Presedan

Tko je kriv za obmanjivanje javnosti? Vlada slagala u odgovoru na pitanje saborskog zastupnika Klisovića

Tihomir Ponoš

Iz Vlade su zastupniku SDP-a Jošku Klisoviću odgovorili da nisu dobili poziv na međunarodnu konferenciju »She decides«. No, veleposlanstva Belgije i Nizozemske tvrde da su taj poziv poslala



ZAGREB Vlada Andreja Plenkovića nije istinito odgovorila saborskom zastupniku Jošku Klisoviću na njegov upit o sudjelovanju Hrvatske na donatorskoj konferenciji inicijative »She decides« (Ona odlučuje) koja je održana 2. ožujka u Bruxellesu. U odgovoru za zastupničko pitanje usvojenom na sjednici Vlade 31. ožujka na izravno Klisovićevo pitanje »Je li Vlada Republike Hrvatske pozvana na konferenciju »Ona odlučuje«?« stoji: »Vlada Republike Hrvatske nije zaprimila službeni poziv za konferenciju«.


Međutim, činjenično stanje je potpuno drukčije od onoga koje je u odgovoru na pitanje Klisovića potpisao premijer Andrej Plenković. U odgovoru na naš upit Veleposlanstvo Kraljevine Belgije u Hrvatskoj kazalo nam je da su »sve članice EU-a službeno pozvane na konferenciju »Ona odlučuje«, a pozivnice su slane putem predstavništava, odnosno veleposlanstva u Belgiji. U slučaju Hrvatske pozivnica je poslana ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, navodi se u kratkom odgovoru veleposlanstva.



Stier je danas na sjednici saborskog Odbora izjavio da je nakon višekratnih provjera u misiji RH pri Europskoj uniji i veleposlanstvu RH u Belgiji zaključeno da je stigao mail upućen veleposlanstvu u Belgiji u kojem je bio priložen poziv na ministra Milana Kujundžića, ali ga službenica nije otvorila. Rekao je i da je riječ o inicijativi lijevih vlada u Europi na što mu je Klisović odgovorio da su u Belgiji, Nizozemskoj i Danskoj na vlasti vlade desnog centra – a to su tri od četiri vlade koje su inicirale kampanju “She decides”.





Veleposlanstvo Nizozemske u odgovoru na naš upit navodi da je »Republika Hrvatska dobila službeni poziv za sudjelovanjem na Međunarodnoj konferencijji She decides«. Zajedničko pismo potpisali su ministri razvojne suradnje Belgije, Nizozemske, Švedske i Danske, a i u nizozemskom veleposlanstvu ističu da je poziv upućen ministru zdravstva Milanu Kujundžiću. Postoje, dakle, samo dvije mogućnosti – ili je premijer Plenković pokušao obmanuti, ako ne i lagati, zastupnika Klisovića, ili je onaj koji je pripremao odgovor za sjednicu Vlade obmanuo Plenkovića, što bi značilo da netko manipulira predsjednikom Vlade


Konferenciju u Bruxellesu zajedno su organizirale Belgija, Nizozemska, Švedska i Danska, a donatorskom kampanjom se planira nadomjestiti 600 milijuna dolara. S tolikom su svotom Sjedinjene Države pomagale nevladinim organizacijama koje promiču reproduktivno pravo žena, uključujući i pravo na siguran i legalan pobačaj, u najsiromašnijim zemljama svijeta. Budući da je riječ o reproduktivnom zdravlju, logično je da je organizator konferencije zvao ministra zdravstva Milana Kujundžića. Američki program pomoći je predsjednik Donald Trump suspendirao 23. siječnja, samo tri dana nakon što je preuzeo dužnost.


Potpuno je nejasno zašto Vlada nije istinito odgovorila Klisoviću. Naime, ista je Vlada u istom odgovoru otvoreno napisala da »ne namjerava donacijama podržati ovu inicijativu«, pa nije jasno zašto nije odgovorila da je poziv dobila, a nikoga nije htjela slati. Programom američke pomoći, koji su podržavali demokratski, a suspendirali republikanski predsjednici, do sada je obuhvaćeno oko 27 milijuna parova širom svijeta, a procjenjuje se da je svake godine spasio 11.000 žena čiji bi životi i zdravlje bili ugroženi nestručnim pobačajem.



Vladin odgovor Jošku Klisoviću o inicijativi »She decides« uklapa se u stav koji je Vlada, odnosno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kojemu je na čelu Davor Ivo Stier, zauzelo o reproduktivnim pravima unutar Europske unije. Stajališta Hrvatske o zaključcima Europskog vijeća o prioritetima EU-a u forumima UN-a za ljudska prava po pitanju reproduktivnih prava dio diplomata ocijenio je ultrakonzervativnim. U nedavnom prijedlogu Nacionalnog i Akcijskog plana borbe protiv diskriminacije izbačene su mjere koje se tiču reproduktivnih prava, uključujući i pravo na pobačaj, ali ti se planovi trenutačno ponovno razmatraju i dorađuju.



Siguran i legalan pobačaj tek je dio inicijative »Ona odlučuje«. Na donatorskoj konferenciji u Bruxellesu pravo na siguran pobačaj navedeno je kao peti, posljednji cilj. Novac prikupljen donacijama namjerava se usmjeriti u spolno obrazovanje, planiranje obitelji, prevenciju HIV-a, odnosno AIDS-a, te zdravstvenu, posebno ginekološku skrb u najsiromašnijim zemljama svijeta.


Klisović je Vladu pitao i hoće li podržati prijedlog da EU kao donator podrži inicijativu, a iz odgovora Vlade može se zaključiti da Vlada ni to neće učiniti. Vlada je odgovorila da nema financijskog obećanja Europske komisije, a nije jasno hoće li »Ona odlučuje« postati novi globalni fond koji bi financirala Komisija već je, za sada, riječ o inicijativi za prikupljanje donacija.