Čvrsto sidro

Stier: Hrvatska pouzdan član EU-a i promotor stabilnosti na jugoistoku Europe

Hina



Europska unija je u Hrvatskoj stekla pouzdana člana, čvrsto sidro i promotora stabilnosti i europeizacije na još turbulentnu području jugoistoku Europe, rekao je u četvrtak ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier na konferenciji u Zagrebu koja se bavila odnosom Hrvatske i EU-a.


Stier je ocrtao hrvatski put prema članstvu u EU u izlaganju na konferenciji »Republika Hrvatska: od EU kandidature do predsjedanja Vijećem EU«, koju su organizirale Diplomatska akademija ministarstva vanjskih i europskih poslova i ured zaklade Hanns Seidel Stiftung u Zagrebu, a u povodu 20. godišnjice otvaranja tog ureda i 50 godina postojanja zaklade.


Formalno je put trajao više od 12 godina iako su spremnost i želja za pridruživanje postojali od samog početaka državne samostalnosti, rekao je Stier.»Unija je u Hrvatskoj stekla pouzdana člana, čvrsto sidro i promotora stabilnosti i europeizacije na još turbulentnu i nedefiniranu području jugoistoka Europe«, rekao je. O djelovanju Hrvatske danas Stier je rekao da Hrvatska podržava reformske procese u susjednim državama i pomaže im ubrzati njihov europski put.»To je put koji želimo za sve države jugoistoka Europe«, rekao je.Na Hrvatsku se prvenstveno gleda kao na most prema jugoistočnoj Europi, ali ona želi surađivati i s drugim dijelovima kontinenta i u svijetu, kazao je. Tako u zadnje vrijeme Hrvatska jača srednjoeuropsku dimenziju suradnje kroz »Inicijativu tri mora«, ali želi pojačati i mediteransku dimenziju, rekao je. EU je danas suočen s »akutnim vanjskim izazovima od kojih će neki možda postati dugotrajni«, rekao je ministar i tu istaknuo migracije s Bliskog istoka, Afrike, Azije i sigurnosne ugroze. Hrvatska zato pozdravlja sve korake EU u cilju bolje zaštite granica i sklapanje sporazuma s tranzitnima zemljama poput Turske, a moguće ubuduće i Libije.

O budućnosti djelovanja Hrvatske kao članice EU Stier je rekao da se aktivno priprema za »izniman izazov» predsjedanja Unijom u prvoj polovici 2020.


Više o tim pripremama govorila je državna tajnica za europske poslove Marija Pejčinović Burić. Ursula Maennle, predsjednica Zaklade Hanns Seidel, bavarske političke zaklade koja djeluje na načelima kršćanske socijaldemokracije, govorila je o počecima rada u Hrvatskoj. Zagrebački ured otvoren je 1997., kada je Hrvatska bila obilježena posljedicama rata, a demokratska struktura bila je krhka, rekla je.Zaklada je pratila Hrvatsku na njezinu putu u Europsku uniju, surađivala na brojnim projektima, s državnim institucijama, s međunarodnim organizacijama i civilnim sektorom, podsjetila je. U 2016. otvoreno je i regionalno predsjedništvo zaklade Hanns Seidel za cijelu jugoistočnu Europu, a voditelj odjela u centrali u Muenchenu za jugoistočnu Europu Klaus Fiesinger u kratkom je obraćanju ocrtao važnost postojanja političkih zaklada.»Zaklade su u Njemačkoj jedan od najvažnijih stupova demokracije«, rekao je i objasnio da se razmjena i suradnja ne može odvijati samo na državnoj razini. Djelovanje zaklade u budućnosti temeljit će se na tri težišta, rekla je njezina predsjednica. Prvo je težište vanjska i sigurnosna politika, a drugo migracije i azijska politika, rekla je podsjetivši da Hrvatska leži na tranzitnoj ruti migracija s Bliskog istoka i Azije.Istaknula je da se njihovo savjetovanje ne odnosi samo na migracije s istoka, već i na emigracije i s time u svezi podsjetila je na važnost studije o emigraciji mladih iz Hrvatske.

Treće težište zaklade je savjetovati regiju jugoistočne Europe kako bi postala atraktivna, ali ne u turističkom smislu, već privlačna za ulaganje i gospodarske projekte.