Pala odluka

TE Plomin će raditi još 20 godina? Umjesto ključa u bravu, HEP opet “pali fosilnog dinosaura”

Leonid Slijepčević

HEP će ipak uložiti u zastarjelu tehnologiju – TE Plomin  / Snimio Vedran KARUZA

HEP će ipak uložiti u zastarjelu tehnologiju – TE Plomin / Snimio Vedran KARUZA

Rad bi se nastavio nakon postizanja propisanih graničnih vrijednosti emisija. HEP  predlaže da rekonstrukcijom i modernizacijom postrojenja produže životni vijek TE Plomin 1 za 15-20 godina



PULA Izgleda da je pala odluka o sudbini najstarije istarske termoelektrane TE Plomin 1! Barem što se tiče HEP Proizvodnje, ta bi termoelektrana trebala nastaviti s  radom, i to na rok od 20 godina.


Iza Plomina 1 teško je razdoblje: najprije je u požaru teško oštećeno elektropostrojenje bloka, a onda se vrtoglavom brzinom počeo približavati datum 31. prosinac 2017. do kada vrijedi certifikat prema kojem zadovoljava sve ekološke norme.


Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike smo dobili informaciju o zahtjevu operatera, odnosno HEP Proizvodnja d.o.o., za izmjenom i dopunom Rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za postojeće postrojenje – TE Plomin 1.




HEP  predlaže da rekonstrukcijom i modernizacijom postrojenja produže životni vijek TE Plomin 1 za 15-20 godina. Postrojenje bi nastavilo s radom nakon postizanja propisanih graničnih vrijednosti emisija. O ideji HEP-a planirana je javna rasprava.


Na reakciju  nije trebalo dugo čekati. Prva se svojim priopćenjem javila Zelena Istra. »Prošle se godine zbog loših sigurnosnih uvjeta dogodio i veliki požar pa je uslijedilo zatvaranje elektrane i prije predviđenog roka.


Lokalni stanovnici mogli su konačno odahnuti – ali ne zadugo. HEP fosilnog dinosaurusa želi ponovo pokrenuti!« navodi Zelena Istra. No, Hrvatska i HEP ne mare za upozorenja o neisplativosti ulaganja u zastarjele tehnologije.


Upitno je koliko još javnog novca HEP želi uložiti u rekonstrukciju starog bloka 1, ma koliko to neisplativo bilo.