Mediji su se njime bavili u dva navrata

Tko je Tomislav Saucha? Riječki student kojeg je u vrijeme rada u Vladi pratio glas da je iznimno – štedljiv

Dražen Ciglenečki

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Činjenica da ga Državno odvjetništvo Republike Hrvatske  sumnjiči da je ukrao pola milijuna kuna, doista je šokantno djelovala na sve koji ga poznaju



ZAGREB Tomislav Saucha živi sa suprugom Ivanom dvadesetak metara od Banskih dvora, u stanu koji su kupili njegovi roditelji. Taj podatak dovoljno ilustrira da je riječ o vrlo solidno materijalno situiranom čovjeku. Stoga je činjenica da ga DORH sumnjiči da je pomoću falsificiranih putnih naloga ukrao pola milijuna kuna doista šokantno djelovala na sve koji ga poznaju.


A šira hrvatska javnost nije za njega znala dok ga Zoran Milanović, nakon što je postao premijer, nije imenovao predstojnikom svojeg Ureda. Saucha je tada imao 31 godinu, što ga je učinilo Milanovićevim najmlađim suradnikom u njegovom premijerskom mandatu.


U SDP se Saucha učlanio 1999., kad je imao 19 godina i aktivirao se u Forumu mladih i zagrebačkoj organizaciji stranke. Bio je u to vrijeme u prijateljskim odnosima s Davorom Bernardićem, ali su se kasnije udaljili. S Milanovićem se Saucha poznaje 15-ak godina, a s obzirom da je Forum mladih, pa tako i Saucha, imao veliku ulogu u Milanovićevoj pobjedi u izborima za predsjednika SDP-a, to je njih dvojicu dodatno zbližilo. Iako nikad nisu bili kućni prijatelji, možda i zato što je Milanović 13 godina stariji.




Na parlamentarnim izborima 2011., Saucha, koji je Pravni fakultet završio u Rijeci, bio je sedmi na listi Kukuriku koalicije u prvoj izbornoj jedinici. Nakon preuzimanja vlasti nije ušao u Sabor, nego preko puta u Banske dvore. Kao predstojnika Milanovićevog ureda pratio ga je glas da je iznimno štedljiv. Neki zaposlenici u zgradi Vlade znali su se žaliti kako Saucha reže troškove i tamo gdje možda nije trebalo. Budući da se bavio administrativnim poslom, a ne politikom, Saucha nije nastupao u medijima. Ali, mediji su se njime bavili u dva navrata.


U ožujku 2013., Saucha je ponudio ostavku premijeru Milanoviću nakon što je otkriveno da je javna tvrtka Plinacro sklopila ugovor s odvjetničkim društvom u kojem radi Sauchina supruga. Premda je Saucha tvrdio da uopće nije znao da se ovo dogodilo, stavio je Milanoviću na stol svoju ostavku. Premijer je nije prihvatio, ističući da je ona potpuno neutemeljena.


U siječnju 2015., Saucha je na Sljemenu, dok se odvijalo natjecanje u Skijaškom kupu, došao u konflikt s policajcima. Oni su tvrdili da je Saucha bio drzak prema njima i prekršajno su ga prijavili. Saucha je kažnjen sa 772 kune. Kad je Milan Bandić 2013. tužio Milanovića zbog klevete, predsjednik Vlade angažirao je kao odvjetnicu Sauchinu suprugu. Na parlamentarnim izborima 2015. Saucha je napredovao, na listi SDP-ove koalicije Hrvatska raste bio je peti u sedmoj jedinici, a na prošlim je izborima dospio i do četvrtog mjesta. Kao zastupnik nije često istupao, ali je bio prilično elokventan i artikuliran.