Bespravna gradnja

TRAGOM OPTUŽNICE Mještanima šetnica pred Miškovićevom kućom ne smeta – bila legalna ili ne

Marinko Glavan

Šetnica ispred kuće Šime i Damira Miškovića samo je nastavak šetnice uz more – Andrijan Miočić / Foto S. Ježina

Šetnica ispred kuće Šime i Damira Miškovića samo je nastavak šetnice uz more – Andrijan Miočić / Foto S. Ježina

Mještanin Andrijan Miočić kaže da nitko od mještana ni turista nije imao problem s Damirom Miškovićem ili njegovim ocem. Dužobalna šetnica u Miškovićima sastavni je dio novog Urbanističkog plana uređenja naselja Miškovići, koji je već dobio zeleno svjetlo odjela za urbanizam Zadarske županije, kaže gradonačelnik Paga Ante Fabijanić



PAG Šetnicu uz more, duž cijelog naselja Miškovići, odlučili smo prije desetak godina izgraditi kako bismo spriječili svojatanje plaža, mulića i riva ispred prvog reda kuća uz more, da svi imaju nesmetan pristup, a ne zato da bi ih netko prisvajao, kaže Andrijan Miočić, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Miškovići, malog mjesta na krajnjem jugu otoka Paga, koje smo posjetili nakon što je protiv Damira Miškovića, predsjednika Hrvatskog nogometnog kluba Rijeka i njegovog 80-godišnjeg oca Šime Miškovića zadarsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu za bespravnu gradnju na pomorskom dobru.


Šetnja duž obale


Državno odvjetništvo je Miškoviće, zajedno s Ilijom Bearom i Ilijom Babićem, odgovornim osobama zagrebačke tvrtke »Teh Gradnja« koja je izvodila radove na njihovoj obiteljskoj kući i pomorskom dobru ispred nje, optužilo za bespravnu izgradnju šetnice u duljini od oko 170 metara, jednako toliko dugog, tri metra visokog potpornog zida, dva mola, kamenog nasipa i objekta površine devedesetak četvornih metara. Za svu četvoricu u otpužnici je zatražena zatvorska kazna od godinu dana, uvjetno, s rokom kušnje od dvije godine, s tim da se od Miškovićevih, kao investitora, traži da obalu dovedu u prvobitno stanje, a za tvrtku »Teh Gradnja« zatraženo je i dodatnih okruglo milijun kuna kazne.


S Miočićem smo se našli u lučici u Miškovićima, a odmah po dolasku poveo nas je u šetnju duž obale, pokazujući kako šetnica nije izgrađena samo ispred kuće Miškovićevih, nego praktički duž cijele obale u mjestu.




Foto S. Ježina


Foto S. Ježina



– Evo, pogledajte i sami. Šetnica ide kroz cijelo mjesto. Sada je već dugačka možda nešto više od kilometra, a prvih sedamsto metara izgrađeno je još prije pet-šest godina. Prije toga imali smo problem, jer su pojedini vlasnici kuća uz more prisvajali obalu ispred svojih kuća, tjerajući ostale mještane i turiste. To je bio jedan od glavnih razloga zbog kojih smo uopće odlučili graditi šetnicu. Otkad je izgrađena, takvih problema uglavnom više nemamo. Osim toga, stanje uz obalu je snimljeno, prije sedam-osam godina, sa svim tada postojećim »mulićima« i rivama, od kojih su neki tu već desetljećima. Koliko mi je poznato, nitko od mještana ni turista nije imao problem s Damirom Miškovićem ili njegovim ocem, niti su njih dvojica ikada ograničavala ili sprečavala pristup moru ispred njihove kuće. Iskreno, imamo problem te vrste samo još s jednim vlasnikom kuće uz more, na suprotnoj strani mjesta od kuće Damira i Šime Miškovića, inače stranim državljaninom, starije životne dobi – kaže nam Miočić, dok iz porta šetamo prema kući Miškovićevih.


Nikakvih zabrana


Duž cijele obale doista se proteže šetnica, s brojnim molovima i manjim rivama, koja završava upravo kod kuće čiji je službeni vlasnik Šime Mišković. Moramo istaknuti da šetnica na dijelu koji se proteže pred njihovom kućom ipak izgleda bitno drugačije nego u ostatku mjesta, jer je u cijelosti betonirana, s golemim potpornim zidom dvorišta kuće i dva mola, za koje Miočić tvrdi da su se na istim pozicijama nalazili i prije izgradnje kuće Miškovićevih. Tu su i privezišta, stepenice za pristup moru, kao i objekt koji se, doduše nalazi unutar linije zida kojim je ograđena parcela Miškovićevih, ali na svega metar-dva od mora. Sama kuća izgrađena je na terasasto uređenom terenu, s bazenom, a Miočić kaže kako Miškovići za kuću i prateće objekte imaju uredno izdanu građevinsku dozvolu.


Foto S. Ježina


Foto S. Ježina



– Ovaj dio prije njihove kuće izgradili smo prije dvije godine, a ove godine ćemo ga morati popravljati, jer je oštećen u olujnom jugu ove jeseni. Šetnica ipred kuće Šime i Damira Miškovića samo je nastavak šetnice uz more, koju već u ovoj godini planiramo produžiti za još nekoliko stotina metara, do uvale i plaže južno od samog mjesta. Nikome od mještana, to vam sa sigurnošću mogu reći, šetnica ne smeta, niti je ikome bilo zabranjeno da se po bilo kom njenom dijelu šeta ili ide na plažu – kaže Miočić. Inače, kuća Miškovićevih zadnja je u nizu kuća uz more, pa smo mišljenje o izgradnji šetnice i ostalih objekata pred njom pokušali zatražiti i od stanara susjednih kuća, no niti u jednoj nije bilo nikoga tko bi otvorio vrata ili odgovorio na pitanje.

O cijelom slučaju razgovarali smo i s gradonačelnikom Grada Paga Antom Fabijanićem, koji ističe kako je dužobalna šetnica u Miškovićima sastavni dio novog Urbanističkog plana uređenja naselja Miškovići, koji je već, kako tvrdi, dobio zeleno svjetlo odjela za urbanizam Zadarske županije, a za dva do tri tjedna kreće u javnu raspravu, nakon čega će Grad Pag ponovo zatražiti legalizaciju šetnice i svih izgrađenih objekata na pomorskom dobru.


Novčane donacije


– Tamo imamo čitav niz objekata na pomorskom dobru, osim same šetnice. Praktički pred svakom kućom je »mulić« ili riva. To treba legalizirati i na taj način riješiti problem. Legalizaciju šetnice već smo tražili prije skoro deset godina, ali tada je zahtjev odbijen, s obrazloženjem da nema UPU-a naselja Miškovići. Sada smo angažirali tvrtku koja je izradila novi UPU, i vjerujem da će prijedlog proći na javnoj raspravi, nakon čega ćemo ponovno tražiti da se sve legalizira. Gledajte, u Miškovićima imamo lukobran, porat i rivu koje je pred pedesetak godina gradila država, bez ijednog jedinog papira. Zar da i to rušimo. A što o šetnici misle stanovnici i posjetitelji Miškovića najbolje govori činjenica da je njih više od šezdeset dalo novčane donacije za izgradnju šetnice – kaže Fabijanić.


Na pitanje koji je njegov stav kao gradonačelnika o šetnici u Miškovićima, uključujući i dio ispred kuće Šime Miškovića, decidirano odgovara: »Cijelo naselje, sa svim stazama, uključujući i tu šetnicu uz more, trebamo i moramo legalizirati. Nije to tamo od jučer, nego je najveći dio izgrađen prije četrdeset ili pedeset godina. Put uz more postojao je i prije, a sada je samo uređen i moramo to i na papiru dovesti u red«.