Poglavar SPC-a u posjetu Hrvatskoj

Srpski patrijarh Irinej u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu

Hina

Najviši predstavnici SPC-a došli su u Zagreb na otvorenje nove zgrade Srpske pravoslavne opće gimnazije »Kantakuzina Katarina Branković« i duhovnog centra na zagrebačkom Svetom Duhu



ZAGREB Poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarha srpskog Irineja Gavrilovića i članove Svetog arhijerejskog sinoda SPC-a koji su u trodnevnom posjetu Zagrebu, u četvrtak su vjernici i svećenici predvođeni mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim i cijele Italije Jovanom Pavlovićem, svečano dočekali u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, a on im je poručio neka čuvaju svoju vjeru i životom ju potvrđuju.


Uz okupljene vjernike na svečanom dočeku u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg bili su i veleposlanik Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Stanimir Vukičević i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac, potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS-a) i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV).


»Čuvajte svoju vjeru, što drugo da vam poručim; vjeru svetu pravoslavnu koju su mnogi potvrdili i svojim životom, ali i svojom krvlju, počevši od svetih mučenika i prvih dana kršćanstva pa do, tako reći, naših dana. Tu svetu vjeru da držimo ali ne samo jezikom i umom nego i životom svojim da potvrđujemo u ono u što vjerujemo, i da ono što vjerujemo i što ispovijedamo, da tako i živimo, poput svetih apostola i svih drugih koji su slijedili put evanđelja. Neka je blagoslovljen današnji dan i blagoslov Božji neka je na svima vama koji ste ovdje i onima koji nisu ovdje, a koji su vezani duhom za ovaj sveti hram«, poručio je patrijarh srpski Irinej i zazvao blagoslov Božji.




Obraćajući se okupljenim pravoslavnim vjernicima istaknuo je kako se raduju dolasku u njihov grad, što ih vide u svetome hramu. A gdje na drugom mjestu nego na svetome mjestu koji hram predstavlja, gdje se okupljamo i pred Bogom i jedni s drugima sve u namjeri da Gospoda proslavimo, da se bolje upoznajemo i da ljubav koju imamo prema Bogu to pokažemo i jedni prema drugima, kako vi koji pripadate vjeri pravoslavnoj isto tako i da pokažete ljubav prema onima s kojima dijelite život u ovome gradu, s braćom katolicima, poručio je okupljenim vjernicima patrijarh Irinej.


Istaknuo je da se raduje što je ovdje s njima povodom, kako je rekao, jednog divnog razloga i povoda – posvećenja hrama i gimnazije koja je podignuta, koje predstavlja jedan početak naše brige ne samo za našu omladinu ovdje, nego, nadam se, da će to biti primjer i za nas u drugim mjestima u Srbiji, da riječ Božju prenesemo preko škola naših, preko onih koji ulaze u život i obrazuju se da bi mogli kulturno i duhovno živjeti svoj život na ovim prostorima, istaknuo je patrijarh srpski Irinej.


Dodao je kako ih sa Zagrebom vežu čvrste one duhovne veze koje predstavljaju njihovi preci koji su prije njih služili Gospodu i kojim putem i oni idu. Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović istaknuo je kako se raduju današnjem danu i njegovom kanonskom posjetu njihovoj crkvi da ih blagoslovi. Evo imamo dobar narod, koji vjeruje i svoju vjeruju manifestira po praznicima svojim sudjelovanjem na svetim bogoslužjima, sudjelovanjem u svetim tajnama, posebno u svetoj euharistiji, kazao je.


»Radujemo se vašem dolasku i molimo se Bogu da vaš kanonski posjet bude ne samo od povijesnog značaja nego da to bude kanonski posjet mira i ljubavi, da svjedočimo evanđelje Gospoda našega Isusa Krista«, poručio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović.


Rekao je i kako će vidjeti koliko su mogli i što su postigli, »pa neka Bog blagoslovi da i dalje koliko bude snage i života da radimo na dobro naše Crkve i našeg naroda i da tako kršćanskim životom unosimo mir i dobru volju među ljude, što nam je danas nasušna potreba«, kazao mitropolit Jovan u svome obraćanju patrijarhu srpskom Irineju. Najviši predstavnici SPC-a došli su u Zagreb na otvorenje nove zgrade Srpske pravoslavne opće gimnazije »Kantakuzina Katarina Branković« i duhovnog centra, koji će na zagrebačkom Svetom Duhu biti otvoreni u četvrtak (večeras) u 18 sati.


Patrijarh Irinej i članovi Sinoda, u sklopu trodnevnog boravka u glavnom gradu Republike Hrvatske, Zagrebu, u petak ujutro sastat će se sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem u Nadbiskupskom dvoru. Susretu će biti nazočni članovi Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve i članovi Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK). Patrijarha Irineja i članove Sinoda zatim će primiti predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović.