Turizam na globalnoj razini

U prvim mjesecima 2018. svijetom putovalo 6 posto više turista nego lani

Hina

FOTO: MARIN ANICIC

FOTO: MARIN ANICIC

Svjetska turistička organizacija - UNWTO širi optimizam predviđanjima koja u većem dijelu svijeta očekuju daljnji porast broja turističkih dolazaka.



ZAGREB Svijetom je u prva četiri mjeseca ove godine putovalo 6 posto više turista nego u isto vrijeme lani i više nego što se očekivalo, a nastavak tog trenda stručnjaci okupljeni oko Svjetske turističke organizacije-UNWTO očekuju i od svibnja do kolovoza, pri čemu su najoptimističniji u zadnjih deset godina.


Podatke o međunarodnim turističkim dolascima ili putovanjima stranih turista po svijetu za prva četiri mjeseca ove godine UNWTO je objavio ovih dana u sklopu najnovijeg Svjetskog turističkog barometra, koji sažima podatke iz cijelog svijeta, uz poruku da rast u svjetskom turizmu i ove godine predvode Azija i Pacifik te Europa.


Regija Azije i Pacifika zabilježila je, naime, rast dolazaka stranih turista od 8 posto u odnosu na prva četiri mjeseca 2017., dok je u Europi taj rast bio 7 posto.




Afriku je posjetilo 6 posto više stranih turista nego lani, Bliski Istok 4 posto, a Amerike njih 3 posto više.


»Ranije smo za 2018. prognozirali rast između 4 i 5 posto, no već u prvim mjesecima to je znatno više od toga, i vjerujemo da će i cijela godina završiti s višim porastima međunarodnog turizma, i to širom svijeta. Rast je važan zbog otvaranja novih radnih mjesta u mnogim gospodarstvima, ali i upozorava nas iznova na potrebu povećanja kapaciteta za razvoj i upravljanje turizmom na održiv način, uz izgradnju pametnih odredišta i iskorištavanje tehnologije i inovacija«, poručio je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.


I on i stručnjaci koje je okupio na panelu UNWTO istaknuli su da se i u nastavku ove godine očekuju snažni rezultati u međunarodnom turizmu, pogotovo u Africi, na Bliskom Istoku i u Europi, uz objašnjenje da postoji jako povjerenje potrošača u turizam.


Najviše turista i kroz ljetno vrijeme se očekuje u Aziji, a pogotovo u Europi, koja i dalje zadržava poziciju najposjećenije svjetske regije, kao i njene podregije južne i mediteranske te zapadne Europe koje su u prva četiri mjeseca ove godine zabilježile i veći rast od ukupno Europe, od 8 posto u odnosu na isto razdoblje 2017.


Iz UNWTO-a ističu i da su sve regije u svijetu zabilježile turističke poraste, osim Kariba, za koju kažu da je jedina podregija koja doživljava smanjenje dolazaka stranih turista u prvim mjesecima ove godine, od 9 posto, jer se još neka odredišta u toj regiji bore s posljedicama uragana u kolovozu i rujnu 2017.


»Od početka godine do kraja travnja u svjetskom se turizmu ostvari oko 30 posto ukupnih godišnjih međunarodnih turističkih dolazaka, a s ovolikim porastom u prvim mjesecima revidiramo i očekivanja do kraja ove godine na viši postotak od prvobitnih 4 do 5 posto u odnosu na 2017.«, naglašavaju iz te specijalizirane agencije UN-a za turizam.


Podsjećaju i na rekordne rezultate u svjetskom turizmu za 2017., koja je završila s više od 1,32 milijarde međunarodnih turističkih dolazaka ili gotovo 7 posto više nego u 2016., što je pratio i 5 postotni porast ukupne globalne turističke potrošnje, na 1.332 milijarde američkih dolara.