Završen natječaj

Tko će dobiti sto milijuna eura “težak” posao? Za gradnju nove bolnice na Sušaku stigle tri ponude

Barbara Čalušić

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

Riječ je o zajednici ponuditelja koju čine Kamgrad i GP Krk, zatim zajednica ponuditelja koju čine Ing-Grad, Projektgradnja i Tromont te ponudi Kolektor Kolinga iz Idrije u Sloveniji



RIJEKA Na natječaj za izvođača radova na izgradnji sto milijuna eura vrijedne nove bolnice za majku i dijete na Sušaku pristigle su tri ponude, od čega su dvije pristigle od zajednica ponuditelja iz Hrvatske te jedna od tvrtke iz Slovenije. Riječ je o zajednici ponuditelja koju čine Kamgrad i GP Krk, zatim zajednica ponuditelja koju čine Ing-Grad, Projektgradnja i Tromont te ponudi Kolektor Kolinga iz Idrije u Sloveniji. Ponude su jučer u Kliničkom bolničkom centru Rijeka otvorili članovi Povjerenstva za izgradnju nove riječke bolnice koje će tijekom predstojećih mjesec dana analizirati pristigle ponude.


Slijedi analiza


– Pristigle su tri ponude i sada slijedi njihova analiza. Taj će proces trajati i nakon prve analize Povjerenstvo će se ponovo sastati u punom sastavu uključujući predstavnike Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva zdravstva. Slijedi cijeli proces upita i pojašnjenja, no bitno je da su nam pristigle tri ponude. S obzirom na zahtjevan i dugotrajan proces, moram izraziti zahvalnost i sreću da smo uopće dočekali ovaj dan jer nekad sam o ovom mogao samo sanjati, a sada sam i doživio dan da se otvaraju ponude za izgradnju nove riječke bolnice – rekao je jučer predsjednik Povjerenstva za izgradnju nove riječke bolnice i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, Željko Plazonić dodajući da će Povjerenstvo nakon isteka zakonskog roka za analizu ponuda od mjesec dana pristupiti odabiru izvođača.


Državna jamstva


– Ponude su opsežne i treba ih komparirati s projektnim zadacima i komunicirati s ponuđačima. Kad sve proanaliziramo, ići ćemo prema izboru izvođača radova, a nakon toga vjerojatno slijedi onaj dio koji je već postao zlatno pravilo naše javne nabave – žalbe ponuđača, predviđa Plazonić.


U srpnju prošle godine Vlada je donijela odluku o davanju državnih jamstava u korist HBOR-a za izgradnju i opremanje prve faze nove riječke bolnice. Radi se o sveukupno 680 milijuna kuna koji bi trebali u cijelosti pokriti vrijednost prve faze nove bolnice na Sušaku, projekta vrijednog 750 milijuna kuna. Dio tog iznosa, točnije 70 tisuća kuna, ugovoren je i realiziran pretprošle godine kreditom čija su se sredstva utrošila na preprojektiranje, izgradnju građevinske jame za buduće građevine, usluge u gradnji, uslugu vođenja projekta te izmještanje, rekonstrukciju i opremanje novog hitnog trakta koji je također otvoren u srpnju prošle godine.– Zadovoljan sam da smo dočekali ovaj trenutak. Intenzivno smo radili na ovome zadnjih godina i otvaranje ponuda nas sve veseli. Nadamo se da ćemo izvođača odabrati u najkraćem mogućem roku kako bismo što prije započeli s izvođenjem radova. Svi naši građani i svi mi koji radimo u riječkoj bolnici očekujemo da radovi krenu te da što prije dobijemo novu bolnicu – istaknuo je Davor Štimac, ravnatelj KBC-a Rijeka.