Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 22° 22° 1
23. ožujka 2019.
Ispis članka: Termini poput 'pakao na zemlji' su pretjerivanje. Ali čak i Vakula najavljuje: 'Ovo će biti najtopliji tjedan' - Novi List

NoviList.hr

Termini poput 'pakao na zemlji' su pretjerivanje. Ali čak i Vakula najavljuje: 'Ovo će biti najtopliji tjedan'

Prognoza

31. srpanj 2018 07:11

Napisao: P. N.

Foto Damir Škomrlj

Termini poput 'pakao na zemlji' kojim brojni mediji opisuju prvi ovogodišnji toplinski val definitivno predstavljaju pretjerivanje. No da će biti jako vruće i da se nalazimo u dosad najtoplijem dijelu godine, potvrđuje i HRT-ov meteorolog Zoran Vakula u svojoj tjednoj prognozi.

- Ovaj će tjedan diljem Hrvatske biti najtopliji u dosadašnjem dijela godine, ponegdje vjerojatno i cijele. Toplinski val koji može djelovati na zdravlje već je počeo na većini Jadrana i dijelu unutrašnjosti, a u utorak će i u većini ostalih krajeva. Pritom će na Jadranu i sljedećih dana biti pretežno sunčano, uz samo ponegdje moguće kratkotrajne pljuskove, osobito u srijedu na sjevernom dijelu, a u četvrtak na južnom. I na kopnu će sredinom tjedna biti najnestabilnije, uz vjerojatno najčešće pljuskove i grmljavinu, kojih ponegdje moće biti i u ostalim danima. Svježina će se moći naći samo u gorju, budući da će noći u većini nizina biti tople, a dani vrući. Srećom, ne ekstremno, najavljuje Vakula.

Jučer su najviše temperature izmjerene u Istri i na sjevernom Jadranu - rekord je postavljen u 15 sati u Senju, gdje je živa u termometru pokazivala 37 stupnjeva Celzijusa. Zbog visokih temperatura koje se nastavljaju i danas, za cijelu je zemlju na snazi meteoalarm, pri čemu je onaj narančasti proglašen za područje Kvarnera. Upozorava se na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. 

alarm

Danas će u cijeloj zemlji biti pretežno sunčano i vruće. Uz dnevni razvoj oblaka pljuskova praćenih grmljavinom bit će ponajprije u Slavoniji i Baranji. Vjetar većinom slab, poslijepodne do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu prijepodne umjerena bura vjetar, potom sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura između 31 i 36 °C. Slično će biti i sutra, s tim da bi na Jadranu ujutro trebala zapuhati bura, a danju maestral.

- I u nastavku će tjedna u kontinentalnom području biti uglavnom vruće, mnogima i neugodno sparno. Osim sunčanog vremena ponovno će biti lokalnih pljuskova i grmljavine, vjerojatno najčešće u srijedu i četvrtak. Ni na Jadranu posvuda neće biti stabilno, ali će pljuskovi biti zamjetno rjeđi nego na kopnu. U srijedu su mogući uglavnom na sjevernom dijelu, a u četvrtak na južnom. I dok će oni u većini mjesta izostati - neće tople noći i vrući dani, tijekom kojih će i dalje biti jutarnjeg burina, ponegdje čak i umjerene bure, zatim maestrala, najavljuje Vakula.