Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Ispis članka: Što se krije iza "tehničkih detalja" sastanka predstavnika Vlade i Crkve? - Novi List

NoviList.hr

Što se krije iza "tehničkih detalja" sastanka predstavnika Vlade i Crkve?

Crkvi 50 milijuna manje

28. rujan 2012 09:02

Napisali: Irena Frlan Gašparović , Jagoda Marić

U proračunu je za provedbu sporazuma sa Svetom Stolicom predviđeno 245 milijuna kuna. U protekle tri godine Crkva se odrekla ukupno 113,5 milijuna kuna

Snimio Nenad REBERŠAK

ZAGREB Ministar financija Slavko Linić nije u četvrtak želio otkriti puno detalja o svom sastanku s kardinalom Josipom Bozanićem i nadbiskupom Marinom Srakićem koji se zbio dan ranije. Priznao je tek da se razgovaralo o provedbi ugovora između Hrvatske i Svete Stolice, odnosno o tome kako razriješiti neka odstupanja koja se tiču tog ugovora.
Ipak, nije mogao sakriti da se razgovaralo o tome da bi Crkva i ove godine iz proračuna trebala dobiti manje novca, i to za pedesetak milijuna kuna,  nego što to predviđa sporazum sa Svetom Stolicom.

Ministar tvrdi da su teme razgovora čisto tehničke stvari, primjerice hoće li se za izračun iznosa kojeg je država dužna dati Katoličkoj crkvi uzimati podaci s kraja godine ili iz rujna i listopada kad Vlada izrađuje proračun. Crkvi, prema ugovoru sa Svetom Stolicom, pripadaju dvije prosječne plaće po župi u Hrvatskoj.

Što se tiče smanjenja iznosa koji pripada Crkvi, u razgovoru je, kaže Linić, »regulirano postojeće vrijeme«, dok će za sljedeću godinu taj prijedlog tek biti razmatran. Na pitanje pristaje li Crkva na smanjenje iznosa, kako je to učinila protekle tri godine, Linić je odgovorio da njegovo ministarstvo za to nije nadležno, jer ono regulira obveze, a da o izvršavanju trebaju pregovarati ministarstva vanjskih poslova te pravosuđa.

– Naše su mogućnosti da razgovaramo samo o aktualnim odnosima, to smo počeli i vjerujemo da ćemo razriješiti, a ostalo je u nadležnosti Ministarstva pravosuđa, kazao je Linić i priznao kako od Crkve još očekuju odgovore na mogućnost smanjenja iznosa. U proračunu je za provedbu sporazuma sa Svetom Stolicom predviđeno 245 milijuna kuna, u prvoj su polovici godine isplaćena 122 milijuna kuna, a kad bi se primjenjivao sporazum s Vatikanom iznos bi trebao biti veći od 300 milijuna kuna. To znači da bi Crkva, u sklopu proračunske štednje, nepovratno trebala državi »oprostiti« više od 55 milijuna kuna. U protekle tri godine Crkva se odrekla ukupno 113,5 milijuna kuna. 

Ni u Katoličkoj crkvi prije konačnog dogovora nisu spremni otkriti puno više detalja. No, neslužbeno doznajemo da se razgovaralo i o sporazumu koji regulira izvršavanje financijskih obveza Hrvatske prema Katoličkoj Crkvi iz 1999. godine što su ga potpisali Bozanić i tadašnji ministar financija Borislav Škegro. Taj sporazum, između ostaloga, regulira da će se na osnovu statističkih podataka Crkvi po župi isplaćivati dvije prosječne bruto plaće.

Upravo to je bio predmet »nesporazuma« u vrijeme bivše SDP-ove koalicijske Vlade. Ministarstvo financija Crkvi je, uz objašnjenje da novac isplaćuje iz proračuna, obračunavalo proračunske, a ne prosječne plaće u zemlji i tako je nastao dug od 230 milijuna kuna. Taj dug odavno je priznat, ali ga HDZ-ova vlada nije vratila u proteklih osam godina tako da će ga morati rješavati sadašnji ministar financija.