Pred Gazdinim vratima

TAJKUN BJEGUNAC Novinar našeg lista na londonskoj adresi biveg vlasnika Agrokora

Marko Cvijanović

snimio Marko Cvijanović

snimio Marko Cvijanović

U predvorju je, uzgred, završio posljednji pokušaj ekskluzive. Simpatična recepcionerka maksimalno se trudila zaštititi diskreciju hrvatskim medijima najtraženijega stanara. Ivici Todoriću toga je utorka bilo nemoguće pozvoniti na vrata. Možda nekom drugom prilikom. Doista možda.



Centralnom linijom od Oxford Circusa prema zapadu do stanice North Acton… Radni dan. Rano poslijepodne. I gužva kao sastavni dio londonske svakodnevice. Holiday Inn u skelama. Odmah do velikoga gradilišta. Ploča otkriva o čemu je riječ. Gradi se novi trg North Acton i trebao bi u dogledno vrijeme uljepšati okruženje uzduž Victoria roada… Jedan stanar u zgradi »Rehearsal Rooms« na kućnom broju 3, u stanu 103 trenutačno ne mari idu li radovi uobičajenom dinamikom, jer… Pitanje je hoće li uopće jednoga dana moći »konzumirati« blagodati osvježenih zelenih oaza. On se zove Ivica Todorić i osnivač je posrnulog diva Agrokora, a u svom londonskom domu čeka ročište na kojem će 25. listopada biti odlučeno hoće li biti izručen Hrvatskoj ili ne. Podsjetnika radi, Visoki sud u Londonu prihvatio je 6. rujna zahtjev odvjetnika Ivice Todorića, Jamesa Hinesa, za odgodom odluke o (ne)izručenju.


– Zahvalio bih se sudu u Engleskoj na donošenju pravedne odluke. Dobili smo vremena da bi se mogli dobro pripremiti i doći do istine za koju se borimo. Ovo nisu moje pobjede nego svih onih koji se bore protiv korupcije Hrvatskoj. I njima čestitam da razotkrijemo sve ono što u Hrvatskoj i regiji ne vrijedi, rekao je tada Todorić.


Diskrecija zajamčena


Dakle, North Acton… Ivica Todorić nedavno je u ulici Victoria road pronašao svoje novo londonsko mjesto sreće, preselivši iz elitne četvrti Belgravia u prilično skromniji kvart na zapadu grada. Skromniji za tajkunske pojmove. »Rehearsal Rooms« još uvijek slove kao mondeni apartmani, jednosobni, dvosobni ili trosobni, sasvim svejedno. Moderan dizajn, obilje otvorena prostora, komocija, privatni parking, recepcija… U predvorju je, uzgred, završio posljednji pokušaj ekskluzive. Simpatična recepcionerka maksimalno se trudila zaštititi diskreciju hrvatskim medijima najtraženijega stanara. Ivici Todoriću toga je utorka bilo nemoguće pozvoniti na vrata. Možda nekom drugom prilikom. Doista možda.





Ostalo je tek »pronjuškati« uokolo kvarta i saznati ponešto o Todorićevim londonskim susjedima. UPS služba dostavljala je pakete iz Zare studenticama na drugom, Boschovi serviseri trebali otkloniti neke sitnije kvarove stanarima na trećem katu, mladić u crnom BMW-u nije mogao dočekati djevojku koja je debelo kasnila na spoj, u obližnjem Sainsbury’su na akciji su bili veganski proizvodi, u kvartovskoj kladionici nudili se veliki omjeri na pobjedu »Manchester Uniteda« kojem u posljednje vrijeme ne cvjetaju ruže, iz »Dominosa« dopirali opojni mirisi netom ispečenih pizza, a u indijskom restoranu konobari zijevali od dosade čekajući da netko »zaluta«… Ivica Todorić toga dana nije zalutao u istraživačku »novolistovsku« priču, ali barem je locirana njegova nova londonska adresa i iz prve ruke dočaran dašak Todorićeva londonskoga okruženja.


Johnny English


Na odlasku s North Actona ukazao se crveni »double decker« na karoseriji kojega se reklamirao najnoviji nastavak »Johnnyja Englisha«. Za neupućene, riječ je o trećem nastavku britanske akcijske komedije u kojem se istoimeni glavni junak, kojega tumači nezamjenjivi Rowan Atkinson (utjelovio i popularnog Mr. Beana!), vraća kako bi još jednom spasio svijet.



Svi podnesci i novi dokazi, prema odluci Visokog suda u Londonu, moraju biti dostavljeni do 4. listopada u 16 sati. Na ročištu zakazanom za 25. listopada odlučivat će se o mogućem Todorićevom pravu na žalbeni postupak protiv odluke o izručenju Hrvatskoj. Toliko o pravnim aktima…



Sadržaj filma? Kada kriminalistički istražitelj razotkriva javnosti identitete svih aktivnih tajnih agenata u Velikoj Britaniji, katastrofa pogađa cijeli sustav, a sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva postaje ozbiljno ugrožena. Tajna služba se, naravno, može osloniti samo na jednog čovjeka, umirovljenog Johnnyja Englisha.



Ujedinjeno Kraljevstvo ne mora strepjeti pred jedno u moru ročišta 25. listopada na Visokom sudu u Londonu, mirni mogu biti i tajni agenti poput Johnnyja Englisha, pogotovo zato što hrvatsko pravosuđe sigurno neće zatražiti njihove usluge kako bi ubrzala proceduru jednog izručenja.


Ishod istoga u najvećoj mjeri ipak brine jednoga stanara zgrade »Rehearsal Rooms« u ulici Victoria road na kućnom broju 3 i u stanu 103, nešto manje njegove stanodavce kojima je jedino stalo da do početka studenoga imaju jasnu situaciju oko daljnjeg rentanja, a ponajmanje ostale stanare, koji uglavnom gledaju svoja posla. Dakle? Novi najam, novi stanar ili engleska inačica hrvatske serije »Zauvijek susjed» s Ivicom Todorićem u glavnoj ulozi? Još uvijek su otvorene obje opcije…