Alarmantno

UGROŽEN OPSTANAK Odbije li Europska komisija Vladino jamstvo za Uljanik, škverani ostaju bez plaća

Jagoda Marić

Vlada je Uljaniku odobrila jamstvo za kredit 96 milijuna eura za provedbu sanacije. Kada će »zeleno svjetlo« stići iz Europske komisije – nitko zasad pouzdano ne zna



Vlada je brodogradilištu Uljanik odobrila državno jamstvo za kredit u iznosu od 96 milijuna eura za provedbu sanacije i financijske konsolidacije, ali će se ono moći realizirati tek po odobrenju Europske komisije, naglašeno je to jučer nekoliko puta na sjednici Vlade na kojoj je donesena odluka kojom je Ministarstvo financija dobilo ovlasti da izda jamstvo za kredit kod Hrvatske poštanske banke i/ili drugih poslovnih banaka u zemlji ili inozemstvu. Trenutačno je aktivno više od 898 milijuna dolara državnih jamstava danih Uljanik Grupi.


Uljanik se može svrstati u kategoriju poduzetnika u teškoćama, naglasio je ministar financija Zdravko Marić jer je »bez državne intervencije gotovo siguran prestanak njegova poslovanja u kratkoročnom ili dugoročnom razdoblju«. Marić je pojasnio da je poslovanje Uljanika u prethodnom razdoblju karakterizirala niska zaposlenost kapaciteta i građenje objekata niske razine složenosti, pa je i vraćanje financijskih kredita postalo upitno. Dodao je i da je Uljanik preko društva majke Uljanik d.d. počelo ugovarati brodove visoke razine složenosti.



Predsjednik IDS-a i pulski gradonačelnik Boris Miletić podupro je odluku Vlade o davanju državnog jamstva Uljaniku«. Miletić u priopćenju ističe da je ta odluka s obzirom na važnost brodogradnje u Hrvatskoj i na utjecaj koji ta grana ima na naše gospodarstvo bila jedina ispravna. »Brodogradilište Uljanik sastavni je dio gospodarstva Pule i cijele Istre i zadovoljan sam što su naši brojni razgovori s Vladom o budućnosti Uljanika, koji s više od 2000 radnih mjesta izravno ili neizravno uzdržava više od 10.000 stanovnika, urodili plodom«, ističe Miletić. (Hina)





Ruka podrške


Od ukupnog iznosa kredita najveći dio – 48,2 milijuna eura – trebalo bi otići na povrat duga prema poduzeću Uljanik d.d, a onda će se taj novac utrošiti na materijal potreban za gradnju brodova u Puli. Za dospjele obveze brodogradilišta prema dobavljačima i kooperantima predviđeno je 12 milijuna eura, a za plaće i režijske troškove 4,6 milijuna eura. Uz to je 31,2 milijuna eura predviđeno za kooperaciju i režijske troškove u sljedećih šest mjeseci dok se ne prihvati program restrukturiranja.


Potpredsjednica Vlade Martina Dalić upozorila je da će državno jamstvo postati aktivno tek po odobrenju Komisije, a onda to znači da kredit mora biti vraćen u roku od šest mjeseci ili u istom roku brodogradilište mora izraditi plan restrukturiranja koji uključuje i pronalazak novog strateškog partnera te njegov ulazak u Uljanik grupu. Dodala je da se nada pozitivnom mišljenju Europske komisije, ali ne zna hoće li se to dogoditi te je napomenula da je iznimno važno da svi iz Uljanik Grupe ulože maksimalni napor kako bi se ovaj proces mogao provesti na način na koji se restrukturiranje u kontekstu davanja državne potpore provodi.


Premijer Andrej Plenković dodao je da je Vladina odluka poruka da je Vlada spremna pružiti ruku podrške za sanaciju, ali da je u konačnici najveća odgovornost na ljudima koji vode Uljanik.


Upitna isplata


Nitko u Vladi ne želi procjenjivati kakva će biti odluka Komisije, a ministar Marić je kazao da očekuje da bi ona mogla biti poznata do kraja mjeseca. Na pitanje sugerira li činjenica da se u Vladinoj odluci spominje samo Poštanska banka i mogućnost da i druge banke sudjeluju u kreditu, da je kredit Uljaniku spremna dati samo državna banka, Marić je odgovorio da se s ostalim bankama razgovara i da je njihovo uključivanje predviđeno i u Vladinoj odluci.


Bez sanacijskog kredita, koji još mora dobiti »zeleno svjetlo« iz Bruxellesa, u Uljaniku, po svemu sudeći, neće moći isplatiti prosinačke plaće svim radnicima unutar Grupe, njih blizu 4.500. To samo svjedoči da je problem s nelikvidnošću dogorio do prstiju jer je isplata radničkih plaća aktualnoj upravi pulskog Uljanika, barem dosad, bila zadnja crta obrane. Na konkretan upit hoće li plaće biti isplaćene do 15. u mjesecu, što je rok prema kolektivnom ugovoru, iz vrha Uljanika jučer su samo poručili »kako rade na tome«.


– Prema mojim informacijama, sredstva iz ovog kredita u ovom trenutku predstavljaju glavni priljev i izvor sredstava za isplatu radničkih plaća na razini cijele grupe – kazao je jučer regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske i član Nadzornog odbora Uljanika Đino Šverko. Upravo je to i razlog zbog kojeg su u ovom Sindikatu, dodao je Šverko, nastojali požuriti odgovorne u Vladi da se ova odluka o davanju jamstva za sanacijski kredit čim prije donese. Uistinu, Vlada je požurila i jučer donijela odluku, ali za aktiviranje jamstva i puštanje prve tranše ovog spasonosnog kredita za pulski Uljanik ipak se još mora sačekati mišljenje Bruxellesa.


Sanacijski kredit


U ovom trenutku nitko pouzdano ne može reći kada će to »zeleno svjetlo« stići iz Europske komisije, hoće li to biti ovih dana, možda idućeg tjedna ili će se sve to otegnuti moguće i duže. Naravno, pritom se nitko ne usudi formulirati rečenicu s »ako« već »kada« Bruxelles odobri jamstva za sanacijski kredit pulskom brodogradilištu.


I dok su ovih dana u Puli, zajedno sa saborskim zastupnicima Živog zida, radnici nekih tamošnjih kooperantskih tvrtki svjedočili kako su zbog Uljanikovog neplaćanja mjesecima bez plaća, regionalni povjerenik SMH-a Damir Bačinović kaže kako je u Primorsko-goranskoj županiji petnaestak većih kooperantskih tvrtki, koje se oslanjaju na »3. maj«, uspjelo dosad isplatiti sve plaće radnicima, ali uz iznimno velike napore, kako uprava i vlasnika tih društava, tako i Sindikata metalaca. Da nije bilo ciljane tranše sredstava koja su »puštena« iz Ministarstva financija u razdoblju između Božića i Nove godine, dodaje Bačinović, dobar dio tih većih kooperantskih tvrtki »3. maja« ne bi bio u stanju isplatiti plaće radnicima za studeni. To samo potvrđuje ogromne probleme s likvidnošću i neplaćanjima koji su nastali u cijelom tom lancu, ističe Bačinović.


Treba oko 50 milijuna


Bačinović upozorava kako i dalje postoji dug Uljanik grupe prema kooperantima tako da, dodaje ovaj sindikalist, bez realizacije ovog kredita od 96 milijuna eura i kakve-takve financijske konsolidacije cijele grupe, čiji je dio i riječko brodogradilište, prenapregnuti kooperanti neće biti u stanju osigurati iduću plaću svojim radnicima.


Iz Uljanik grupe jučer su se samo službeno oglasili kratkim priopćenjem kako je Vladina odluka o davanju jamstava za sanacijski kredit »prvi korak u pripremi restrukturiranja Uljanik brodogradilišta prema pravilima EU-a«.


– Spomenuta je odluka osnova da se, uz očekivano pozitivno mišljenje Europske komisije, u predstojećim danima i konkretno realizira prva tranša sanacijskih sredstava kod poslovnih banaka – zaključuje se u službenom priopćenju iz Pule.


Spomenimo da u ovom trenutku Uljanikova knjiga narudžbi brodova »teži« oko 1,3 milijarde dolara, a mjesečno za plaće cijele Grupe menadžmentu treba oko 50 milijuna kuna.