Vremenska prognoza

U dijelu zemlje pada snijeg, a popodne dolazi osjetnije zahlađenje. Evo kakvo vrijeme čeka Rijeku do kraja tjedna

P. N.



Danas će biti promjenjivo i pretežno oblačno s oborinama, češćim do sredine dana; temperatura zraka većinom od 3 do 8 na kopnu, a od 8 do 13 Celzijevih stupnjeva na Jadranu. Poslijepodne i navečer će osjetno zahladnjeti. 


Na Jadranu kiša ili pljuskovi s grmljavinom, lokalno obilni, dok će na kopnu uz pad temperature kiša ponegdje prelaziti u susnježicu i snijeg, osobito u gorju.


Zapuhat će umjeren, prolazno jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu će vrlo jako i olujno jugo već ujutro na sjevernom dijelu okrenuti na sjeverozapadnjak i buru, koji će se do kraja dana proširiti duž obale, navodi se u prognozi Državnog hidrometorološkog zavoda za Hrvatsku za danas, 11. veljače.




Na autocesti A6 Rijeka Zagreb između čvorova Vrbovsko i Bosiljevo 2 pada snijeg koji se mjestimice zadržava na kolniku, vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h, a zbog tuče i kiše između čvora Gornja Ploča i južnog portala Sveti Rok na autocesti A1 vozi se uz ograničenje brzine 40 kilometara na sat, upozorava vozače Hrvatski autoklub (HAK) u izvješću od 7:15 sati. 


Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, snijeg povremeno pada u središnjoj Hrvatskoj i Gorskom kotaru. Mogući su odroni.


Za sve skupine vozila otvoreni su: autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče; autocesta A6 Rijeka-Zagreb; Jadranska magistrala (DC8); stara cesta kroz Gorski kotar – DC3; državna cesta DC1 Karlovac-Slunj-Knin-Split; Krčki most i Paški most.


Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su: katamaranske linije Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka i brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.


Već od utorka, najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula, bit će većinom suho i barem djelomice sunčano, uz još malo nižu temperaturu, u unutrašnjosti ponovno i jutarnje “minuse” pa se preporuča zaštita osjetljivijeg bilja. Osjećaj hladnoće pojačavat će vjetar, osobito do srijede jaka, mjestimice i olujna bura i tramontana. Gdjekoje kišne kapi i snježne pahulje može biti uglavnom u istočnim i gorskim krajevima. Od četvrtka opet porast temperature, pa će druga polovina tjedna biti toplija od prve, a relativno toplo za doba godine vrlo vjerojatno će biti i u trećem tjednu veljače…


U središnjoj Hrvatskoj danas bi moglo biti i malo snijega, dok će od sutra biti suho i sunčano uz jutarnje minuse i dnevni maksimum od oko 11 stupnjeva Celzijusa. Vikend će biti sunčan s temperaturama do 12 celzijevaca.


Kišovito će danas biti i u Rijeci, a temperatura će biti maksimalno 10 stupnjeva dok će prema kraju dana padati. U ostatku tjedna bit će suho i sunčano s temperaturama od 3 do 8 stupnjeva. Od četvrtka će mao zatopliti, dok bi vikend također trebao biti ugodan, sunčan i suh – s temperaturama od 12 stupnjeva Celzijusa.