Burno u Saboru

‘To je čista perverzija’: Glasnovićevo baljezganje o Istanbulskoj konvenciji posvađalo zastupnike

Hina

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

»Što su rodno neutralni zakoni? Ubrzo ćemo trebati ovdje u Saboru šest zahoda, jedne za muškarca zarobljena u muškom tijelu, ženu u muškom tijelu i obratno... U takvim zahodima je već zabilježeno oko 200 napada na djevojčice i žene...Čista perverzija«, poručio je Glasnović



Izlaganje nezavisnog Željka Glasnovića na temu Istanbulske konvencije, u ponedjeljak ujutro uzavrelo je atmosferu u sabornici, opomene je zaradio SDP-ovac Gordan Maras, koji je među ostalim pitao predsjedavajućeg Furia Radina je li ga sram što podržava »one koji zapravo nisu za tu konvenciju«, a Radin koji mu je bezuspješno pokušavao oduzeti riječ i na kraju mu je poručio da »od sebe prestane raditi karikaturu«.


»Živimo do neke razine u jednom udbaško-komunističkim kalifatu…Nasljednici bivšeg sustava danas su našli novu ideologiju, rodnu ideologiju, zamijenili ju za marskizam i titoizam«, poručio je Glasnović nakon stanke koju je zatražio na početku zasjedanja.


Osvrćući se na sadržaj Istanbulske konvencije, kazao je kako je poznato da su svih 48 mehanizama koji štite ženu i djecu već u hrvatskom pravosuđu i upisani su u našem zakonodavstvu.




»Što su rodno neutralni zakoni? Ubrzo ćemo trebati ovdje u Saboru šest zahoda, jedne za muškarca zarobljena u muškom tijelu, ženu u muškom tijelu i obratno… U takvim zahodima je već zabilježeno oko 200 napada na djevojčice i žene…Čista perverzija«, poručio je Glasnović.


Glavašević: Glasnović opet vrijeđa


SDP-ovac Bojan Glavašević požalio se na povredu saborskog Poslovnika.


»Zastupnik svojim ponašanjem ne smije odudarati od pravila ponašanja u Saboru, a jedno od tih pravila je poštivanje Ustava. Hrvatska je demokratska država, a ne kalifat i njegova fraza je uvredljiva, osim što je neistinita«, ustvrdio je Glavašević.


Sve što je Glasnović izgovorio je»u kontinuitetu sa stankama u kojma on vrijeđa manjine, seksualne manjine te je krajnje vrijeme da dobije opomenu«, rekao je Glavašević.


SDP-ovac Gordan Maras zamjerio je pak predsjedavajućem Furiju Radinu, koji u Saboru predstavlja talijansku nacionalnu manjinu, što kao predstavnik manjina ne reagira.


Vidno uzrujan Furio Radin mu je uzvratio kako bi bio iznenađen da Maras nije u raspravu uvukao i manjine. »Bilo tko da je na vlasti, i kad ste vi bili na vlasti, mi smo navikli na takve stvari«, rekao je.


Glavašević je pak inzistrao da se Radin kao predsjedavajući očituje je li bilo povrede Poslovnika. Radin mu je rekao kako je bila riječ o izražavanju mišljenja.


To je pak izazvalo Marasa. »Ne trebamo se čuditi ako Glasnović tako nastupa, kad predsjedatelj dopušta da se rodna ravnopravnost uspoređuje s najgnusnijim kriminalom«, rekao je.


Maras je potom nastavio u nešto mirnijem tonu o najavljenoj mirovinskoj reformi, pri čemu je oštro prozvao Vladu, premijera Andreja Plenkovića i »sve koji podržavaju aktualnu saborsku većinu«.


»Sram Vas je jer podržavate one koju zapravo nisu za Istanbulsku konvenciju«, nastavio je Maras na račun Radina, koji mu je uzvratio kako tu konvenciju nije ratificirala niti njegova stranka kada je bila u prilici.


‘Prepucavanje’ između Marasa i Radina završilo je dvjema opomenama SDP-ovcu zbog verbalnog a potom, kako je predsjedavajući objasnio, i neverbalnog ponašanja.


»Što sam napravio? … Vas je zasmetalo što sam rekao da podržavate Plenkovića. Što Vas je sram…«, nastavio je Maras.


Radin mu je bezuspješno pokušao oduzeti riječ te mu na kraju poručio: »Nemojte od sebe praviti karikaturu!«


Pupovac: Prestanite s kulturom verbalnog nasilja


Da bi se osvrnuo na jutrošnja događanja u Saboru stanku je potom zatražio SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac.


»Ako se nema ozbiljnih argumenata onda upiranje prstom i polemiziranje neverbalnim sredstvima podsjeća na neka neslavna i sramotna vremena rasprava u Saboru od 90-tih godina. Samo još da počnu letjeti predmeti iz klupa prema predsjedavajućem,« rekao je Pupovac.


Zastupnike je pozvao da prestanu s kulturom verbalnog nasilja i ponižavanja u Saboru.


»Prepucavamo se i raspravljamo na temelju onoga što čujemo po saborskim kuloarima, portalima, forumima i birtijama. To nije nikakva ozbiljna saborska rasprava. Ozbiljna rasprava je baviti se raspravom o svakom detalju zakona uključujući i zarez. Ovo što mi radimo apsolutno je protivnom parlamentarizmu«, zamjerio je Pupovac.Dodao je i kako bi predstavnici nacionalnih manjina mogli govoriti »o svemu onome o čemu inače ne govore u interesu mira i tolerancije. A mogli bismo govoriti, imamo i radi čega i zašto«, poručio je Pupovac.

Glavašević: Forma postala važnija od sadržaja


»Ono što se dogodilo jako je dobar primjer gdje je forma postala važnija od sadržaja i tako ne bi trebalo biti«, iznio je svoje viđenje jutrošnjih događanja Bojan Glavašević koji je u ime SDP-a zatražio stanku.


Konfliktu, zbog kojeg mu je, kaže, žao bila je šutnja i ignoriranje skandaloznog sadržaja koji je izrekao Glasnović.


»U redu Vam je da o dokumentu koji je velika i važna tema gospodin Glasnović govori za govornicom laži… Ova situacija, koja nije lijepa, između gospodina Radina i Marsa će se riješit rukovanjem i kavom, no ona spušta razinu političke komunikacije i građani su je gledali s prezirom. Ali, s još većim prezirom su gledali i našu šutnju i nereagiranje na ono što je Glasnović napravio jutros i radi skoro svako jutro«, ustvrdio je Glavašević.


S tim se nije složio Hrvoje Zekanović (Hrast).


»Vi ste omalovažavali druge zastupnike! Rekli ste da je on lažljivac, u maniri komunizma, dosljedno sebi ste dali za pravo da kažete tko govori istinu, a tko laže. Ja se neću boriti protiv onoga što govori general Glasnović nego protiv onog što govorite Vi«, rekao je Zekanović.


Panenić: Pad industrijske proizvodnje pada ovakvim raspravama u drugi plan


Stanku zbog gospodrske situacije zatražio je Mostovac Tomislav Panenić, koji je ustvrdio kao je ovakvim jutrošnjim prepucavanjima njegova tema o padu industrijske proizvodnje pala u drugi plan.


»Industrijska proizvodnja nam je pala treći mjesec za redom, prvi put nakon 2013. i mislim da bi to trebala biti tema za prepucavanja i hajdemo pomoći nešto što može pomoći građanima… Pada prizvodnja kapitalnih proizvoda…«, rekao je Panenić.


»Dobrom vijesti» drži medijske najave da bi premjer Andrej Plenković mogao biti kandidat za šefa Europske komisije.


»Ovako je on nesretan sa svojom ekipom u Vladi… Nesretan je zato što rezultati rada njegove Vlade ne pokazuju se, imamo negativne pokazatelje. I mi smo također nesretni što se tako događa.. Podržat ćemo njegovu kandidaturu, da bude šef Europske komisije. Njemu će biti u tom trenutku odmah bolje, nama nadam se da će tada krenuti, jedino ne znam za EU, što će se s njom dogoditi«,rekao je Panenić.