Europska statistika

U EU bez posla više od 15 milijuna ljudi: Nezaposlenost u Europi stabilna. U Hrvatskoj je blago smanjena

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najnižu je stopu nezaposlenosti među mladima u rujnu bilježila Češka, od 4,4 posto. Slijede Njemačka s 5,9 posto, te Nizozemska sa 7,2 posto.



LUXEMBOURG – Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji bila je stabilna u rujnu, peti mjesec zaredom, dok je u Hrvatskoj kliznula na novu najnižu razinu otkada je europski statistički ured počeo pratiti podatke, pokazalo je u danas objavljeno izvješće.


Na razini EU-a sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO), iznosila je u rujnu 6,3 posto, što znači da je prema revidiranim podacima Eurstata pet mjeseci zaredom na najnižoj razini otkada je Eurostat počeo objavljivati mjesečna izvješća u siječnju 2000. U prošlogodišnjem rujnu iznosila je 6,7 posto.


U eurozoni je stopa nezaposlenosti u rujnu bila nepromijenjena u odnosu na kolovoz kada je prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda iznosila 7,5 posto, što je njezina najniža razina od srpnja 2008. godine. U prošlogodišnjem rujnu iznosila je osam posto.




Ukupno je u 28-članoj Uniji na kraju rujna bez posla bilo 15,635 milijuna građana, od čega njih 12,335 milijuna u eurozoni.


Njihov je broj u odnosu na kolovoz povećan za 48 tisuća u EU i 33 tisuće u eurozoni. U odnosu na prošlogodišnji rujan manji je za 889 tisuća u EU-u, te za 738 tisuća u eurozoni.


Blagi pad u Hrvatskoj


Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najniža je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u rujnu, mjerena ILO-ovom metodologijom, zabilježena u Češkoj, od 2,1 posto. Slijedi Njemačka s 3,1 posto.


Najvišu je stopu nezaposlenosti među zemljama EU-a bilježila Grčka, od 16,9 posto u srpnju. Slijedi Španjolska sa 14,2 posto.


U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u rujnu bila za 0,1 postotni bod manja nego u kolovozu, kliznuvši na 6,8 posto, novu najnižu razinu otkada je Eurostat počeo pratiti podatke za Hrvatsku.


Bez posla je u Hrvatskoj u rujnu prema podacima Eurostata bila 121 tisuća građana, dvije tisuće manje nego u kolovozu. U odnosu na prošlogodišnji rujan njihov je broj manji za 20 tisuća.


Blago povećana nezaposlenosti mladih


U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti na razini EU-a u rujnu je blago porasla u odnosu na kolovoz, za 0,1 postotni bod, na 14,5 posto.


U istom mjesecu prije godinu dana iznosila je 15 posto.


Nezaposlenost među mladima porasla je i u eurozoni, iskazana u stopi nezaposlenosti višoj za 0,2 postotna boda nego u kolovozu, od 15,9 posto. U prošlogodišnjem rujnu iznosila je 16,7 posto.


Ukupno je bez posla u rujnu u EU-u bilo 3,223 milijuna mladih, od čega 2,283 milijuna u eurozoni.


Time je broj nezaposlenih u toj dobnoj skupini u EU-u na godišnjoj razini smanjen za 145 tisuća, te za 109 tisuća u eurozoni.


Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najnižu je stopu nezaposlenosti među mladima u rujnu bilježila Češka, od 4,4 posto. Slijede Njemačka s 5,9 posto, te Nizozemska sa 7,2 posto.


Najviša je stopa nezaposlenosti mladih zabilježena u Grčkoj, 33,2 posto u drugom tromjesečju. Slijede Španjolska s 32,8 posto i Italija s 28,7 posto.


Hrvatska ne objavljuje mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U trećem tromjesečju stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini iznosila je 18,7 posto i bila je manja za 0,6 postotnih bodova nego u prethodna tri mjeseca.


Bez posla je prema Eurostatovim podacima u Hrvatskoj na kraju rujna bilo 28 tisuća mladih, tisuću manje nego na kraju lipnja.