Lovci zgroženi

Smrt na žilet-žici: Stradalo najmanje sedam primjeraka jelenske divljači

Marinko Krmpotić

Snimio D. KAPŠ

Snimio D. KAPŠ

Nakon intervencije hrvatskih i slovenskih lovaca, slovenska vojska razmaknula je  žicu i omogućila prolaz životinjama na lokacijama gdje već stoljećima prelaze rijeku, kazao nam je  Ivan Baraba



ZAPEĆ  Na petnaestak mjesta uz 5-6 kilometara granice Hrvatske i Slovenije, na lokaciji kraj hrvatskih naselja Zapeć i Blaževci, pripadnici slovenske vojske ovih su dana »otvorili« ogradu u širini od šest do osam metara i to na onim mjestima koja su poznata kao staze koje koriste životinje za svoje dnevne migracije s jedne na drugu stranu rijeke, obavijestio nas je jučer Ivan Baraba, predsjednik Lovačkog društva »Jelenski jarak« iz Vrbovskog.


Korak naprijed


– Tijekom proteklih nekoliko dana smrtno je na žici na području lovišta Litorić kojim mi upravljamo stradalo sedam primjeraka jelenske divljači, a još ih je nekoliko teško ranjeno i pitanje je kolik je stvarni broj uništene divljači. Upravo stoga smo mi, ali i lovačka društva sa slovenske strane, LD »Predgrad« i LD »Sivi vrh«, tražili reakciju nadležnih u Sloveniji, a naši zahtjevi, upotpunjeni reakcijama poznatog hrvatskog stručnjaka za medvjede Đure Hubera i Slavena Reljića, naišli su na plodno tlo i sve skupa je podignuto na europsku razinu pa je ovdje u nedjelju čak bio i ministar unutarnjih poslova Republike Slovenije, a nakon što je s nama razgovarala slovenska granična policija i uvjerila se u istinitost podataka o stradavanju životinja, na teren je izašla slovenska vojska i razmaknula  žicu te omogućila prolaz životinjama – kaže Baraba. Naglašava da su prolazi otvoreni  upravo na lokacijama gdje životinje već stoljećima prelaze rijeku, najčešće u rano jutro kako bi dan proveli na slovenskoj sunčanoj strani, a onda se predvečer ili kad padne noć vraćaju na hrvatsku stranu. – Iako ćemo biti zadovoljni tek kada žica koja je potpuno nepotrebna bude u cijelosti uklonjena, ovo što se dogodilo ipak je bitan korak naprijed i ako ništa drugo, za sada smo sigurno spasili dio životinja, a da je ovo učinjeno ranije ne bi bilo ni ovih dosadašnjih incidenata, tim više što je svih sedam do sada stradalih živiotinja na žici stradalo na dvije lokacije – govori Baraba po čijem mišljenju će, ne ukloni li se žica što prije, biti loših posljedica i na brojnost životinjskog fonda jer će među stradalim životinjama nedvojbeno biti i ženki, upozorava Baraba.

Otvaranje prolaza za životinje pozdravlja i dr. Dario Majnarić, hrvatski stručnjak za medvjede, koji naglašava kako su lovci sada direktno pokazali kako ne brinu samo o odstrelu, već i o zaštiti životinja.  – Ova žica je suprotna svim zakonskim odredbama vezanim uz životinje, ali i brojnim deklariranim stavovima EU-a o zaštiti životinja i prirode. Neshvatljivio je da su parcijalni interesi pojedinih zemalja važniji od zakonskih odredbi o zaštiti prirode u koju se EU stalno kune, a još je drastičnije da tu žicu ne prihvaćaju ni Slovenci ni Hrvati koji žive uz Kupu, ali se i to zanemaruje i stvara situaciju koja nije dostojna EU-a jer je ova ograda potpuno besmislena i nepotrebna – rekao je Majnarić.  


Žileti prodiru do kosti


Žilet-žica opasna je za ljude, a još opasnija za životinje. Naime, kad joj se približi čovjek, vidi da je riječ o vrlo opasnoj žici i odustaje od bilo kog oblika nasilnog prijelaza. Životinje, na žalost, ne razumiju o kakvoj je opasnosti riječ pa krenu i ne vraćaju se već pokušavaju prijeći žicu, pri čemu se zapletu i slijedi zaista užasavajuće rezanje mesa na živo pri čemu, sudeći po ranama, žileti prodiru do kosti nesretnih životinja. »Obično se kaže kako su vukovi surovi pri hvatanju svog plijena, ali u odnosu na ovo, oni su zaista bajka. Neke od životinja na koje smo naišli bile su u takvom stanju da su lovci koji su ih pronašli zaplakali«, rekao je Igor Baraba.