Hrvatska puna smeća

Speleolozi u akciji čišćenja: “Jama sa smećem kod Bosiljeva” nažalost opravdala svoje ime

Hina

foto: cistopodzemlje.info

foto: cistopodzemlje.info

17. po redu volontersku akciju u sklopu Čistog podzemlja, nacionalnog speleološkog projekta čiji je cilj zaustavljanje bacanja smeća u speleološke objekte, dvadesetak zagrebačkih speleologa izvelo je u suradnji s općinom Bosiljevo.



ZAGREB – Zagrebački speleološki savez (ZSS) u subotu je o okviru volonterske akcije Čisto podzemlje iz „Jame sa smećem u Sabljicama“ kod Bosljeva izvadio šest kubika namjerno ubačenog otpada, ali speleolozi procjenjuju da ih samo u ulaznom dijelu te jame čeka još najmanje trostruko više smeća.


Jame koja je svoje neslavno ime dobila zbog ružnih običaja okolnog stanovništva samo je jedan od više od 700 onečišćenih speleoloških objekata koje je ZSS evidentirao tijekom svoje akcije u Hrvatskoj.


Čišćenje jama je težak posao u kojem se materijal vadi iz teško dostupnih dijelova krških jama, isključivo ručnim tehnikama jer pristup mehanizaciji uglavnom nije moguć, kazao je voditelj projekta Ruđer Novak i dodao da su speleolozi izvukli brojne komade plastične ambalaže, petnaestak automobilskih guma, frižider, dvije ledenice, kauč i mnoštvo drugog sitnog otpada.




Tu 17. po redu volontersku akciju u sklopu Čistog podzemlja, nacionalnog speleološkog projekta čiji je cilj zaustavljanje bacanja smeća u speleološke objekte, dvadesetak zagrebačkih speleologa izvelo je u suradnji s općinom Bosiljevo.


No, akciju su morali prekinuti jer su popunili kontejner za odvoz smeća.


Novak ističe da otpad u krškim špiljama i jamama izravno ugrožava jedinstveni živi svijet u podzemlju, ali i kvalitetu podzemnih voda s kojom se opskrbljuju brojna naselja u Hrvatskoj.


Hrvatska je dio Dinarskog krša koji je središte najvećeg podzemnog biodiverziteta u svijetu.