Direktori kapitaliziraju žurnu smjenu

Tri dana preuranjenu smjenu Markov će naplatiti pola milijuna kuna?

Jagoda Marić

Ante Markov smijenjen je 10. veljače, tri dana prije isteka ugovora, pa će moći birati između unosnog radnog mjesta u JANAF-u, ili otpremnine od pola milijuna kuna



ZAGREB Zbog samo tri dana preuranjenog imenovanja nove uprave JANAF-a, bivši čelnik tog poduzeća Ante Markov mogao bi tražiti otpremninu u visini 24 plaće, odnosno oko pola milijuna kuna. Koliko je u ovom trenutku poznato, Markov ne želi tu otpremninu, već bi radije ostao u JANAF-u, a konačnu riječ o ugovorenim radnim pravima bivšeg predsjednika uprave, sredinom ovog tjedna trebao bi dati novi nadzorni odbor tog poduzeća. 



Preostaloj dvojici članova stare JANAF-ove uprave, Anti Dodigu i Mladenu Grđanu, ugovoreni mandati još teku. Odgovor na dvojbe imaju li Markov i oni pravo na otpremninu približnu dvogodišnjoj neto plaći, dat će, barem u prvoj fazi, ovog tjedna nadzorni odbor JANAF-a. Moguće je i da Grđanu ili Dodigu bude ponuđeno neko drugo mjesto u poduzeću. Ako ne dobiju takvu ponudu, JANAF će svakome od njih, nema dvojbi kod naših sugovornika, morati dati otpremninu od gotovo pola milijuna kuna.





    – Nadzorni odbor će na sjednici, koja će se održati do kraja tjedna, preispitati uvjete iz ugovora članova stare uprave, kao i pravne posljedice istih, s obzirom da je Nadzorni odbor odredio prava i obveze stare Uprave, poručeno nam je iz JANAF-a.   


Strpljen, spašen


Markov je, naime, 13. veljače prije četiri godine imenovan predsjednikom uprave JANAF-a, na četverogodišnji mandat. JANAF se, kako je naš list neslužbeno doznao, ugovorno obvezao isplatiti Markovu 24 neto plaće, u slučaju njegove prijevremene smjene. Riječ je o svoti blizu pola milijuna kuna. Otpremninu je, dogovorio je JANAF s Markovom, moguće zamijeniti zaposlenjem na odgovarajućem radnom mjestu unutar poduzeća. U slučaju isteka mandata, pak, JANAF bi puno bolje prošao, jer tad bi Markovu morao isplatiti svega šest plaća.     Imenovanje nove uprave i smjenu stare, međutim, nadzorni odbor JANAF-a proveo je tri dana prije isteka njegovog mandata, 10. veljače ove godine, umjesto 13. veljače. Kako tvrde pravni stručnjaci s kojima smo se jučer konzultirali, čak i ta tri dana preuranjena smjena može Markovu poslužiti da ishodi, bilo u pregovorima s JANAF-om, bilo u sudskom postupku, punu otpremninu iz ugovora. 

   Nemar ili pomoć


– Ako je doista riječ o formulaciji da Markov ima pravo na otpremninu u slučaju »prijevremene smjene«, onda je riječ o nemaru ili mu je, pak, preuranjenom smjenom netko išao na ruku, rekao nam je jučer Anto Nobilo, jedan od odvjetnika s kojima smo razgovarali o ovoj situaciji. Markov jučer nije želio komentirati svoj odnos s JANAF-om. No, njemu bliski izvori potvrdili su nam da i dalje stoji kod svojeg ranijeg stava, da ne namjerava tražiti otpremninu, te da bi rado ostao u JANAF-u.     U JANAF-u su pak naši sugovornici s kojima smo razgovarali neslužbeno zvučali potpuno mirno i uvjereni su da Markov neće ni tražiti ni dobiti otpremninu. Ugovor s Markovom tumače na način da je on svoj mandat ispunio, budući da je ionako u posljednjoj godini svog mandata prestao biti predsjednik uprave tog poduzeća. Ne vjeruju da je moguće da zbog tri dana ranijeg odlaska s pozicije netko može dobiti punu otpremninu, niti na sudu.