Privremeno povećanje posla zbog Schengena

Tehnička vlada na današnjoj sjednici odobrila Ministarstvu unutarnjih poslova zapošljavanje 88 namještenika na određeno vrijeme

Hina

Za stipendije djeci hrvatskih branitelja iz proračunske zalihe bit će isplaćeno sedam milijuna kuna



Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Ministarstvu unutarnjih poslova zapošljavanje 88 namještenika na određeno vrijeme, odnosno na godinu dana. Posao će barem privremeno dobiti oni koji su obučeni za tehničko održavanje ili kuhare, a traže se i domaćice, pomoćno osoblje u kuhinji, pomoćno osoblje u praonicu rublja, ali u najvećem broju spremačice.


Sredstva osigurana


U svom objašnjenju zahtjeva za odobravanje zapošljavanja MUP ističe da mu je nužno zapošljavanje 88 namještenika zbog privremenog povećanja posla jer su u tijeku poslovi kojima se Hrvatska priprema da njezina granica postane vanjska granice Europske unije.


Sredstva za nove zaposlene osigurana su u proračunu, a novi će radnici MUP koštati 362 tisuće kuna mjesečno, odnosno ukupno 4,35 milijuna kuna za puno godinu dana. U dokumentu na stranicama Vlade stoji da je MUP u sklopu priprema za ulazak Hrvatske u Schengenski sporazum, krenuo između ostaloga u izgradnju tranzitnog centra za strance u Trilju i Tovarniku, ali i obnovu velikog broja zgrada granične policije, te izgradnju smještajnih prostora za za policijske službenike koji obavljaju nadzor granice na budućoj vanjskoj granici EU.




Iz MUP-a još objašnjavaju da je u razdoblju od 1. siječnja do 01. lipnja 2016. godine za 254 njihova zaposlenika prestao radni odnos po raznim osnovama, ali je primjenom klauzule dva za jedan, što podrazumijeva da za dva otišla zaposlenika dođe jedan novi, uz suglasnost Ministarstva uprave u službu primljeno 87 završenih polaznika Programa obrazovanja odraslih za zanimanje policajac koji su prekvalifikaciju završili u srpnju 2015. godine i u obvezi su raditi određeno vrijeme u MUP-u.


Širokopojasni pristup internetu


Vlada je prihvatila i dva dokumenata za razvoj širokopojasnog pristupa internetu u Hrvatskoj, koji su ujedno i uvjet za korištenje fondova EU na tom području – Strategiju razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj u te Okvirni nacionalni program za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja.


Strategija se odnosi na razdoblje od razdoblju od 2016. do 2020. godine, a sastavni dio joj je Akcijski plan s 13 fokusiranih mjera, kojima se utvrđuju područja djelovanja te obveze tijela javne vlasti u ostvarivanju strateških ciljeva. 


Među tim ciljevima je do 2020. godine postići pokrivenost pristupnim mrežama sljedeće generacije, koja omogućuje pristup internetu brzinama od najmanje 30 Mbit/s za sve stanovnike Hrvatske, te da najmanje 50 posto kućanstava budu korisnici usluge pristupa internetu brzinom od najmanje 10 Mbit/s, kazao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.


Istaknuo je i da Strategija predviđa ukupna ulaganja u iznosu od 5,7 milijardi kuna, od čega 1,5 milijarde kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, još 1,5 milijardi kuna iz hrvatskog proračuna, a ostalo iz ostalih izvora, sredstava privatnog sektora, kreditima i sl. 


Iz Strategije proizlazi i Okvirni nacionalni program, koji je ujedno i program državnih potpora koji je odobrila Europska komisija.  Odlukom kojom je ovaj program odobren EK je odredila da ukupna procijenjena financijska sredstva za ovu namjenu iznose najviše 252 milijuna eura, od čega će se 117,2 milijuna eura financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 134,8 milijuna eura zajmom EIB-a. Očekuje se da će privatno financiranje iznositi najviše 120 milijuna eura.


Fondu branitelja sredstva za stipendije


Među ostalim, Vlada je dala i suglasnosti Gradu Zaboku za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak u iznosu od 12 milijuna kuna na sedam godina. 


Sredstva iz ovog kredita Grad Zabok će koristiti za izgradnju sportske dvorane i rekonstrukciju kotlovnice u zgradi gimnazije.


Iz proračunske je zalihe, pak, Fondu za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata odobreno 7 milijuna kuna za ostvarivanje prava na stipendije.


Donesena je i odluka o osnivanju Organizacijskog odbora za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, koje će se održati 5. kolovoza u Kninu.


Organizacijski odbor će voditi zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, a činit će ga i predstavnici ministarstava unutarnjih poslova i branitelja, potom zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, saborska zastupnica Josipa Rimac, savjetnik predsjednice Republike Ante Deur, kninski gradonačelnik Nikola Blažević te v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić. 


Sjednici Vlade, inače, nije nazočilo deset ministara, već su umjesto njih bili zamjenici.