Četvrti po redu

Split pride prošao mirno, s manje sudionika nego prijašnji

Hina

Sudionici parade nose transparente na kojima piše: »Mama, zbog koga si me se odrekla?«, »Mržnja nije obiteljska vrijednost«, »Ne kompromisu s ljudskim pravima«, »U svima kuca srce koje voli«, »Zna li žena za tebe i Stipu?«, »Open your heart«, a na Narodnom trgu podigli su svoju zastavu



SPLIT Četvrti po redu Split Pride prošao je bez i najmanjeg incidenta: doduše, prošao je i s puno manjom posjećenošću nego prošlih godina, jedva stotinjak pripadnika LGBT zajednice (kako se uvriježio internacionalni naziv te kako i se organizatori predstavljaju, dakle lezbijske, gay, biseksualne i transrodne zajednice) i simpatizera njihovih nastojanja pojavilo se na početku parade kroz središte Splita.


Osim što je odaziv “članstva” bio znatno manji nego prošle dvije godine (prvi Pride je bio specifičan po još koječemu), u subotu oko 14 sati u Strossmayerovom parku – popularnom splitskom Đardinu – nisu se pojavili predstavnici establishmenta, nije bilo ministara, političara, domaćih ni stranih… Tek zamjenik splitskog gradonačelnika Goran Kovačević, koji je zajedno s organizatorima bio na čelu povorke i na koncu se obratio s par riječi okupljenima. Također, nismo primijetili niti hrvatske (da ne govorimo o međunarodnim) medijski poznate ličnosti, nije ove godine na Split Pride-u bilo eminentnih predstavnika svijeta kulture (osim glasnogovornika splitskog HNK, no popularni Baćo je u Đardinu bio “više onako”), medija, show-biznisa,…


Nije bilo ni izgreda, sve je prošlo super mirno. Sudionici povorke išli su uobičajenom rutom od Đardina pa preko središnje Pošte, do “pirije” i Marmontove, potom na Rivu, a onda (što je ovogodišnja novost, jer do sada bi se prigodni program odvijao upravo na Rivi, splitskom “dnevnom boravku”) preko Voćnog trga i Bosanske natrag do Strossmayerovog parka. Usput je povorka stala na Pjaci, gdje se uz veselu ciku i pljesak na štandarcu (gradskom jarbolu) podigla zastava duginih boja.





Ljubomir Mateljan, organizator Pride-a za ovu godinu ispred splitske udruge Rišpet, nije krio nezadovoljstvo malim odazivom. Ipak, povorka je održana pod sloganom “Potpuna ravnopravnost” te je Mateljan naglasio kako neće odustati od svojih zahtjeva za potpunu ravnopravnost, pravo na brak i izvanbračnu zajednicu, da neće pristati na svojevrsnu getoizaciju. “Pravo na život bez mržnje, pravo na život bez straha su temeljna ljudska prava, a pravo na posvajanje djece je velika odgovornost no mi smo na nju spremni jer znamo voljeti.” – poručio je Mateljan.



Jedino čega je bilo, gotovo kao i prošlih godina, su “jake snage MUP-a”. Bilo je preko 600 policajaca, dobrim dijelom u civilu, što u standardnim odorama što specijalaca, popularnih “kornjača”, uz samu povorku. Policija je svoj posao obavila besprijekorno, no istinu za reći i nije bilo neke posebne opasnosti. Za razliku od prve Gay Parade, koja je prekinuta na dnu Marmontove zbog napada svime i svačim što je skupina nezadovoljnika bacala prema sudionicima parade, ovaj put nije bilo niti neprimjerenih dobacivanja. Najgore što se moglo vidjeti bilo je ironično mahanje prema povorci – takvi likovi, bilo je to jasno, ne podržavaju Gay paradu u centru Splita.


I policija je ovaj put mudrije ogradila rutu povorke. Nije počišćeno sve pred sobom, nisu postavljene metalne ograde stotinjak metara dalje i blokirana svaka pomisao na neki napad, već su se u nekoliko “zona” filtrirali potencijalni nasilnici tako da je zapravo nekakav kontakt s ljudima izvan rute ipak bio omogućen.


Zanimljivo je bilo vidjeti reakcije mahom turista po centru grada. Na Narodnom trgu, gdje je nekoliko kafića i restorana, posebno je bilo intrigantno vidjeti starije furešte koji zastaju s priborom za jelo na štekatu restorana dok se na koji metar od njih raspoređuju specijalci. Na tranutak bi se zaledili, valjda misleći da je u tijeku akcija uhićenja kakvog narko-bossa, no opustili su se čim bi shvatili o čemu je riječ. Kao i inače, po Splitu je bilo dosta turista iz Azije, a jedna djevojka koja dolazi iz Južne Koreje bila je posebno zadovoljna jer se, kaže, kod njih Gay Pride-ovi niti ne održavaju. Jedna turistkinja iz Australije, koja se s gurpicom kolegica priključila povorci, posvjedočila je da i “Down-under” policija mora osiguravati slične povorke te da i na najmanjem kontinentu nije legaliziran istospolni brak.



Organizatori će doista morati u budućim godinama nešto promijeniti, kako su i sami najavili. Vjerojatno ne samo zbog  brojnosti odaziva posjetitelja: ukoliko se naime nastave ovako mirne povorke, bez izgreda, gubitak medijskog pokrivanja Split Pride-a je zajamčen. Potpuni izostanak poznatih imena u povorci, osim dakle malog broja ljudi na Pride-u već ove godine je zabrinuo organizatore, tako da se dogodine može očekivati promjena termina (u ovo doba dana, između 14 i 16 sati, i oni najratoborniji gube želju za nekakvim obračunom s neistomišljenicima), ako ne i nešto drastičnije…