Saga o propasti se nastavlja

Sporazum za Agrokor još nije potpisan: Konzum u petak otvorio novi račun koji nije blokiran

Jagoda Marić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Obzirom na to da su banke s nekim detaljima izašle već u petak, očito je da druga strana, odnosno Ivica Todorić ima rezerve prema tom dogovoru. No, koji su to detalji oko kojih se pregovara nitko ne želi reći, a malo je vjerojatno da će dobavljači povući blokade ako sporazum ne bude potpisan ili barem u potpunosti usuglašen do ponedjeljka.



ZAGREB – Dobavljačima i vjerovnicima Agrokora, koji su u petak blokirali stotine računa tog koncerna i njegovih poduzeća zadužnicama i mjenicama u pokušaju da naplate svoja potraživanja, jedan je račun ipak promakao. Finin servis Jedinstveni registar računa pokazuje da dobavljači i vjerovnici nisu blokirali sve Konzumove račune, jer uz 23 računa koje ta tvrtka ima u hrvatskim bankama uz njih četiri stoji da nema blokade. I to je razumljivo za tri Konzumova računa uz koje stoji napomena da su zatvoreni najmanje već pet godina.


No, blokade nema ni na četvrtom računu koji je poprilično »živ« i otvoren je u Karlovačkoj banci i to upravo u petak, na dan kad je krenuo udar na račune svih tvrtki iz sastava Agrokora. Finin servis naravno ne pokazuje je li bilo prometa po tom računu, uz njega stoji tek opaska »novčana sredstva u cijelosti izuzeta od prisilnog izvršenja«.


Provjeravali smo postoje li slični računi i za druge Agrkorove tvrtke, no njima uz sve račune stoji »DA« u rubrici blokada.


Postoje rezerve




Jedini neblokirani Konzumov račun možda takav i ostane s obzirom na to da sporazum o moratoriju naplate bankarskih potraživanja predviđa i dotok svježeg novca Agrokoru te plan za isplatu potraživanja dobavljača, pa onda i povlačenje blokada i  suzdržavanje od novih aktiviranja mjenica i zadužnica.


No, u subotu kasno poslijepodne taj sporazum još uvijek nije bio potpisan i banke su nastavile pregovore i s dobavljačima Agrokora, ali i s vodstvom kompanije. Po svemu sudeći, sporazum neće biti ni potpisan prije početka sljedećeg tjedna, kako je to priznao jedan od predstavnika dobavljača, Josip Budimir iz Francka.


– Deblokada nije moguća dok se ne dobije pomoć države. Mi to ne možemo silom napraviti i nadamo se da će pod hitno biti poduzeto sve da bi se regulirali novčani tokovi, kazao je Budimir.


Kako doznajemo, sporazum podrazumijeva da i Vlada povuče prisilnu naplatu duga, a hoće li to učiniti zasad se ne zna. Dan ranije među bankama je potpisan načelni sporazum, ali dok svoj potpis na njega ne stavi i predsjednik Agrokora Ivica Todorić, dogovor banaka ne vrijedi puno. Iako svi uključeni uvjeravaju da se ne događa ništa dramatično te da se dogovaraju tehnički detalji ugovora,  ipak ostavljaju otvorenom mogućnost da se  razgovori nastave i u nedjelju.


S obzirom na to da su banke s nekim detaljima izašle već u petak, očito je da druga strana, odnosno Ivica Todorić ima rezerve prema tom dogovoru. No, koji su to detalji oko kojih se pregovara nitko ne želi reći, a malo je vjerojatno da će dobavljači povući blokade ako sporazum ne bude potpisan ili barem u potpunosti usuglašen do ponedjeljka.


U tom slučaju veće su šanse da i oni koji su se dosad suzdržavali od aktiviranja mjenica i zadužnica učine isto i blokiraju Agrkorove tvrtke koje su im dužne novac. Prema neslužbenim informacijama već u petak su računi Agrokorovih tvrtki bili blokirani s gotovo milijardu kuna vrijednim mjenicama i zadužnicama, a i u ponedjeljak bi, ako dobavljači nastave s blokadama moglo stići još toliko zadužnica.


Tako bi postalo upitno svakodnevno funkcioniranje kompanije, a blokirana tvrtka bi teško mogla isplatiti plaće i doprinose i poreze koji idu uz njih. U tom slučaju kasnile bi plaće za više od 40 tisuća zaposlenih u kompaniji.


Dvije opcije


Ako želi izbjeći takav scenarij Todorić bi ipak do ponedjeljka trebao potpisati ugovor s bankama ili imati rezervnu opciju. A, ona može značiti pokretanje predstečajne nagodbe ili čekanje da Vlada usvoji zakon, po kojem se taj postupak provodi u tvrtkama od sistemskog značaja za gospodarstvo. Obje opcije oslobađaju račune za isplatu plaća, ali čine neizvjesnima plaćanje dobavljača i naplatu njihovih potraživanja, što bi onda u probleme moglo dovesti brojne domaće kompanije.


Sporazum znači i brojne promjene u upravi Agrokora i možda je to dijelom razlog zbog kojeg se još uvijek čeka na potpisivanje. U priopćenju kojeg su banke poslale nakon  dogovora najavljeno je da će one imenovati glavnog direktora za restrukturiranje, te da će u menadžment kompanije  dovoditi ljude s međunarodnim iskustvom za najvažnije pozicije.


Agencija Bloomberg je objavila i priopćenje koje je poslala središnjica Sberbanke iz Moskve, najveći kreditor i vjerovnik Agrokora. Iz te banke precizno otkrivaju da će, osim direktora za restrukturiranje, imenovati i predsjednika uprave, njegova zamjenika i direktora za financije, što praktički znači da s čela Agrokora odlazi i Ivica Todorić i ostali članovi uprave. Ako je spreman na to, Ivica Todorić će do kraja vikenda potpisati sporazum s bankama, a ako to ne učini ponedjeljak donosi još veću neizvjesnost.