uvećati. Bivši povjerenik, međutim, ne samo da nije osporio tražbine, već se ugovorno obvezao da tražbine temeljem jamstava niti neće osporavati, stoji u priopćenju Udruge manjinskih dioničara.»Bivši povjerenik je 10 dana prije završetka roka za prijavu tražbina u sklopu roll-up ugovora potpisao da jamstva neće osporavati (prije nego li je formalno završen rok za prijavu tražbina!?). U međuvremenu, u spis u Trgovačkom sudu pristigli su svi osporeni ugovori o sindiciranim zajmovima i obveznicama, a u sklopu kojih su i jamstva. Nedvojbeno je u svakom od ugovora utvrđeno da jamstva imaju izričito ugovorena ograničenja sukladno Zakonu o trgovačkim društvima. Ovdje se radi o pitanju od prvorazrednog značaja za integritet čitavog postupka, koji se za sada zasniva na nezakonito visokim iznosima dugova ovisnih društava po tim jamstvima,« stoji u priopćenju. Da je tomu tako, moguće je zaključiti i uvidom u Izvješće o primopredaji objavljeno na Internet stranicama Agrokora u kojem je, navodi Udruga, istaknuto: »Dva najvažnija pitanja u dovršetku plana nagodbe bit će utvrđivanje članova Vjerovničkog vijeća i rješavanje pitanja osporenih tražbina, osobito jamstava, koja su gotovo sva osporena.«»Naprosto zaprepašćuje činjenica nesklada između tekstova tih ugovora i tražbina koje je bivši povjerenik priznao, a nesklad se mjeri u desecima milijardi kuna,« ističe Udruga manjinskih dioničara.