Klauzura u Crikvenici

Splitski SDP-ovci zatečeni raspuštanjem njihovog ogranka, Bernardić jedini glasao protiv

Hina

Time je osujećena namjera Ive Baldasara da se ponovno kandidira za gradonačelnika, a za povjerenika, koji ima zadatak ponovno učlanjivati u stranku, imenovan je Darko Parić



Predsjedništvo SDP-a raspustilo tijela i organe gradske organizacije Split, a Glavnom odboru predloženo da se raspusti cjelokupno članstvo Splita.  


Kako se saznaje, raspušteno je cjelokupno članstvo splitskog SDP-a. Oko 500-tinjak ljudi, zajedno s predsjednikom i gradonačelnikom splita Ivom Baldasarom, više nisu članovi stranke.



Dragovan: Kvalitetna priprema za izbore odgovornost je stranke


Zaključak predsjedništva je da se raspusti gradska organizacija u Splitu i za povjerenika imenuje kolegu Darka Parića i predloženo je glavnom odboru SDP-a da raspusti gradsku organizaciju u Splitu, kažeIgor Dragovan.Koji je razlog?– Odgovornost vodstva stanke je osigurati najkvalitetniju pripremu stranke za sve nadolazeće izbore bili oni parlamentarni ili lokalni. To je naša odgovornost od koje ne bježimo. Odluka je donesena gotovo jednoglasno uz jedan glas protiv.Skriva li se iza toga obračun s Baldasarom jer je bio na strani Zlatka Komadine?– Ponovit ću da je naša odgovornost pripremiti stranku najbolje za izbore parlamentarne ili lokalne. S time smo se vodili i tako donosimo odluke u koje vjerujemo kao što vjeruju sve članice i članovi SDP-a.Zašto nisu dobro funkcionirali, što im zamjerate?– Sve sam rekao, dalje će odluke donositi glavni odbor.




Time je osujećena namjera Ive Baldasara da se ponovno kandidira za gradonačelnika, a za povjerenika, koji ima zadatak ponovno učlanjivati u stranku, imenovan je Darko Parić.


Kako doznajemo, na sjednici je predloženo i da se predsjednik zagrebačke organizacije Davor Bernardić isključi iz stranke s obzirom na štetu koju je nanio jednim svojim facebook statusom o revanšizmu u stranci.


No, o tom prijedlogu Zdravka Ronka nije se na kraju glasalo već je Bernardiću poručeno da ubuduće pazi što piše i govori.


Ovo je bila prva sjednica novog predsjedništva SDP-a koja se održava u Crikvenici, gdje se vrh SDP-a okupio na dvodnevnoj klauzuri.


Milanović: Hrvatska nema vladu


Na pitanje je li danas na sastanku Predsjedništva i Kluba zastupnika SDP-a donesena neka taktika, obzirom da se već danima spominje da su najbolji izlaz za zemlju novi izbori, Zoran Milanović u izjavi za medije je rekao:


– Ovo je sastanak kluba, prvi nakon održanih izbora, dakle jedan izdvojeni sastanak, sastanci kluba su svaki tjedan, isti ljudi, teme slične, a što se tiče izbora ili preslagivanja vlade, vidimo da Hrvatska nema Vlade, nema vlast i to nas zabrinjava. 


Na pitanje je li SDP danas razgovarao o taktici, kako će se postaviti u ovakvoj situaciji, rekao je da SDP nije u Vladi, da gledaju što se događa.- Ljudi znaju kako smo radili posao, bili smo dobra vlada, ovo nije vlada, prema tome čekamo, nažalost, cijela je zemlja na čekanju.Opcija da on zove MOST na razgovor, ne dolazi u obzir, rekao je:

– Ne znam što to znači, nikakvih kontakata nije bilo – a na upit što ako ih bude, odgovorio je da je to hipotetsko pitanje.


 Na upit o komentaru ultimatuma HDZ-a prema Mostu, Milanović je rekao da ne može govoriti o njihovim stvarima, ali da ih u SDP-u brine situacija u kojoj Hrvatska nema vlasti i Vladu.Odgovarajući na pitanje o kandidaturi Sandre Švaljek u Zagrebu, Milanović je rekao da je “za nas  to u ovoj situaciji sporedno pitanje”, a na upit je li to zabrinajvajuće za stranku, odgovorio je da je normalno da će konkurencija biti žestoka.


Bernardić jedini glasao protiv


Kako se doznaje u SDP-u, protiv raspuštanja gradske organizacije SDP-a u Splitu glasao je jedino potpredsjednik stranke i predsjednik zagrebačke organizacije Davor Bernardić.


Neslužbeno se doznaje da je Bernardić bio protiv raspuštanja splitske organizacije jer nije obrazloženo. Također se doznaje da se tijekom rasprave, raspuštanju protivio i potpredsjednik SDP-a Tonino Picula.


 Član Predsjedništva Zdravko Ronko, kako se doznaje, tražio je da se iz stranke izbaci Bernardić zbog toga što je na svom facebook profilu prije tjedan dana kritzirao Ronkovu odluku o izbacivanju iz SDP-a Ivana Vlahovića, člana iz Požege koji je bio šef Komadininog izbornog stožera tijekom unutarstanačkih izbora, na kojima je ponovno pobijedio Zoran Milanović. No o tome se nije glasalo.


 Bernardić je u toj objavi od 30. travnja napisao da su počele čistke u SDP-u. “Počele čistke u SDP-u. Izbačen šef Komadininog stožera u Požegi. Vodstvo SDP-a Požege nakon svog potopa na izborima za mjesne odbore, HDZ-HSU 141:SDP 57 vijećnika, našlo krivca, šef stožera Zlatka Komadine, Ivan Vlahovic! Bravo drugovi!”


 



– Normalno je da u Zagrebu postoji velika ambicija mnogih ljudi, da će konkurencija biti žestoka i to je na neki način bilo očekivano.Na pitanje hoće li SDP imati svojega kandidata i kojega, rekao je da bi trebao imati, ali da očekuje od Gradske organizacije da to iznjedri i dogovori, ali da to danas nije bila tema. 


Batarelo: Ne znam što se događa


Vijest da je Predsjedništvo SDP-a u subotu na zatvorenom sastanku u Crikvenici raspustilo splitski ogranak SDP-a, zatekla je i veoma iznenadila splitske SDP-ovce, osobito zato što je odluka donesena na Dan Grada.


 Dogradonačelnica Splita Aida Batarelo vijest o raspuštanju splitskog ogranka doznala je od novinara i ostala zatečena. Rekla je da “nema pojma” ni o čemu takvome jer je u protokolu s premijerom i ostalim gostima na ručku u Lori.


 “To znači, ako je to istina, da ja u ovom trenutku više nisam članica SDP-a. Ako su slučajno raspustili tijela, ja to ne znam jer nemam nikakvih informacija osim ovoga što ste mi vi rekli”, izjavila je novinarima koji su tražili potvrdu i komentar vijesti koju je objavio portal Novoga lista i preuzeli drugi mediji. 


  “Znači da je članstvo tu, a da nisu članovi predsjedništva i gradskog odbora. Zaista moram vidjeti. Ne znam što se događa, a što se god dogodilo da dogodilo nije mi drago što je to na dan grada”, kazala je dogradonačelnica Batarelo.


 Upitana može li se to shvatiti kao kazna za nepodupiranje, na nedavnim unutarstranačkim izborima, predsjednika stranke Zorana Milanovića već Zlatka Komadine, odgovorila da ne smatra to opomenom niti kaznom, već statutarnim pravom predsjednika.


 “Zaista mi je ovo prvi glas i od ovoga vam više ništa zaista ne mogu reći. Naravno da ću sada i ja provjeriti o čemu se točno radi”, rekla je dogradonačelnica.


Baldasar: Danas je sveti Duje, bit će vremena za izjave


Predsjednik splitskog SDP-a i gradonačelnik Ivo Baldasar nije želio komentirati raspuštanje gradske organizacije SDP-a na Dan grada i blagdan sv. Duje te poručio kako će za izjave biti vremena idućih dana, nakon vikenda.


“Danas je sveti Duje i na nijedan način ne želim umanjiti i zasjeniti vrijednost i važnost današnjeg dana. Kao gradonačelnik imam protokolarne obaveze, a ostatak vikenda provest ću sa sugrađanima i obitelji. Za sve izjave će biti vremena u narednim danima”, napisao je kratko gradonačelnik Ivo Baldasar.


Veteran splitskog SDP- a i predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, te nekadašnji čelni čovjek gradskog SDP- a Josip Milat kaže da se raspuštanja tijela ogranaka stranaka događaju u mnogim strankama samo je pitanje razloga zbog kojeg se to događa. Ako se raspuštanje dogodilo zato što dio splitske organizacije nije podržao predsjednika stranke Zorana Milanovića na unutarstranačkim izborima,  onda je to više nego sramotno i to “više nije socijaldemokratska partija”. Ako je raspuštanje odgovor na Baldasarovu inicijativu oko kandidata za gradonačelnika, to se može i razumjeti, ali onda se ne raspušta organizacija, drži Milat.


“Mi nismo imali nikakve naznake da će se takvo što dogoditi, a ni sada nemamo obrazloženje zašto se to dogodilo. To obrazloženje trebamo dobiti. U svakom slučaju to nije način. Ako se nešto odnosilo na Baldasara, onda je trebalo predsjedništvo stranke imati petlju i doći na sjednicu da o tome otvoreno razgovaramo. To su demokratski odnosi, a ne u tajnosti pripremati takovu odluku”, izjavio je Milat.Na pitanje kako komentira to što su splitski SDP- ovci, Ranko Ostojić, Arsen Bauk, Branko Grčić i Darko Parić, danas u Crikvenici svi digli ruke za raspuštanje ogranka, Milat kaže da su to Milanovićevi kadrovi, te da su tu radili “šalabahteri”, a i riječ je o “karijeristima koji ne žele izgubiti svoju poziciju”. Po njegovim riječima,  mjesto za čelnog čovjeka gradskog SDP- a čuva se upravo za sadašnjega privremenog povjerenika Darka Parića koji je, kaže, “poslušnik koji to očekuje”.“To društvo splitskih SDP- ovaca u Zagrebu su bili u sastavu Vlade, a Milanović ih je stavio na listu. Savršeno je jasno da u SDP-u listu sastavlja predsjednik. Oni koji očekuju da i dalje budu u prvom planu oni su naravno uz Milanovića”, kazao je Milat. Ocijenio je da navodni razlog raspuštanja splitskog SDP- a zbog lošeg rada nema smisla jer oni ne rade ni bolje ni gore nego druge organizacije.

To su priče za malu djecu, dometnuo je. Smatra da je upravo Milanović “uvjetovao da se splitska organizacija podijeli”.