Ili jesi, ili nisi

U podne prosvjed na Trgu 128. brigade: “NE” plutajućem LNG-u u Omišlju ujedinilo političke neprijatelje

Edi Prodan

Prosvjed organizira Općina Omišalj predvođena načelnicom Mirelom Ahmetović / foto I. TOMIĆ

Prosvjed organizira Općina Omišalj predvođena načelnicom Mirelom Ahmetović / foto I. TOMIĆ

Omišaljsko vodstvo je za razvoj i izgradnju LNG terminala kao čvrste građevine, a ni na koji način ne želi u svom akvatoriju golem ploveći terminal koji lokalnoj zajednici ne donosi nikakve ekonomske benefite, već potencijalnu ekološku opasnost kao i unazađivanje turističke perspektive, što se posebno odnosi na Njivice



Točno u podne ili jesi, ili nisi – stav je to organizatora subotnjeg prosvjeda na riječkom Trgu 128 brigade koji organizira Općina Omišalj predvođena načelnicom Mirelom Ahmetović.


Kako je već dobro poznato, jer ta tema već duže vrije u samom vrhu interesa stanovništva ne samo Omišlja i otoka Krka nego i čitave Primorsko-goranske županije, skup se organizira kako bi se nacionalnoj političkoj javnosti još jednom jasno dalo do znanja da će se poduzeti sve što je u demokratskoj moći kako ne bi došlo do instaliranja plutajućeg LNG terminala.


Omišaljsko vodstvo je dakako za razvoj i izgradnju LNG terminala kao čvrste građevine, sve se jasno odnosi na prostor gdje je nekad poslovala DINA, no ni na koji način ne želi u svom akvatoriju golem ploveći terminal. Koji, kako ističu, lokalnoj zajednici ne donosi nikakve ekonomske benefite, već potencijalnu ekološku opasnost, kao i unazađivanje turističke perspektive, što se posebno odnosi na Njivice.


Odrasla demokracija




Ostavimo li po strani sve aspekte izgradnje ili priveza za LNG terminal, skup u srcu Rijeke mogao bi imati nevjerojatni povijesni značaj. Ne toliko po tome koliko će se na njemu okupiti ljudi, jer vremenske nepogode koje trpimo već najmanje tjedan dana mogu u tome predstavljati nemali problem, nego po činjenici da je to jedan od rijetkih slučajeva – odrasle demokracije. Pogleda li se lista sudionika i stranke iz kojih dolaze, na bini prigodno postavljenoj na Trgu 128 brigade naći će se ne samo politički neistomišljenici, nego jedan uz drugog stajat će inače politički – neprijatelji! Možete li, naime, zamisliti da pratite skup na kojem rame uz rame stoje gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i njegov najljući politički oponent Hrvoje Burić? Ne, naravno da ne, ali eto, ipak hoće – ujedinilo ih je »ne« plutajućem LNG-u!


Kad pak govorimo o ideologijama, rame uz rame nalazit će se i dva predsjednika – Akcije mladih Vjekoslav Rubeša kao i Županijskog vijeća HSP-a Nikica Augustinović. No, ako smo normalni, ako smo konačno politički odrasli, sve ideologije ovog svijeta moraju biti iza brige za održivi gospodarski razvoj, kao i iza intencije da onima koji dolaze iza nas ostavimo živ i zdrav ekosustav. Da nam konačno budućnost djece postane važnija od ustaša i partizana.


Dvije verzije


O samom projektu, odnosno dvije verzije LNG-a u Omišlju, prva će govoriti načelnica Mirela Ahmetović. Njezina je osnovna poruka kako ni u kom slučaju ne želi da se ovaj skup vezuje uz bilo koju političku stranku ili opciju, kako iznad svega želi da on bude odraz jedinstva zrelih i ozbiljnih ljudi Primorsko-goranske županije. Na te će se njezine stavove sasvim sigurno nadovezati i dugovječni gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić te župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina. Sasvim će sigurno biti zanimljivo čuti i poruku koju će odaslati predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata otoka Krka Goran Frgačić-Mada, i prije nego što on stane ispred mikrofona, jasno je kako će se poruka odnositi na činjenici kako je uistinu bilo besmisleno boriti se za slobodu koju će danas ekonomski zavojevači nagrditi ili oteti.


Ono što je u ovom slučaju možda najvažnije, a to je ekologija svakako, pojasnit će jedan od bardova ekološke misli u Hrvatskoj, Vjeran Piršić. Za kraj jedan istinski sportaš, proslavljeni omišaljski boksač, olimpijac i u svakom slučaju dobar čovjek – Mario Šivolija.


No, svi koji misle doći, pa i svi oni koji dvoje o mjestu gdje će provesti prve sate poslijepodneva, nemojte se bojati da će se u središtu Rijeke kotrljati samo prigodne, »teške« ekonomsko-političke misli. Ne, bit će tu i dobre pjesme. Ponajprije, ističemo još jednog ponosnog Omišljana, popularnog pjevača moćnoga glasa Damira Kedžu. On je za riječki skup pripremio dvije pjesme – »Kanet na vetru« i »Ljubavi moja«. Nastupit će i najmlađi, dječji zborovi Mali Riječani i Morčići, a sitna stasom, ali moćna glasom biti i Meri Trošelj koja će pak izvesti »Ekološku pjesmu«.


Originalni Ri-val


A svaki događaj ovakve vrste mora biti ispunjen i brojnim povijesnim elementima. Jedan od njih je svakako i ponovno okupljanje prvog hrvatskog band aida Ri-val, poznatog po pjesmi »Učinimo nešto« koji se prvi put sastao prije točno trideset godina. Iako je riječ o bendu koji okuplja brojne izvođače, tako da mu je postava krajnje nestalna, za ovakav su se događaj itekako potrudili izvesti svoje ponajbolje izdanje. Oni će izvesti vječne hitove »Program tvog kompjutora«, »Ajmo Rijeka«, »Zaboravit ću sve«, »Lola« te »Način života«.


Najeksponiraniji njegovi članovi su svakako vokal Zoran Prodanović Prlja, pa na gitari Vlado Simčić Vava, na basu Sandro Bastijančić Jegi, još jednu gitaru svirat će Matej Zec, za klavijaturama je Vedran Križan te na bubnjevima Alen Tibljaš.


Na samom kraju izvest će se himnična, ali i apsolutno prigodna pjesma »Učinimo nešto« kad će se navedenoj postavi priključiti još i vokali originalnog Ri-vala: Edi Kraljić, Leo Rumora i Davor Lukas. Njima će se na bini pridružiti i baš svi čelnici jedinica lokalne samouprave otoka Krka, a kod njih je još veće političko šarenilo – ima tu HDZ-a, SDP-a, nezavisnih… A opet svi kao jedan.


Ili jesi ili nisi. Sredine nema. Događaj za pamćenje, posebno će sasvim sigurno biti utkan u kolektivnu memoriju grada. Baš onako kako se prosvjedovalo krajem osamdesetih kad se složno protjerivalo bakarsku Koksaru, ili ranih devedesetih kad se tjeralo zle duhove rata. Svakako, i na način kao što se nedavno dočekivalo šampionsku »Rijeku«.