Kolona sjećanja

U Vukovaru danas preko 65 tisuća ljudi: Brat Francuza Nicoliera moli da Srbija izruči zloglasnog Štuku

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Kolonu sjećanja predvodili su vukovarski branitelji i članovi obitelji poginulih, zatočenih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja grada Vukovara iza kojih su koračali pripadnici Hrvatske vojske sa 186 ratnih stjegova i njih 100 s beretkama gardijskih brigada



Ulicama grada Vukovara u Koloni sjećanja kojom je u nedjelju obilježena 27. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu prošlo je, po procjeni vukovarskih gradskih vlasti, oko 65.000 domoljuba među kojimase nalazila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković, brojni ministri i saborski zastupnici, predstavnici vojno-diplomatskog zbora, te mnogi drugi uglednici.


Kolonu sjećanja predvodili su vukovarski branitelji i članovi obitelji poginulih, zatočenih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja grada Vukovara iza kojih su koračali pripadnici Hrvatske vojske sa 186 ratnih stjegova i njih 100 s beretkama gardijskih brigada. Zastavu 204. vukovarske brigade čiji su pripadnici branili Vukovar u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi nosio je kao i uvijek do sada umirovljeni pukovnik Antun Dugan.


Na Memorijalnom groblju državna i druga izaslanstva položila su vijence i upalila svijeće a misu zadušnicu služio je željezanski biskup, mons. Egidije Ivan Živković, koji je pozvao na praštanje pomirbu i zajedništvo svih naroda. Državni vrh položio je vijence i zapalio svijeće i podno spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari na kojoj je 20. studenoga, dva dana nakon sloma obrane grada, ubijeno 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice.




U večernjim satima u Dunav će u sklopu projekta »Svjetlosna rijeka sjećanja« biti pušteno nekoliko stotina lampiona.


Bitka za Vukovar trajala je gotovo puna tri mjeseca, a obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. Poginulo je, po podacima stradalničkih udruga, 1664 branitelja i civila dok se na popisu nestalih nalaze još uvijek imena 308 Vukovaraca. Strahote rata u Vukovaru preživjelo je 3500 djece. Najmlađoj žrtvi bilo je šest mjeseci, a najstarijoj 104 godine.


Obitelj poginulog vukovarskog branitelja, Francuza Jean-Michela Nicoliera, pozvala je iz vukovarske Kolone sjećanja da se otkriju posljednja počivališta i pronađu posmrtni ostaci svih nestalih u Domovinskom ratu. 


Paul Nicolier, brat legende obrane Vukovara Jean-Michela ubijenog na Ovčari, potvrdio je za HRT da je njegova majka nedavno dala opsežan, četverosatni iskaz osječkom državnom odvjetništvu.


Pritom je, kazao je, posvjedočila da im je, u međuvremenu suspendirani, policijski istražitelj Nikola Kajkić prije godinu dana pokazao snimku polja i rekao da se tu nalaze posmrtni ostaci Jean-Michela Nicoliera, ali da još ne znaju gdje je to mjesto.


Paul Nicolier je uoči obilježavanja vukovarskog stradanja i s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, pozvao predstavnike Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića da pomognu u potrazi za posmrtnim ostatcima.


U Vukovarskoj koloni Paul Nicolier je za HRT kazao kako se nada izručenju iz Srbije Spasoja Petkovića »Štuke» osumnjičenog da je na Ovčari sudjelovao u zlostavljanju i ubojstvima zarobljenika dovedenih iz vukovarske bolnice, pri čemu je ubio više osoba, među njima i tada 25-godišnjeg Francuza.


Kazao je da je razgovor s Petkovićem zatražilo i francusko pravosuđe te kako se nada da bi osim Hrvatskoj mogao biti izručen i Francuskoj.