Uprava Hrvatskih studija

UDAR NA SLOBODU JAVNE RIJEČI Sindikalnom povjereniku opomena pred otkaz zbog javne kritike

Ljerka Bratonja Martinović

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

- To je poraz akademskih odnosa i slobode javne riječi, a ujedno i izravni pritisak na Nezavisni sindikat koji jedini javno kritički progovara o stanju na HS-u - komentira Igor Radeka, predsjednik Nezavisnog sindikata. 



ZAGREB – Stegovni postupak protiv Tomislava Janovića, profesora filozofije i sindikalnog povjerenika s Hrvatskih studija koji je predvodio lanjski štrajk profesora na Hrvatskim studijima, okončan je nakon gotovo godinu dana opomenom pred otkaz. Postupak protiv Janovića pokrenula je uprava HS-a, zbog toga što je sudjelovao u organizaciji štrajka koji je naknadno proglašen nezakonitim, poticao na štrajk, a svojim je javnim istupima, prema mišljenju uprave, narušavao ugled institucije u kojoj radi.


Stegovni je postupak mjesecima bio u mirovanju, a onda je aktiviran nakon što je ministrica Divjak vratila pozitivno mišljenje o Hrvatskim studijima AZVO-u, a Janović zajedno s drugim sindikalcima javno istupio o toj temi. U opomeni pred otkaz jasno se daje do znanja da će u slučaju budućih javnih istupa u kojima svojim kritikama bude štetio ugledu Hrvatskih studija dobiti izvanredni otkaz ugovora o radu. Njegovi su istupi u Novom listu i drugim medijima, u kojima je upozoravao na neodrživo stanje na HS-u i loše poteze uprave, zbog “neistinih i uvredljivih izjava” proglašeni težom povredom radnog odnosa. U obrazloženju stegovnog postupka navodi se kako je za spomenute prijestupe izrečena blaža kazna, te da su mu kao olakotne okolnosti u obzir uzeli obiteljske prilike, duljinu radnog staža, te činjenicu da je prekinuo štrajk na vrijeme, kad ga je Županijski sud u Zagrebu zabranio, ne čekajući pravomoćnost presude.


“Pročelnik smatra kako će se izrečenom mjerom dovoljno utjecati na radnika da više ne čini stegovna djela, otkloniti nova djela, suzbiti radno opasne djelatnosti…Izrečenom mjerom će se potvrditi pravilo o zabranjenosti štetnih ponašanja, jačati poštovanje zakonitosti i odbojnosti prema nepropisnim postupcima”, navodi se u opomeni Janoviću.




U Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja ogorčeni su ovakvom mjerom protiv svog povjerenika.


– To je poraz akademskih odnosa i slobode javne riječi, a ujedno i izravni pritisak na Nezavisni sindikat koji jedini javno kritički progovara o stanju na HS-u – komentira Igor Radeka, predsjednik Nezavisnog sindikata. 


Da je stanje teško, dodaje, potvrđuje odbijanje ministrice da potpiše dopusnicu za rad HS-a, a sindikat je taj koji o tome mora govoriti. – Sindikalni povjerenik pozvan je govoriti o tome jer ti problemi utječu na radne odnose. On nije bilo koji zaposlenik, već osoba legalno izabrana da brine o pravima zaposlenika koja su u ovom slučaju jako ugrožena. Ovo je novi udar, iskoristit ćemo sve mehanizme koje imamo u zaštiti svog sindikalnog povjerenika – najavljuje Radeka.

U međuvremenu, odgovora na pitanje što će biti s dopusnicom Hrvatskih studija i dalje nema, no uprava HS-a zbog toga nije ni najmanje zabrinuta.


– Hrvatski studiji mogu čekati koliko treba, jer im ni jedna dopusnica nije stavljena izvan snage, niti istječe – poručuje pročelnik HS-a Mario Grčević povodom odluke ministrice Divjak da pozitivno mišljenje AZVO-a vrati na ponovno razmatranje.


Grčević taj potez ne želi komentirati, jer od MZO-a, kaže, nisu dobili nikakav akt, no ne sumnja u osnovanost pozitivnog mišljenja koje su dobili od AZVO-a. Ističe ipak da se Akreditacijski savjet AZVO-a jasno odredio o pravnom statusu HS-a, istaknuvši da to pripada u autonomiju Sveučilišta.


– Budući da su Hrvatski studiji otklonili sve reakreditacijom uočene nedostatke, oni ne mogu snositi krivnju ni odgovornost što, primjerice, Ministarstvo znanosti godinama odbija uvrstiti magistre edukacije kroatologije među ovlaštena zvanja koja smiju predavati hrvatski jezik u osnovnoj školi, kao što mogu u srednjoj – ističe Grčević.