Nova afera u HŽ-u: Radnici krali pomalo, direktori naveliko

U vagon restoranima prodavali svoju hranu i godišnje u džep stavljali 140 tisuća eura

Gabrijela Galić

Zarada 14 radnika Željezničkog ugostiteljstva koje su razotkrili privatni detektivi samo je kap u moru ukupnog "minusa" od milijun eura koji su ovoj tvrtki HŽ-a stvorili članovi stare uprave



ZAGREB U Hrvatskim željeznicama, kako doznajemo, »razbijen« je još jedan lanac preko kojeg se godinama potkradalo poduzeće. Milijunske štete prouzročilo je 14 radnika Željezničkog ugostiteljstva koji su godinama u vagon-restoranima putnicima prodavali svoju hranu. Grupa je tako, kako se može čuti, dnevno u džep stavljala oko 200 eura zarade po vlaku. Dobro uhodani posao razvijan je gotovo osam godina, no prije nekoliko dana lanac krađe je razotkriven. Posao je obavljan u dva vagon-restorana domaćeg željezničkog operatera. To znači da je na godišnjoj razini Željezničko ugostiteljstvo oštećeno za oko 140 tisuća eura koji su odlazili u džepove 14 radnika poduzeća.    


Bijeg na bolovanje


Ovaj tjedan HŽ će vjerojatno izvjestiti javnost o akciji provedenoj u Željezničkom ugostiteljstvu kao i potezima koje će pokrenuti protiv sada već dijelom bivših radnika. Naime, s 11 počinitelja ugovori o radu već su raskinuti. Suočeni s činjenicama, ti su radnici, doznajemo, pristali na sporazumni raskid radnog odnosa. S troje ljudi razgovori će se tek obaviti, s obzirom da su, shvativši kako je njihov dobro uhodani posao razotkriven, otišli na bolovanja. Sve počinitelje vjerojatno očekuje i tužba za nakadu štete. 


Kao i prije dvije godine kada je otkrivena grupa od pet radnika koji su krali gorivo, i ovog puta željeznica je angažirala privatnu detektivsku agenciju. Tek kada su prikupljeni svi dokazi počinitelji su suočeni s istinom. Javna je tajna, naime, da na željeznici novac curi na sve strane. Kao što se godinama znalo za krađe goriva, znalo se i da nešto ne štima s prometom vagon-restorana. Međutim, dok god nije angažirana specijalistička firma za takve vrste istraga, ništa se nije moglo dokazati. 


Detektivi na zadatku




Vuča vlakova, podsjetimo, prije dvije godine angažirala je detektivsku agenciju da razotkriju kradljivce goriva koji su željeznici radili godišnju štedu od dva milijuna eura. Gorivo su prenosili u kanistrima do svojih vozila i potom do drugih lokacija. Sve to su detektivi razotkrili i dokumentirali tijekom petnaestodnevne akcije, a sva dokumentacija je potom predana policiji. U slučaju krađe goriva utvrdilo se da je riječ o niže rangiranim radnicima HŽ-a. I u ovom najnovijem slučaju najvjerojatnije je riječ o radnicima na samom dnu lanca. 


U međuvremenu je, pak, pokrenuta i istraga o poslovanju Ugostiteljstva te su razotkrivene milijunske dubioze stare uprave. Neslužbeno se može čuti kako je riječ o »minusu« koji je dosegnuo svotu od milijun eura. A u usporedbi s tim, poslovi grupe od 14 radnika koji su kućne budžete popravljali prodajući vlastitu hranu i piće putnicima, kap je u moru.