Ukupno 40 privedenih zbog manjih prekršaja

Split Pride mirno uz jake mjere osiguranja

Hina

U povorci, u kojoj je prema policijskoj procjeni bilo oko 450 sudionika, su i mnogi predstavnici javnog i političkog života Hrvatske - ministrica Vesna Pusić, ministri Ranko Ostojić, Predrag Matić, Arsen Bauk, Ivan Vrdoljak, zatim Predrag Matvejević, Zoran Pusić, Nenad Puhovski, Zlatko Gall, Viktor Ivančić, Ante Tomić, Jurica Pavičić, Drago Pilsel i drugi



Današnji, drugi Split Pride prošao je bez izgreda i većina sudionika se razišla, doznaje se od policije.


Do 15,40 sati privedeno je 40 osoba zbog manjih prekršaja, ponajviše po Zakonu o osobnoj iskaznici i Zakonu o javnom redu i miru. “Ne bilježimo događaje koji se dovode u vezu sa sigurnošću sudionika Split Pridea 2012. i građana Splita”, kazao je Paško Ugrina iz PU splitsko-dalmatinske.


Nakon završetka Split Pridea policija je otpratila organizatore i dio sudionika.




Današnjim osiguranjem bio je zadovoljan načelnik policijske uprave Ivica Tolušić koji je novinarima izjavio da je očekivao ovako mirnu situaciju. “Više sam nego zadovoljan. Nikakvih incidenata nije bilo. Nema ozlijeđenih i to je najvažnije. Sve je prošlo kako smo i očekivali”, kazao je.


Ovogodišnji Split Pride osiguravalo je 900 policajaca iz splitsko-dalmatinske i susjednih policijskih uprava među kojima je bio i Interventni vod, a iz zraka im je potporu pružao helikopter. Policija je ove godine suzila prostor građanima koji su za promatranje povorke na raspolaganju osim jednog dijela Rive imali užu šetnicu uz južni dio, dok je zaštićena zona u kojoj se nalazila povorka gay pridea bila šira nego inače.


Povorka Split Pridea 2012. krenula je točno u 15 sati s Đardina i gusto okružena policijom, uputila se Ulicom kralja Tomislava i Marmontovom prema Rivi, na kojoj je predviđen program.


U povorci, u kojoj je prema policijskoj procjeni oko 450 sudionika, su i mnogi predstavnici javnog i političkog života Hrvatske – ministrica Vesna Pusić, ministri Ranko Ostojić, Predrag Matić, Arsen Bauk, Ivan Vrdoljak, zatim Predrag Matvejević, Zoran Pusić, Nenad Puhovski, Zlatko Gall, Viktor Ivančić, Ante Tomić, Jurica Pavičić, Drago Pilsel i drugi.


Predrag Matvejević je uoči polaska povorke rekao kako su u povijesti čovječanstva mnogi geniji bili homoseksualci, a spomenuo je Michelangela, Leonarda da Vincija i Čajkovskog. “Vrlo sam nezadovoljan neredima na prošlogodišnjoj gay paradi koja se dogodila zbog nedostatka građanske kulture u Splitu, a koji ima tisućljetnu kulturu”, rekao je Matvejević.



Riva ispražnjena


Sudionike današnjeg Split Pridea na izlasku iz Marmontove ulice dočekala je prazna Riva gdje je prostor za njihov prolazak zaštićen željeznom ogradom. Povorka je mirno i bez izgreda došla do Rive. Tek izvan ograde 50-ak metara na Rivi se okupilo stotinjak građana koji su odvojeni željeznom ogradom od Rive, a njihov pristup Rivi štiti veliki broj policajaca. Povorka na čelu koje sudionice nose višemetarski transparent “Jednaki/e pred zakonom” došla je do mjesta gdje će se održati govori. Taj je prostor također zaštićen ogradom i okružen policijom.


Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je novinarima rekao kako vjeruje da će današnji Split Pride proteći u redu i odbacio je primjedbe da se umiješao u ingerencije lokalne samouprave, jer se Split Pride održava na Rivi, a ne na Prokurativama kao što je naknadno bila odredila gradska vlast.


“Onima koji tako govore preporučam da pogledaju Ustav RH i zakone i siguran sam da je policija postupila po Ustavu i zakonima RH”, rekao je Ostojić.


Ostojić je reagirao na jučerašnju izjavu Stjepana Loze iz Stožera za obranu Rive. Lozo je rekao kako opasnim smatra postupak ministra Ostojića koji je odredio da se gay parada održi na Rivi, a ne na Prokurativama kako je to odlučio Grad. Po Lozinim riječima ne može ministar mijenjati odluku Grada te s tim u vezi, po njemu, Ostojić krši zakone a i Europsku povelju o lokalnoj samoupravi.



Drago Pilsel je istaknuo kako je nazočnost nekoliko ministara u gay povorci “moćna poruka”. “Dobro je da su ministri došli i da je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić podigao sigurnosne mjere”, rekao je Pilsel.


Pilsel je istaknuo i da je gradonačelnik Splita Željko Kerum trebao doći. “Trebao je doći reći: ja se s vama ne slažem, ali ja sam gradonačelnik domaćina i došao sam vas pozdravit”, rekao je Pilsel dodavši da bi takva Kerumova gesta bila iznimno važna.


Koordinatorica udruge “Domine” Mirjana Kučer je izvijestila i kako su sudionici današnjeg Split Pridea došli i iz ostalih hrvatskih gradova, ali ih ima i iz drugih zemalja, iz Slovenije, BiH, Crne Gore, Srbije, Nizozemske, Australije, Njemačke i SAD-a.


Koordinatorica lezbijske grupe “Kontra” Sanja Juras je istaknula kako je “jako pozitivno” što su tu i ministri iz hrvatske Vlade. “Mi očekujemo da se kroz promjenu Obiteljskog zakona uvedu odredbe koje ne bi diskiminirale istospolne zajednice u Hrvatskoj”, rekla je Juras. Po njenim riječima Split je kroz gay povorke postao simbol borbe za ljudska prava.


Sudionici povorke nose mnoštvo transparenata, među ostalim “Moj partner je moja obitelj”, “Jednaki pred zakonom”, “Različite ljubavi, jedanka prava”, “Riva je moj dnevni boravak”, “I pederi su radnici”, “I mi plaćamo porez”, “Došlo vrijeme da se cure žene”, i td.


Navečer se o svemu oglasio i gradonačelnik Splita. Željko Kerum je priopćio kako mu je drago što je današnji Split Pride u tom gradu prošao bez izgreda, a da su svojim nedolaskom Splićani pokazali da ih parada ne zanima i da nije dobrodošla u Split.


“Drago mi je da je ovogodišnji Split Pride prošao bez incideneta jer su s Splićani poslušali našu preporuku da igoriraju paradu i ne dođu Rivu”, navodi se u večerašnjem Kerumovom priopćenju.


Po Kerumovim riječima, Splićani su svojim ignoriranjem parade pokazali što misle o njoj, “da ih ne zanima, da je ne žele u svom gradu i da nije dobrodošla u Split”.


“Snage osiguranja bile su jake, a toliko angažiranje policije zapravo je bezrazložno trošenje novca. Gotovo cijeli dan jedan veliki dio grada bio je blokiran, komunikacija središtem Splita bila je otežana, ljudi nisu mogli komotno šetati”, istaknuo je Kerum.