Danas službena objava

Što sadrži dogovor? Most dobija MUP, upravu, pravosuđe i energetiku, Orepić potpredsjednik Vlade

Jagoda Marić

HDZ i Most dogovorili su se da će mjesto predsjednika Sabora po dvije godine pripadati jednoj, pa drugoj stranci. Prvi predsjednik Sabora bit će čelnik Mosta Božo Petrov, a u posljednje dvije godine mandata palicu u parlamentu preuzima Gordan Jandorković iz HDZ-a



ZAGREB  Puno lakše i brže nego nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, HDZ i Most dogovorili su se oko formiranja nove Vlade, a čini se da će tu Vladu barem u početku podržavati i više od 90 zastupnika. Bez puno napetosti u šest krugova pregovara dogovorena je podjela dužnosti koja je prihvatljiva za obje strane i Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a u ponedjeljak će od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović dobiti mandat za sastavljanje Vlade, koju će podržavati  i svih osam zastupnika nacionalnih manjina, ali i pet zastupnika HSS-a i Kazimir Varda zastupnik HSU-a.  Nije tu kraj i u sljedećim danima bi se listi s potpisima za mandatara mogao pridružiti još pokoji zastupnik, koji procijeni da mu je to bolje nego ostati u oporbi.


Kako neslužbeno doznajemo, HDZ i Most dogovorili su se da će mjesto predsjednika Sabora po dvije godine pripadati jednoj, pa drugoj stranci. Prvi predsjednik Sabora bit će čelnik Mosta Božo Petrov, a u posljednje dvije godine mandata palicu u parlamentu preuzima Gordan Jandorković iz HDZ-a.


Mostu bi pripala i četiri ministarstva i mjesto potpredsjednika Vlade. S obzirom na to da je dogovoreno da  potpredsjednici Vlade  imaju svoje resore, odnosno da ujedno budu i ministri, najvjerojatnije će potpredsjednik Vlade iz Mostove kvote biti Vlaho Orepić, koji ujedno ostaje i ministar unutarnjih poslova. Most zadržava i  ministarstva uprave, pravosuđa i zaštite prirode kojem će se pripojiti i energetika.




Ta uprava izdvaja se iz Ministarstva gospodarstva, koje će u ovoj Vladi pripasti HDZ-u.  Takvo inzistiranje Mosta potpuno je razumljivo s  obzirom na to da je Most zbog Ine bio spreman na opoziv bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, zbog čega je na kraju pala Vlada, a Karamarko otišao s čela HDZ-a. U Ministarstvo zaštite prirode najvjerojatnije ide i uprava za vodno gospodarstvo koja se izdvaja iz Ministarstva poljoprivrede.


Plenković je kazao da je Mostu dao »pravičnu, realnu i poštenu ponudu«, a na pitanje je li to  ponuda s četiri ministarstva i predsjednikom Sabora na dvije godine, Plenković je odgovorio: »Slična«. 


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…