Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
21. siječnja 2019.
Ispis članka: Tražit će se ostavka prije zasjedanja Sabora: 'Bernardić se i dalje pravi da se u SDP-u ništa ne događa' - Novi List

NoviList.hr

Tražit će se ostavka prije zasjedanja Sabora: 'Bernardić se i dalje pravi da se u SDP-u ništa ne događa'

Novi pokušaj

7. rujan 2018 11:02

Napisao: Dražen Ciglenečki

Ako bi rasplet sukoba u SDP-u uslijedio na Konvenciji, ona bi se mogla održati već krajem listopada. Glavni odbor se može brzo sastati, a potom bi bilo potrebno izabrati delegate za Konvenciju, što je proces koji se može obaviti za mjesec dana

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

ZAGREB Bernardić se ponaša kao da se ništa ne događa, kao da je sa SDP-om sve u najboljem redu, rekao nam je jedan od SDP-ovih dužnosnika koji su u srijedu sudjelovali na sastanku koji je predsjednik stranke Davor Bernardić organizirao sa šefovima većine županijskih organizacija.

Razgovaralo se o aktivnostima u stranci, komunikaciji s građanima, pripremama za europske izbore... Ali, sve je manje vjerojatno da će se Bernardić uspjeti održati na čelu SDP-a dovoljno dugo kako bi krenuo u najavljenu turneju po stranačkim organizacijama. Sve je, naime, izvjesnije da će mu oni koji su mu u stranci dosad bili potpora već idući tjedan otvoreno reći da se mora povući s predsjedničke dužnosti. I na spomenutom je sastanku Bernardić demonstrirao da uopće ne razmišlja o ostavci, pa se može očekivati da će pružiti otpor i da neće uvažiti argumentaciju SDP-ovaca koji će ga pokušati uvjeriti da mu je vrijeme isteklo. No, okolnosti mu nikako ne idu na ruku.

U slučaju da Bernardić ne posluša Zlatka Komadinu i ostale koji će, prema neslužbenim informacijama, zatražiti od njega da odstupi od početka jesenskog zasjedanja Sabora, aktivirat će se statutarne odredbe koje vode glasovanju o nepovjerenja predsjedniku SDP-a na Konvenciji. Statut je prije nekoliko mjeseci izmijenjen kako bi Bernardić ojačao svoju poziciju i sada je procedura za sazivanje ovakve Konvencije nešto zahtjevnija. Ali, daleko od toga da Bernardić može biti spokojan. Konvenciju na kojoj bi se izglasalo nepovjerenju predsjedniku SDP-a može predložiti Predsjedništvo, najmanje četvrtina članova Glavnog odbora ili minimalno pet županijskih organizacija. Konačnu odluku o Konvenciji, većinom glasova, donosi Glavni odbor. Sasvim je sigurno da u Glavnom odboru Bernardić ne bi imao većinu, ako se onima koji su srpnju glasovali protiv suspenzija četvorice članova Predsjedništva, Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića, pridružilo barem dvadesetak članova na koje ključni utjecaj imaju Komadina i njegovi istomišljenici. Dakle, Konvenciju neće biti problem sazvati ako se Bernardić odluči boriti. Naši sugovornici iz SDP-a podijeljeni su u procjeni Bernardićevih poteza ako mu se idući tjedan isporuči ultimatum.

– Ne vjerujem da bi Bernardić nakon saznanja da je izgubio većinu u Predsjedništvu i u Glavnom odboru tjerao mak na konac i išao na Konvenciju. Za njega bi ipak časnije bilo da sam podnese ostavku nego da mu na Konvenciji bude izglasana nepovjerenje. I za stranku bi, naravno, to bila puno bolja opcija – smatra član Predsjedništva SDP-a.

Ima, međutim, i mišljenja da bi Bernardić pokušao i na Konvenciji zadržati dužnost predsjednika SDP-a.

– U ovom trenutku u SDP-u ne postoji kritična masa koja bi podržala Bernardićev ostanak. Ali, kad bi došlo do toga da Glavni odbor razmjerno tijesno, recimo 55 – 45, bude za Konvenciju, čini mi se da bi Bernardić išao do kraja, misleći da možda na njoj može pobijediti – prognozira razvoj hipotetičke situacije drugi član Predsjedništva.

Ako bi rasplet sukoba u SDP-u uslijedio na Konvenciji, ona bi se mogla održati već krajem listopada. Glavni odbor se može brzo sastati, a potom bi bilo potrebno izabrati delegate za Konvenciju, što je proces koji se može obaviti za mjesec dana.