Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece

UDOMITELJSTVO DJECE: U Zagrebu 232 udomiteljske obitelji. Cilj je što manje djece u Domovima za nezbrinute

Hina

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

Postoje krasne udomiteljske obitelji, vrlo motivirane jer se time bave iz altruizma. Većina tih obitelji je visoko obrazovana, doista pruža djeci kompletnu skrb, i brine o njihovu obrazovanju, sklonostima i talentima.



ZAGREB – Na tribini o udomiteljstvu, održanoj u petak, naglašena je važnost udomiteljstva djece, koje se često u javnosti neopravdano poistovjećuje s posvajanjem djece, te je istaknuta postreba što bolje edukacije ljudi o toj instituciji.


Ljiljana Rogić Šneperger, socijalna radnica u timu za udomiteljstvo Centra za socijalnu skrb Zagreb, rekla je da u Zagrebu ima 232 udomiteljske obitelji. Prema našim statistikama imamo oko 60 djece na dugotrajnom smještaju i bez roditeljske skrbi, te 110 djece s invaliditetom i odraslih osoba, izvijestila je.


Postoje krasne udomiteljske obitelji, vrlo motivirane jer se time bave iz altruizma. Većina tih obitelji je visoko obrazovana, doista pruža djeci kompletnu skrb, i brine o njihovu obrazovanju, sklonostima i talentima.




“Djeca u udomiteljskim obiteljima razvijaju osjećaj privrženosti za osobe koje o njima brinu 24 sata dnevno”, naglasila je dodajući kako to u domu nije moguće.


To je naročito bitno za djecu u mlađoj životnoj dobi, zato zakon predviđa da se djeca smještaju u udomiteljske obitelji ili u neku ustanovu najduže na šest mjeseci, dok im se ne pronađe smještaj u nekoj udomiteljskoj obitelji. Radi se o djeci koja su zlostavljana i zanemarivana ili ona kojoj su roditelji odsutni, bolesni ili umrli.


Predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece Marina Hoblaj, ujedno i udomiteljica djece, naglasila je kako je prije toga bila posvojitelj petoro djece, a sada udomljava četvero djece koje doživljava kao svoju djecu.


Cilj tribine i njene udruge jest da što manje djece bude u domovima, a više u udomiteljskim obiteljima, što je puno bolje i zdravije, a djeca su sretnija u udomiteljskim obiteljima nego u ustanovama.


Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece mreža je 14 udruga udomitelja s područja cijele Hrvatske, koje okupljaju oko 300 udomiteljskih obitelji u kojima je smješteno 500 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Zalaže se za poboljšanje uvjeta u udomiteljstvu, te promovira udomiteljstvo kao najbolji alternativni oblik skrbi za djecu.