Usamljeni ratnik

Stiže “Harry Truman”: Uz američki nosač aviona, u Split dolazi i nuklearna jurišna podmornica?

Danko Radaljac

Iako nigdje javno neće biti objavljeno, uobičajeno je da nosače čak i u posjetama prijateljskim državama prati bar jedna nuklearna jurišna podomornica



ZAGREB  Zrakoplov američke mornarice registracijske oznake 6695 sletio je na splitski aerodrom u noći s nedjelje na ponedjeljak. Time su započele finalne pripreme za dolazak američkog nosača aviona USS »Harry Truman« u splitsku luku.


Kada će Usamljeni ratnik, kako je nadimak ovog broda, uploviti kroz Splitska vrata još se točno ne zna, jer Amerikanci zbog sigurnosti takvih plovila nikad točno ne najavljuju vrijeme dolaska. Tako je čak i Vlada RH u odluci o dopuštenju uplovljavanja broda navela tek da se ono dopušta  tijekom prosinca. Tako da »Truman« može uploviti od danas pa nadalje. Neslužbeno se spominje da bi do kraja tjedna mogao doći do Splita, a dolazak mornaričkog Boeinga 737 to dodatno potvrđuje. Takvim avionom najčešće dolazi ljudstvo potrebno za uspostavljanje logistike i sigurnosti nosača koji dolazi.


USS »Harry Truman« osmi je izgrađeni nosač klase Nimitz, takozvanih supernosača, koji je u operativnoj upotrebi od 1998. godine. Radi se o najvećim ratnim brodovima na svijetu, istisnine preko 100 tisuća tona, koji su nositelji američke pomorske prevlasti na Zemlji. Još od A.T. Mahana, teoretičara geopolitike koji je živio na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, američka geostrateška postavka je pomorska prevlast, koju primarno osiguravaju nosači sa svojim borbenim skupinama.




Iako nigdje javno neće biti objavljeno, uobičajeno je da nosače čak i u posjetama prijateljskim državama prati bar jedna nuklearna jurišna podomornica. Zbog toga je za očekivati kako će bar jedna takva biti i u Jadranu dok je Usamljeni ratnik tu.