Novi pokušaj

Tražit će se ostavka prije zasjedanja Sabora: ‘Bernardić se i dalje pravi da se u SDP-u ništa ne događa’

Dražen Ciglenečki

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Ako bi rasplet sukoba u SDP-u uslijedio na Konvenciji, ona bi se mogla održati već krajem listopada. Glavni odbor se može brzo sastati, a potom bi bilo potrebno izabrati delegate za Konvenciju, što je proces koji se može obaviti za mjesec dana



ZAGREB Bernardić se ponaša kao da se ništa ne događa, kao da je sa SDP-om sve u najboljem redu, rekao nam je jedan od SDP-ovih dužnosnika koji su u srijedu sudjelovali na sastanku koji je predsjednik stranke Davor Bernardić organizirao sa šefovima većine županijskih organizacija.


Razgovaralo se o aktivnostima u stranci, komunikaciji s građanima, pripremama za europske izbore… Ali, sve je manje vjerojatno da će se Bernardić uspjeti održati na čelu SDP-a dovoljno dugo kako bi krenuo u najavljenu turneju po stranačkim organizacijama. Sve je, naime, izvjesnije da će mu oni koji su mu u stranci dosad bili potpora već idući tjedan otvoreno reći da se mora povući s predsjedničke dužnosti. I na spomenutom je sastanku Bernardić demonstrirao da uopće ne razmišlja o ostavci, pa se može očekivati da će pružiti otpor i da neće uvažiti argumentaciju SDP-ovaca koji će ga pokušati uvjeriti da mu je vrijeme isteklo. No, okolnosti mu nikako ne idu na ruku.


U slučaju da Bernardić ne posluša Zlatka Komadinu i ostale koji će, prema neslužbenim informacijama, zatražiti od njega da odstupi od početka jesenskog zasjedanja Sabora, aktivirat će se statutarne odredbe koje vode glasovanju o nepovjerenja predsjedniku SDP-a na Konvenciji. Statut je prije nekoliko mjeseci izmijenjen kako bi Bernardić ojačao svoju poziciju i sada je procedura za sazivanje ovakve Konvencije nešto zahtjevnija. Ali, daleko od toga da Bernardić može biti spokojan. Konvenciju na kojoj bi se izglasalo nepovjerenju predsjedniku SDP-a može predložiti Predsjedništvo, najmanje četvrtina članova Glavnog odbora ili minimalno pet županijskih organizacija. Konačnu odluku o Konvenciji, većinom glasova, donosi Glavni odbor. Sasvim je sigurno da u Glavnom odboru Bernardić ne bi imao većinu, ako se onima koji su srpnju glasovali protiv suspenzija četvorice članova Predsjedništva, Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića, pridružilo barem dvadesetak članova na koje ključni utjecaj imaju Komadina i njegovi istomišljenici. Dakle, Konvenciju neće biti problem sazvati ako se Bernardić odluči boriti. Naši sugovornici iz SDP-a podijeljeni su u procjeni Bernardićevih poteza ako mu se idući tjedan isporuči ultimatum.




– Ne vjerujem da bi Bernardić nakon saznanja da je izgubio većinu u Predsjedništvu i u Glavnom odboru tjerao mak na konac i išao na Konvenciju. Za njega bi ipak časnije bilo da sam podnese ostavku nego da mu na Konvenciji bude izglasana nepovjerenje. I za stranku bi, naravno, to bila puno bolja opcija – smatra član Predsjedništva SDP-a.


Ima, međutim, i mišljenja da bi Bernardić pokušao i na Konvenciji zadržati dužnost predsjednika SDP-a.


– U ovom trenutku u SDP-u ne postoji kritična masa koja bi podržala Bernardićev ostanak. Ali, kad bi došlo do toga da Glavni odbor razmjerno tijesno, recimo 55 – 45, bude za Konvenciju, čini mi se da bi Bernardić išao do kraja, misleći da možda na njoj može pobijediti – prognozira razvoj hipotetičke situacije drugi član Predsjedništva.


Ako bi rasplet sukoba u SDP-u uslijedio na Konvenciji, ona bi se mogla održati već krajem listopada. Glavni odbor se može brzo sastati, a potom bi bilo potrebno izabrati delegate za Konvenciju, što je proces koji se može obaviti za mjesec dana.