Đir po trgovačkim lancima

TRGOVCI SRUŠILI CIJENE Provjerili smo učinak nižeg PDV-a na prehranu i dječje potrepštine

Biljana Savić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Pala je i cijena dječjih pelena – pakiranje pampersica od 62 komada, u Konzumu, sad je 113, umjesto dosadašnjih 125 kuna. Najveća potražnja u riječkim trgovačkim centrima bila je za bananama, koje su lani bile primjer skupoće jer im je cijena dosezala i 14 kuna, a jučer su prodavane i po 7,90 kuna



RIJEKA Nakon što je Lidl prvi snizio cijene svježeg mesa i ribe, jaja, voća i povrća te dječjih pelena, još mjesec dana prije stupanja na snagu porezne reforme u sklopu izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost koja je stupila na snagu s prvim danom ove godine, a u praksi jučer, i ostali trgovci u Hrvatskoj srušili su cijene, sukladno smanjenju PDV-a na ove kategorije proizvoda s dosadašnjih 25 na 13 posto.


I Kaufland je također na svojim internetskim stranicama objavio da je na odabrane proizvode već od 29. studenoga snizio cijene tako da PDV iznosi 13 posto. Cijene ovih prozvoda pale su, dakle, za prosječno 12 posto. No, kako gdje i kako koji proizvod. Recimo, u brojnim smo trgovačkim lancima u Rijeci jučer vidjeli da je cijena paketa jaja pala za 10 posto, banana za 14, kivija za 16 posto…

Oznake na policama


Trgovački lanci Konzum i SPAR Hrvatska najavili su krajem prosinca da će od 1. siječnja ove godine sniziti maloprodajne cijene za gotovo dvije tisuće proizvoda na koje će se početi primjenjivati snižena stopa PDV-a od 13 posto, uz ostalo na meso, voće i povrće, ribu, jaja i dječje pelene. U Konzumu će oko 2 tisuće artikala od 1. siječnja imati nižu cijenu te će Konzum na svoje kupce prenijeti cjelokupni iznos ušteda koje su rezultat sniženja PDV-a na određene kategorije proizvoda s 25 na 13 posto, a kako bi se kupci lakše snalazili, sniženi proizvodi će na policama biti posebno označeni.


I zaista, u Konzumu u Rijeci jučer je sve označeno. Transparentno da transpratentnije ne može biti. I lijepo je na zelenoj okrugloj papirnatoj »kuglici« naznačeno »niži PDV«. Pa onda piše kolika je cijena bila prije, a kolika je sada – na voću, povrću, pelenama, jajima… Uz snižene cijene od 12 posto, neke su i dodatno snižene, iako uz njih stoji natpis »niži PDV«. A zbog sniženog PDV-a, primjerice, pampersice u Konzumu, pakiranje od 62 komada, sad je 113, umjesto dosadašnjih 125 kuna. SPAR na prodajnim mjestima u Rijeci jučer nije imao naznačene cijene prije nove stope PDV-a za spomenute namirnice, ali su krajem prošloga mjeseca najavili da će od 1. siječnja sniziti maloprodajne cijene više od 1.500 proizvoda, i to za više od 9,6 posto, sukladno smanjenju stope PDV-a s 25 na 13 posto na svježe meso, ribu, voće, povrće, jaja i dječje pelene.

Porezna politika


Razlika u smanjenju cijena zbog PDV-a vidljiva je samo u katalogu, gdje je SPAR objavio maloprodajne cijene proizvoda koji su podlegli pojeftinjenju zbog novoga zakona o PDV-u, pa su tako jaja prošle godine koštala 14,99 kuna, a od jučer su 13,49 kuna, ako govorimo o skupljoj, omega 3 varijanti. Jeftinija, robne marke S-BUGET bila su 8,99, a novom poreznom politikom cijena im je pala za jednu kunu i sad iznosi 7,99 kuna. Svinjski but pojeftinio je u SPAR-u za 10 posto, svježe Grill pile Cekin za 9,6 posto, Brancin Cromaris za 9,7 posto, banane za 14 posto…




Zanimljivo je da ni u jednom riječkom trgovačkom centru jučer nisumo našli banane po cijeni višoj od 9 i nešto kuna, a upravo se o njihovom poskupljenju prošle godine pričalo intenzivno kao i o poskupljenju goriva, jer im se cijena penjala i do 14 kuna, a prosječno je bila 12 kuna za kilogram. Upravo zato su najveće gužve u riječkim trgovačkim centrima bile upravo uz police s – bananama.


U SPAR-u smo ih našli za 8,99 kuna po kilogramu, s tim da su do početka ove godine košale 10,49 kuna, a u Kauflandu su jučer bile po 7,90 kuna. Ni Kaufland jučer na svojim policama nije naznačio nove cijene koje su spuštene zbog PDV-a, još 1. prosinca, ovaj trgovački lanac ovaj tjedan »gura« svoja sniženja gdje je cijene većine proizvoda – prepolovio, s tim da na web stranici i u katalogu ima napomenu da su cijene proizvoda koje podliježu smanjenju zbog novog PDV-a – snižene još krajem prošle godine.

Brojni popusti


Riječke Plodine također su u novom katalogu i na web stranici oglasili poruku nižih cijena za svježe meso, ribu, jaja, svježe voće i povrće i dječje pelene, no to nije naznačeno na policama ovog velikog riječkog trgovačkog lanca. Brojni su popusti, no nije naznačeno što je zbog PDV-a i koliki je dodatni popust, pa se u svakom od trgovačkih lanaca, izuzev u Konzumu, teško snaći ako kupac gleda jesu li trgovci ispunili svoja obećanja o smanjenju PDV-a na spomenute artikle. U prosincu su Ministarstvo poljoprivrede i druga resorna ministarstva najavili da će upozoravati javnost na one trgovce za koji nisu smanjili barem dijelom cijene sukladno smanjenju poreza na dodanu vrijednost na neke proizvode, a pogotovo na one koji do kraja 2018. godine neopravdano dignu cijene, a onda to kompenziraju razmjernim smanjivanjem cijena od 1. siječnja ove godine.