Prerano stigla

U Hrvatskoj dosad 11 oboljelih od gripe, prvi u KBC Rijeka: “Ova će sezona biti posebno duga”

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Kod oboljelih su dokazani pandemijski virus H1N1 i virus H3N2 koji je i lani harao Hrvatskom i mnoge oboljele otjerao u bolnicu. Vrhunac epidemije očekuje se krajem siječnja i u veljači, a gripa bi trebala potrajati sve do kraja ožujka



ZAGREB Gripa je stigla u Hrvatsku, a u protekla je dva tjedna virus gripe laboratorijski potvrđen kod ukupno 11 osoba iz raznih dijelova Hrvatske. Mahom se radi o pacijentima koji su zbog težeg oblika gripe hospitalizirani, a među njima ima i djece. Kao i uvijek, stručnjaci upozoravaju da je stvarni broj zaraženih višestruko veći u odnosu na prijavljeni broj slučajeva.


Teška bolest


Kod oboljelih su dokazani pandemijski virus H1N1 i virus H3N2 koji je i lani harao Hrvatskom i mnoge oboljele otjerao u bolnicu. Kako je gripa ove godine stigla neuobičajeno rano, već krajem studenog, stručnjaci upozoravaju da ćemo imati posebno dugu sezonu, ali po broju oboljelih ne bi trebala odskakati od uobičajene. Dok su slučajevi zaraze još uvijek sporadični, vrhunac epidemije očekuje se krajem siječnja i u veljači, a gripa bi trebala potrajati sve do kraja ožujka.


– Četiri su mjeseca gripe pred nama, treba se na to pripremiti – veli Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za influencu. Gripa je, podsjeća, neovisno o razmjerima i trajanju epidemije, teška bolest koja svake godine samo u Hrvatskoj odnese više od stotinu života. 





Iako se među prvim slučajevima gripe ove sezone spominje i jedan slučaj iz Rijeke, radi se zapravo o pacijentu iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka, koji inače dolazi iz Istre i kod kojeg je utvrđen virus gripe.


I ove je godine povećan interes za cijepljenjem, a Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije naručio je 3.500 doza cjepiva više nego godinu ranije. Prema riječima voditeljice Službe za epidemiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ dr. Danijele Lakošeljac, zalihe cjepiva su potrošene pa su naručene dodatne doze cjepiva.


– Dosadašnjim zalihama cjepiva cijepljene su sve one skupine građana koji imaju pravo na besplatno cijepljenje poput kroničnih bolesnika i osoba starijih od 65 godina. Zasad nismo počeli cijepiti građane koji plaćaju cjepivo čija cijena ove godine iznosi 20 kuna, no očekujemo da ćemo njihov interes pokriti sa sljedećom pošiljkom. Cjepivo protiv gripe, naime, djelotvorna je zaštita od virusa i kad epidemija počne, ističe Lakošeljac. (B. Č.)



U HZJZ-u su zadovoljni činjenicom da se ove sezone cijepilo jako puno ljudi. Zaliha od 350.000 doza, za 70.000 doza veća nego lani, potrošena je u svega nekoliko tjedana od početka cijepljenja. Ukupno se po procjenama epidemiologa cijepilo i nešto više od tog broja, oko 370.000 ljudi, jer su neki građani iskoristili mogućnost kupnje cjepiva u ljekarni i cijepljenja o vlastitom trošku. 


Interesa za cijepljenje ima još, potvrđuje Draženović. Nove doze pristižu, ali njihov broj nije značajan. 


– Radi se o nekoliko tisuća doza. Više od toga ne možemo dobiti, jer je proizvodnja dovršena, pa je moguća samo relokacija među zemljama koje su ga naručile – tumači Draženović. U HZJZ-u očekuju uobičajenu sezonu gripe u odnosu na broj oboljelih, no upozoravaju građane da je svaka gripa teška i prate je brojne komplikacije. Kod odraslih to je najčešće upala pluća, a kod djece upala srednjeg uha. 


Kobne komplikacije


Osim cijepljenja prevencije nema, osim što je na vrhuncu epidemije poželjno izbjegavati zatvorene prostore pune ljudi, te voditi računa o pojačanoj higijeni ruku. Osoba koja dobije gripu, praćenu uobičajenim simptomima poput visoke temperature, glavobolje, bolova u mišićima te curenja nosa i kašlja, treba je preležati uz što više toplih napitaka i uz snižavanje temperature. 


U slučaju pojave bilo kakvih dodatnih simptoma, poput bolova u prsima, temperaturu koja traje dulje od četiri, pet dana, otežano disanje ili kratak dah, iznenadne vrtoglavice ili ošamućenost, povraćanja i proljeva, ili se temperatura javi ponovno nakon poboljšanja simptoma, treba odmah potražiti liječničku pomoć. Svi ovi simptomi, naime, upućuju na komplikacije gripe koje mogu završiti i kobno.


Prošle je zime u Hrvatskoj registrirano 64.748 oboljelih od gripe, a umrlo ih je oko 500, iako je registrirani broj umrlih od gripe višestruko manji.