Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 20° 20° 1
20. travnja 2019.
Ispis članka: Tepeš: Ne vidim problem između Domoljubne koalicije i Mosta oko proračuna - Novi List

NoviList.hr

Tepeš: Ne vidim problem između Domoljubne koalicije i Mosta oko proračuna

Predsjednik HSP AS-a

12. ožujak 2016 16:09

Napisao: HINA

Podsjetio je kako su nesuglasice od petka, kada su Mostovi zastupnici napustili sabornicu zajedno s oporbom i srušili kvorum, iskomunicirane i riješene »tako da nema nikakvih problema, jer ta situacija i nije vezana uz proračun«

Foto D. Tadić / Cropix

Ivan Tepeš, koji je ponovno na IV. Općem saboru HSP dr. Ante Starčević (HSP AS) jednoglasno izabran za predsjednika stranke, istaknuo je da stranka nakon osam godina ima klub zastupnika u Hrvatskom saboru, čiji je on predsjednik, i kako je radi očuvanja hrvatskih nacionalnih interesa potrebna jaka pravaška stranka.

»Pravaštvo danas imamo kao snažnu ideologiju. Mnogi su nas lomoli i sami smo se međusobno svađali, a samo je bitno da stavimo glave skupa i da gledamo ono što nas spaja, a ne razdvaja«, kazao je Tepeš pred oko 1500 stranačkih delegata iz Hrvatske, BiH i iseljeništva nakon izbora za predsjednika stranke na saboru održanom u zagrebačkom Kongresnom centru Hypo. 

Tepeš je izrazio ponos što je HSP AS saborski klub zastupnika dobio, kako je rekao, na skroman način jer nisu uvjetovali niti ucjenjivali svoje koalicijske partnere. »Osobno sam se selio iz izborne jedinice do izborne jedinice kako bih išao na ruku HDZ-u i drugim koalicijski partnerima u Domoljubnoj koaliciji«, kazao je.

Naglasio je kako je jedan od prioriteta sadašnje Vlade poboljšanje gospodarske slike kako bi se mladi zadržali u zemlji. Upozorivši i na loše demografsko stanje, poručio je da je zbog toga i potrebna jaka pravaška stranka, kako bi se očuvali hrvatski nacionalni interesi: zaustavio odlazak mladih u inozemstvo, poboljšala demografska slika zemljei i zaštitila hrvatska nacionalna bogatstva – šume, vodu, more, otoke, zemlju.

Za Tepešova zamjenika izaslanici su izabrali Rudolfa Dvorskog te Ivana Kirina, Antuna-Tonija Žagara, Ivana Šimunovića, Darija Marenića i Žaljeka Bokulića za dopredsjednike stranke. Pero Ćorić ponovno je izabran za glavnog tajnika, a za zamjenike glavnog tajnika izabrani su Mile Čirjak i Robert Balić. Za političkog tajnika izabran je Hrvoje Niče, a Đuro Božanović za međunarodnog tajnika. Na Općem saboru izabrani su i članovi Glavnog stana, Predsjedništva stranke, Nadzornog odbora, Časnog suda te čelnici Kluba žena starćevičanki i Kluba mladih starčevićanaca.

Zadovoljstvo izbornim rezultatima HSP AS izrazio je i glavni tajnik Pero Ćorić rekavši kako su ostvarili sve svoje političke ciljeve. »Vratili smo pravaštvo tamo gdje mu je i mjesto. U Hrvatskom saboru imamo klub zastupnika a u nepuna dva mjeseca nisam čuo niti jednog člana da je nezadovoljan njegovim radom«, kazao je. Naglasio je i da su zajedno s ostalim koalicijskim partnerima dali maksimalni doprinos kako bi s vlasti maknuli »bivšu nesposobnu antihrvatsku i antikršćansku vlast Zorana Milanovića«.

Općem saboru HSP AS nazočili su i predstavnici stranaka Domoljubne koalicije, politički srodnih stranaka iz Slovenije i BiH te udruga. Istaknuvši kako su upravljanje zemljom preuzeli u vrlo teškom trenutku, izaslanik predsjednika HDZ-a i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač kazao je da ocjenu lošeg rada bivše vlada ne donose oni, već i inozemne agencije.

»Naš prvi zadatak je gospodarski razvitak zemlje i jamčim da ćemo u tom biti uspješni. Imat ćemo reformski proračun što će biti prvi znak da smo kompaktni, ozbiljni i da ćemo uspjeti provoditi potrebne reforme u zemlji«, poručio je. Naglasio je i da je Vlada odlučna u planu provođenja reformi. Za to je potrebno da smo kompaktni u saborskom klubu zastupnika Domoljubne te moramo razgovati s Mostom, dodao je.

»Imamo novu situaciju u Hrvatskoj. Ovo je novo iskustvo i s puno strpljenja moramo kolege iz Mosta uvjeriti da moramo biti kompaktni jer se radi o sudbonosnom trenutku za Hrvatsku. Ako sada ne uspijemo to napraviti to neće ni nitko drugi poslije nas. Vegetirat ćemo i nećemo se razvijati kako treba«, upozorio je Kovač.

Izaslanike Općeg sabora HSP AS uz ostale pozdravili su i načelnik ratnog stožera HOS-a Ante Đapić, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tomislav Merčep te u ime političkih zatvorenika Ante Kovačević, koji su istaknuli važnost provođenja lustracije. »Pravaštvo ne smije nikada odustati od lustracije. To je pročišćavanje hrvatskog društva, to je sanitarni koridor prema onima koji nikad nisu voljeli hravstku državu, nisu je gradili već rušili i progonili hrvatski narod te u prošlom sustavu kršili ljudska prava. Danas su na Hrvatsku tek pristali i usuđuju se prema nama nastupati kao neki kriterij vrijednosti, što moramo apsolutno odbiti«, kazao je Đapić koji je izaslanike pozdravio pozdravom »Bog i Hrvati« i »Za dom spremni«, kao i Merčep.

Ivan Tepeš, predsjednik HSP-a dr. Ante Starčević, izjavio je u subotu kako ne vidi problem između Domoljubne koalicije, kojoj pripada i njegova stranka, i Mosta oko donošenja državnog proračuna, ističući da su Vladin prijedlog proračuna podržali i ministri iz Mosta.

 »Koliko imam informacije, proračun je prihvaćen na Vladi, dakle i od strane ministara iz Mosta i od strane ministara iz Domoljubne koalicije, tako da ne vidim problem na relaciji Mosta i Domoljubne koalicije vezano za izglasavanje proračuna«, rekao je Tepeš novinarima na IV. Općem saboru HSP AS.

 Podsjetio je kako su nesuglasice od petka, kada su Mostovi zastupnici napustili sabornicu zajedno s oporbom i srušili kvorum, iskomunicirane i riješene »tako da nema nikakvih problema, jer ta situacija i nije vezana uz proračun«.

O proračunu će, najavio je, unutar Domoljubne koalicije u ponedjeljak razgovarati s premijerom Tihomirom Oreškovićem i ministrima, nakon čega će o proračunu, kazao je, moći i više toga reći kad se s tim dokumentom upozna. »Mislim da je korektno da razgovaramo unutar koalicije s premijerom i s Vladom, pa ćemo na vrijeme upoznati javnost s našim stavovima«, rekao je Tepeš.

 Upitan kakvi su odnosi njegove stranke s Mostom, s obzirom da Sabor HSP AS nisu poslali svoga izaslanika, odgovorio je kako stranka djeluje unutar Domoljubne koalicije, da ima sporazum s HDZ-om, a da s Mostom ni Koalicija ni HSP AS nemaju koalicijski odnos. »To je neki odnos suradnje, to i u Mostu tako definiraju. Ne znam zašto njih danas ovdje nije bilo, mi smo prvenstveno zvali kolege iz Domoljubne koalicije. To morate pitati kolege iz Mosta (zašto nisu došli). Nama je primarno imati dobre odnose sa strankama s kojima smo izašli na izbore i ostvarili relativnu pobjedu«, istaknuo je.

 Dodao je kako HSP AS iza sebe ima veliki rezultat – tri zastupnika koji čine i saborski klub, pravaštvo se »na velika vrata vratilo na hrvatsku političku scenu nakon suše ili Ledenog dobra, kako god to želite nazvati«. »To je ono što nam je trenutno primarno u fokusu«, rekao je.

Novinare je zanimalo i kako komentira ustaške uzvike »Za dom spremni« i neke poruke na Saboru stranke koje se doživljavaju kao govor mržnje, poput onih da su »Židovi u stanju su sravniti čitav svijet«, poruka Zoranu Milanoviću, Miloradu Pupovcu i Vesni kako »im jedino preostaje skočiti s mosta u Savu«, zazivanje lustracije kao »pročišćavanja hrvatskog naroda«.

 Tepeš je rekao kako se ograđuje »od svega što su na skupu rekli gosti«, a što, kaže, nije rekao ni on niti netko drugi iz HSP AS. »Gosti su bili pozvani, dobili su riječ, dobili su dvije do tri minute. Mi ne možemo nikoga spriječiti da kaže ono što kaže. Jednostavno, to su gosti i oni su govorili u ime svojih udruga i političkih stranaka, nisu govorili u ime HSP AS. Ja mogu odgovarati samo za ono što je rečeno od strane članova i dužnosnika stranke«, naglasio je.

 To što je na skup došao i bivši predsjednik HSP-a Anto Đapić, s kojim su pravaši iz HSP AS bili u svađi, Tepeš tumači kao volju njegove stranke da se pravaši spajaju, a ne razdvajaju.

»Desna politička scena je previše razmrvljena da bi se i dalje mrvila, trebamo se okupljati«, poručio je.

Novinari su saborskog zastupnika HSP AS Peru Ćorića pitali nisu li njegove oštre kritike upućene Mostu kao »remetilačkom faktoru u koaliciji« zaslužne što iz Mosta nisu poslali izaslanika na Sabor pravaša, na što im je odgovorio: »Mi smo pravaši, mi moramo govoriti ono što narod misli. Mi smo se tako ponašali uvijek i tako ćemo se ponašati i dalje. Ukazivali smo da smo partneri u Vladi i Domoljubnoj koaliciji i nećemo si dopustiti da nas bije epitet 'nesposobni'«.

 »Vrijeme nas gazi, narod nije zadovoljan. Od nas se očekuju promjene na bolje i na tom tragu smo i dobili izbore. Nismo mi dobili izbore zbog Zorana Milanovića jer smo od njega ljepši, nego jer smo sposobniji«, poručio je Ćorić.

 Istaknuo je kako svako odugovlačenje s promjenama ide na štetu građana. »Mi (u Saboru) prihvaćamo izvješća iz 2014. godine. Proračun će biti prvi važan dokument, držimo da je realan, provediv, socijalno osjetljiv i u skladu s vremenom u kojem se nalazimo. A Most kao Most, morat će malo biti brži i življi«, istaknuo je Ćorić.